Fittprotein blog

Miért fontosak neked is az antioxidánsok?

Tomi
Tomi
2021.01.07 23:48
Miért fontosak neked is az antioxidánsok?

Valószínűleg már sokszor hallottál az antioxidánsokról és a káros szabad gyököktől is, de viszonylag kevés helyen magyarázzák meg, hogy tulajdonképpen ezek mit is jelentenek. Épp ezért úgy gondoltuk, hogy épp itt az ideje annak, hogy megismerd az antioxidánsokat, és azt is, hogyan működnek.

Mik azok az antioxidánsok? 

 

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek felveszik a harcot a szervezetedben a káros szabad gyökökkel szemben. 

 

A szabad gyökökről elöljáróban annyit árulunk el, hogy ezek olyan vegyületek, amelyek a szervezetben felhalmozódva toxikussá, mérgezővé válnak, és számos betegséget okoznak. Ilyenek például cukor-, szív-, és érrendszeri betegségek, vagy súlyosabb esetben akár a rák is.

 

Az antioxidánsok feladata, hogy ezeket a káros szabad gyököket semlegesítsék, így megelőzve a sejtkárosodást.

 

Ehhez hadd hozzunk egy egyszerű példát. Amikor a vasat víz, és oxigén éri, akkor rozsdásodni kezd. Ha tehát nincsenek egyensúlyban oxidálószerek és az antioxidánsok, akkor a szervezetünk is "rozsdásodni" fog. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek ezt - nagyon leegyszerűsítve - meggátolják.

 

Az antioxidánsok fajtái

 

Antioxidánsokat a szervezetünk is képes önmaga előállítani - ezeket nevezzük endogén antioxidánsoknak. Azonban táplálékkal is rengeteg hasznos antioxidáns vihetünk be a szervezetbe - ezek az ún. exogén antioxidánsok.

 

Jogosan kérdezhetnéd, hogy melyik a jobb és melyik a hasznosabb, de ebben az esetben nincs egyértelmű győztes: a két antioxidáns csak vállvetve vehetik fel a harcot a szabad gyökök ellen.

 

Most pedig, hogy már ennyi szó esett ezekről a rosszfiúkról, nézzük is meg, mit érdemes tudni róluk.

 

Megtudhatod, mik azok a káros szabad gyökök

 

Mit érdemes tudni a szabad gyökökről?

 

Most azt gondolhatnád, hogy a szabad gyökök maguk a gonoszok - mégsem teljesen így van. Picit hasonló a helyzet, mint a hisztamin esetében. Az alapvetően hasznos hisztamin, ha összegyűlik a szervezetben, akkor számos gyulladásos betegséget okoz.

 

Ehhez hasonlóan a szabad gyököknek is vannak hasznos funkcióik. Például az immunsejtek a fertőzések leküzdéséhez szabad gyököket használnak fel. Azonban ezek túlszaporodása már a ló másik oldala: sejtromboló hatású, ami súlyos - ahogy írtuk is - akár halállal is végződhet.

 

Amikor az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul, akkor ún. oxidatív stressz éri a szervezetet. Az ilyen típusú, folyamatos, hosszan tartó stressz már a DNS-t, és a molekulákat is károsíthatja, és sejthalálhoz vezethet.

 

Ez a DNS-károsodás vezethet többek között a rákhoz is, és a szervezet idő előtti elöregedésében is részt vesz.

 

Vannak olyan külső környezeti-, és életmódbeli hatások, amik segítik a káros gyökök szaporodását. Ilyenek például:

 

  • a szmog,
  • a dohányzás,
  • a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, 
  • a tartósan magas vércukorszint,
  • a túlzásba vitt napozás,
  • és az antioxidánsok hiánya.

 

Azonban nem csak a rossz, hanem a túlzásba vitt "jó életvitel" is okozhat túlzott szabad gyök-termelést, amire érdemes odafigyelni. Ilyenek:

 

  • a túlzásba vitt vas-, réz-, magnézium-, vagy cink bevitel
  • a túl intenzív, hosszan tartó testmozgás-, 
  • a túl sok E-, és C-vitamin(!).

 

Ennek fényében érdekes megnézni, hogy melyek azok a vitaminok, amik remek antioxidánsok. 

 

Antioxidáns vitaminok

 

Az egyik legfontosabb antioxidáns például a C-, és az E-vitamin - valamint a flavonoid - ami ugyan nem vitamin, de segíti a vitaminok felszívódását.

Az étcsoki és a málna is tartalmaz antioxidánsokat

 

Miben található természetes antioxidáns?

 

Szerencsére vannak olyan finom, bűnös élvezetet nyújtó ételek, nasik is, amik magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek. 

 

Azonban érdemes odafigyelned arra, hogy a túlzott antioxidáns-bevitel is káros lehet a szervezet számára, mivel felborítja az egyensúlyt, szintén oxidatív stresszt okoz a szervezetben. (Ezt a jelenséget egyébként a kutatók antioxidáns-paradoxonnak nevezik.)

 

Szóval ezekkel az ételekkel is csak csínján, főleg az alapvetően "bűnös" élelmiszerekkel.

 

#1 Étcsokoládé

 

Nyílt titok, hogy a kakaó magas antioxidáns-, és ásványianyag tartalommal rendelkezik. Épp ezért minél nagyobb egy étcsoki kakaótartalma, annál több antioxidánst tartalmaz. 

 

Ezenkívül az étcsokoládé képes csökkenteni a szívbetegségek kockázatát is, mivel emeli a "jó" HDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a "rossz" LDL-koleszterinét.

 

#2 Áfonya

 

Habár az étcsoki több antioxidánst tartalmaz, mint ugyanannyi áfonya, azonban ezt a magas C-vitamin tartalmával ellensúlyozza. Ezenkívül a bogyó tartalmaz egy ún. antocianin nevű anyagot, ami szintén csökkenti a vérnyomást, és a "rossz" koleszterinszintet.

 

#3 Málna

 

A málna nem csak rostokban, és C-vitaminban gazdag, de antioxidánsokban is. Ezenkívül remek gyulladáscsökkentő.

 

#4 Eper

 

Az eper szintén tartalmaz antociananint, tehát csökkenti a magas vérnyomást, és a szívbetegségek kockázatát. Képzeld csak el, hogy az étcsokiba mártott eper milyen egészséges, és finom!

 

#5 Cékla

 

A cékla rostban, káliumban, vasban, folátban és természetesen antioxidánsban gazdag gyökérzöldség. A cékla vörös színét a betalainok okozzák, amik igencsak jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre: csökkentik a gyulladást, és enyhíthetik az osteoarthritis okozta fájdalmat.

 

#6 Vörösbor

 

Ha bűnös élvezettel kezdtük, zárjuk is bűnös élvezettel: a vörös bor ugyanis rengeteg polifenolt tartalmaz, ami szintén egy antioxidáns. Legnagyobb mértékben a cabernet sauvignon tartalmazza. 

 

A vörösborban található polifenolok szintén gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és a herpesz vírusokat is képesek legyűrni. 

 

Érdemes odafigyelni arra, hogy az idő múlásával az ételek veszítenek az antioxidáns-tartalmukból - ahogyan hő hatására is. Így ezeket lehetőleg nyersen, és minél előbb érdemes elfogyasztani. 

 

(Ezzel persze nem bátorítani akarunk, hogy nyakalj be egy üveg vörösbort egyszerre, de egy héten belül érdemes meginni.)

 

Kell-e több antioxidáns, ha sportolsz?

 

A sport és az antioxidánsok szerepe

 

Végül beszéljünk egy picit a sportról, és az antioxidánsokról, hiszen ez szintén nagyon érdekes téma. Ahogy feljebb is már pedzegettük, a túlzásba vitt mozgás is ártalmas lehet, hiszen ez egy folyamatos stresszt jelent a szervezet számára.

 

Ha nincs elegendő antioxidáns, akkor ez az oxidatív stressz végül izomgyengeséghez, sejt pusztuláshoz vezethet, ami kihat a fizikai teljesítményedre is. 

 

Ráadásul mozgás közben is keletkeznek szabad gyökök, amelyet az antioxidánsoknak hatástalanítaniuk kell.

 

Épp ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitaminnal (E-, és C-vitamin), zöld tea-kivonattal és magnéziummal segítsük a szervezetünket - az egészséges táplálkozás mellett.

 

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants#TOC_TITLE_HDR_12