Fittprotein blog

A chili ereje - avagy fogyókúra csípős paprikával

Tomi
Tomi
2021.12.07 16:47
A chili ereje - avagy fogyókúra csípős paprikával

Ugye te is átélted már azt, amikor érzed hogy az arcod és az egész tested lángol, könnyek szöknek a szemedbe és imádkozol egy fél pohár vízért? Ezt a kellemes élményt a chilpaprikában található kapszaicinnek köszönheted. 

 

A chiliben található aktív összetevő ugyanis maximumra tekeri a hőmérsékletet a szervezetedben. És pont emiatt gondolják sokan úgy, hogy a fogyásban is segít. De tényleg így van? Essünk is neki, és járjunk utána.

 

Mi történik a szervezetedben, ha chilit fogyasztasz?

Először is ugorjunk vissza picit az időben, egészen pontosan 80 évet, a második világháború idejére. Volt egy érdekes kutatás, ami megállapította, hogy az amerikai katonáknak sokkal kevesebb ételre volt szükségük, amikor melegebb éghajlaton állomásoztak. 

 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy minél több csípős ételt fogyasztanak, annál kevesebbet esznek később. 

 

Persze tanulmányok nemcsak régről maradtak ránk. Egy újabb kutatásban a Peking Union Medical College Hospital kutatói vizsgálták meg, hogy a kapszaicint miképp lehet bevetni az elhízás ellen.

 

Az elmélet tesztelésére kapszaicin kapszulákat használtak a résztvevőkön, és nyomon követték a hatásait. A túlsúlyos alanyok 12 héten át kaptak napi 6 mg/nap kapszinoidot, az eredmény pedig önmagáért beszél: a testsúlyuk átlagosan 0,9 kg-ot csökkent. Mindezt anélkül, hogy bármit változtattak volna az addigi rutinjukon.

 

A kutatók azt is megállapították, hogy a kapszaicint tartalmazó élelmiszereket rendszeres fogyasztók között kisebb arányban fordulnak elő túlsúlyos emberek. 

 

Okés - mondhatnád - de elég annyi, hogy minden reggel leküzdök két adag chili con carnét és ennyi? Nem egészen. 

 

Fogyás chili paprikával

 

Hogyan segít a chili a diétában?

A kulcs megint csak a chili paprika egyik fő összetevője. Amikor ugyanis kapszaicint fogyasztasz, hő keletkezik a szervezetedben, ami elindítja a termogenezis folyamatát. 

 

Mi az a termogenezis?

Mielőtt rátérnénk a fogyásra, tegyünk egy kis kanyart, és nézzük meg, mi az a termogenezis.

 

A „termogén” szó jelentése "hőt termel" a termogenezis pedig maga a hőtermelés folyamata. Ilyenkor a szervezet a hőtermelés hatására kalóriát éget. A termogenezis már az evés után is beindul, viszont nem mindegy, hogy milyen ételt fogyasztasz.

 

A fehérjének például magas termikus hatása van, a szénhidrátoknak közepes, a zsíroknak pedig alacsony. A fehérjedús élelmiszerekkel 3x több kalóriát égethetsz el, mint a zsírokéval, és 1,5x annyit, mintha szénhidrátot ennél.

 

A kapszaicin fogyasztása mellett tehát oda kell figyelned arra is, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyél be, és minimalizáld a zsírok arányát. 

 

Na de kanyarodjunk is vissza a fősodorba, a kis kitérőnk után és nézzük meg, hogyan segíti a chili a diétát.

 

Csökken az ételek utáni sóvárgás

Egy 2014-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy akik sok borsot esznek, hamarabb jól laknak és később is lesznek éhesek, mint azok, akik egyáltalán nem esznek erőset. 

 

Ennek oka, hogy a borsban található piperin ugyanis máshogy csíp, de hasonló hatásai vannak, mint a kapszaicinnek. (Érdekes viszont, hogy a cayenne-i borsban szintén kapszaicin van.)

 

Fokozza az anyagcserét

A chili felgyorsítja az anyagcserét, így az elfogyasztott ételeket és italokat gyorsabb ütemben tudja energiává alakítani. 

 

A megnövekedett anyagcsere-sebesség segítségével könnyebben megőrizheted a súlyodat, mivel a szervezet egyrészt energiává alakítja át a tápanyagokat, másrészt égeti zsírt. 

 

Mennyi chilit kell enni ahhoz, hogy meginduljon a fogyás?

A jelszó: mérték. Nem szabad egyszerre két pofára tömni a chilit, hiszen attól nem fogysz gyorsabban, maximum hamarabb kapsz gyomorfekélyt. 

 

Fontos, hogy a chilit keverd össze valamivel, hogy ne legyen gyomorpanaszod. De ha még így sem bírod a fűszereset, például mert túl sok gyomorsavad lesz tőle, vagy refluxod van, akkor érdemes alternatív megoldást keresni.

Létezik gyomorkímélő chili kapszula

Gyomorkímélő chili kapszula

A chili csomagunk tartalmaz egy 30 darabos, speciális bevonatú tablettából álló készletet. Ez a speckós bevonat az ún. Capsimax, aminek lényege, hogy a kapszaicin részecskéket nagyon pici mikrogömbökbe sűrítik. 

 

Ezt a gömböt lényegében rétegesen kell elképzelni,mint mondjuk egy hagymát: a belső rétegben található hatóanyag, majd egy külső, szabályozott bomlású pH-érzékeny védőburok. Ezután ezeket a mikrogömböket egy tablettába helyezik, így biztonságosan, fokozatosan oldódik fel úgy, hogy közben nem tesz kárt a gyomornyálkahártyán.

 

Használj chilit a narancsbőrre

 

Chili krémet a (narancs)bőrre!

Léteznek olyan magas kapszaicin tartalmú chili krémek, amiket akár kiegészítőként is használhatsz a tablettákhoz. 

 

A krémet a leghatásosabb masszírozó kesztyűvel felvinni, így elkerülheted hogy később a krém véletlenül a szemedbe kerüljön, ráadásul hatékonyabban a pórusokba juttatja. Miután bemasszíroztad a gélt, fóliázd le, ez ugyanis elősegíti a chili vérkeringés-fokozó hatását, ami hatékonyabbá teszi a fogyást.

 

Narancsbőrös popsira, combokra is felvihető, így célzottan veheted fel a harcot a makacs cellulit ellen. (Narancsbőr elleni praktikáinkról egyébként bővebben a linkre kattintva olvashatsz - egy egész haditervet készítettünk.)



Tehát mozgás nélkül fogyhatsz?

Igen és nem. 

 

Ahogy azt már megszokhattad, nem vagyunk az instant megoldások hívei és rendre hangoztatjuk, hogy a végleges fogyáshoz nincs varázskrém vagy tabletta. Életmódváltásra van szükség, amit csak sporttal és következetes étrenddel lehet véghezvinni. 

 

Viszont a chili krém és tabletta egy jó mankó lehet ezen az úton, hiszen segít beindítani, hatékonyabbá tenni a fogyást. Hiszen, ahogy láttad, három hónap alatt akár 1 kilótól is megszabadulhatsz (ez pedig évi - 4 kilót is jelenthet). Szóval hajrá, és sok kitartást kívánunk az úton!