Fittprotein blog

Csipkebogyó és a c-vitamin

Attila
Attila
2019.04.11 14:16
Csipkebogyó és a c-vitamin

A csipkebogyó (más néven vadrózsa) kiemelkedő C vitamin tartalommal rendelkezik. Többek között A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, ásványi anyagokban, flavonidokban, karotinoidban és nyomelemekben gazdag de legfontosabb hatóanyaga a C- vitamin. Ezen kívül tartalmaz még szerves savakat, szénhidrátokat is. Magjából csipkebogyó olajat készítenek, mely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait. Ez az olaj természetes zsírsavakat tartalmaz. A szirmaiból kinyert kivonatok puhítják, lágyítják, simítják az érzékeny bőrt.

Csipkebogyó jótékony hatásai

 

A csipkebogyó c-vitamin tartalmával kiemelkedik a gyümölcsök között. a A C-vitamin fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, stimulálja a kötőszöveteket, a csontok, és a fogak képződését, működését segíti. Részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet. Gyakran a vitaminok, étrend kiegészítők egyik fontos alapanyaga.

Csipkebogyós termékek

Csipkebogyó alkalmazása külsőleg

 

A B1-, B2-, P- vitaminok miatt külsőleg a gyulladásra hajlamos, aknés, pattanásos,  érzékeny bőrre alkalmazható. Szeborrhoeás, zsírhiányos bőrre is alkalmazzák a megfelelő vivőszer kiválasztásával. C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén termelésben, szabályozza a bőr oxidációs folyamatait, késlelteti a bőr öregedését és a ráncok kialakulását. Antioxidáns hatása révén, megköti a szabad-gyököket, védi a bőrt a káros környezeti hatások ellen.