Fittprotein blog

Diétázol? Akkor ezeket az ételeket jobb elkerülni!

Tomi
Tomi
2021.02.17 16:22
Diétázol? Akkor ezeket az ételeket jobb elkerülni!

Aki már valaha is diétázott az tudhatja, hogy bizony nem egy egyszerű mutatvány. Leginkább a kedvenc ételeinktől való megvonás az, ami nagyon fáj: hamburgerek, sült krumplik, chipsek és csokik. Azonban a sikeres fogyáshoz muszáj kiküszöbölni ezeket, hiszen rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak.

 

A cikkben most olyan ételeket mutatunk, amiket el kell kerülnöd, ha nyárra szeretnél bomba formába kerülni. Persze nem hagyunk üres kézzel távozni: mutatunk alternatívákat is, hogy mivel helyettesítheted őket.

 

#1 Hasábkrumpli és chips 

 

Általában véve a sült ételek, ideértve a sült krumplit is, magas kalóriatartalommal rendelkeznek. Ezenkívül rengeteg só és egészségtelen zsír található bennük. 

 

A legtöbb étteremben a hasábot fritőzben sütik, hogy ropogós és friss legyen. Viszont hiába lesz elképesztően finom a krumpli, ezzel a sütési módszerrel jelentős mennyiségű zsír és kalória adódik hozzá. Viszont hiányzik belőle az egészséges rost és a fehérje, így a hasáb fogyasztása után is gyorsan éhes lehet az ember. 

 

A chips szinte ugyanez pepitában: egy ultra feldolgozott élelmiszer, ami rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaz, így érdemes elkerülni.

 

Ezt edd helyette

 

Sültkrumpli helyett készíts héjában sült burgonyát, ami sok magnéziumot, foszfort és mangánt tartalmaz. Mivel picit szárazabb étel, lehet mellé enni görög joghurtból készült szószt is.

 

A chipset helyettesítheted gyümölcs chipsekkel, például almával, banánnal vagy zöldségchipsekkel is. Sokan szeretik még a köles golyót, ami leginkább a puffasztott kukoricához hasonlít.

 

#2 Cukros üdítők

 

A cukros üdítők - ahogy a nevükből is látszik - rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. A legnagyobb probléma pedig emellett az, hogy sok kalóriát tartalmaznak - viszont az agyad nem szilárd ételként "fogja fel" őket. Épp ezért ezek olyan üres kalóriák, amitől nem érzed magad jóllakottnak, és nem fogsz kevesebb ételt fogyasztani, hanem hozzáadódnak a napi kalóriamennyiséghez.

 

A cukros üdítők kiküszöbölésével már rengeteget tehetsz az egészséged megőrzése érdekében.

 

Ezt idd helyettük

 

A legjobb, ha simán csapvizet iszol, azonban készíthetsz gyümölcsös teákat is - szigorúan cukor nélkül. Ha nagyon szeretnéd őket ízesíteni, használj természetes édesítőt, sztíviát vagy akár eritrolt. 

 

#3 Fehér kenyér

 

A fehér kenyér magas kalória-, és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Ezenkívül, ami miatt még problémás a fogyasztása, hogy magas a glikémiás indexe is - azaz megemeli a vércukorszintet, ami hamarosan ismét leesik és ismét éhes leszel. 

 

Ellenben fehérjében, rostban és tápanyagban szegény élelmiszerről van szó. 

 

Ezt edd helyette

 

Jó alternatíva lehet a teljes kiőrlésű kenyér, vagy Ezékiel lisztből készült kenyér. 

Megmutatjuk, mit szabad enni diéta alatt és mit érdemes kerülni!

 

#4 Csokik, édességek és kandírozott gyümölcsök

 

Bármennyire is finomak és etetik magukat, a csokikat szintén tiltólistára kell tenni a diéta idejére. Egy szelet csoki ugyanis sok esetben akár 200 kalóriát is tartalmazhat, ami a napi kalóriabevitel 10%-a - egy férfi esetében. Nőknél ez az érték pedig 15%. 

 

Az aszalt gyümölcsök koncentrált fruktóz forrást jelentenek a szervezet számára, mivel sokkal kevesebb vizet tartalmaznak. Épp ezért az aszalt gyümölcsök X grammja több kalóriát és cukrot tartalmaz, mint ugyanannyi gramm friss gyümölcs.

 

Viszont jó hír az aszalt gyümölcsök szerelmeseinek, hogy ezek továbbra is tartalmaznak rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Így sokkal jobb megoldás az édesszájúaknak, mint a csoki, süti vagy cukor.

 

A kandírozott gyümölcsök emellett még rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, így ha a kettő közül kell választani, inkább aszalt gyümölcsöt egyél. 

 

Ezt edd helyettük

 

Ha csokit szeretnél enni, válassz magas, legalább 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és egy-két kockánál ne egyél többet naponta. Ezek valamivel keserűbbek, mint a hagyományos tejcsokik, viszont sokkal egészségesebbek. 

 

Aszalt és kandírozott fajtájú nasi helyett válassz friss gyümölcsöt. Ez ugyanis sok rostot és hasznos vitamint, ásványi tartalmaz - ráadásul (általában) alacsony kalóriatartalom mellett. 

 

#5 (Pék)sütemények

 

A pék-, és egyéb sütemények sok egészségtelen összetevőt, például hozzáadott cukrot,  finomított lisztet, és mesterséges transzzsírokat is tartalmazhatnak. 

 

A magas cukortartalmuk miatt hamar megemelik a vércukorszintet, viszont mivel nem laktatóak, ezért miután megetted őket, hamar megéhezel. 

 

Ezt edd helyette

 

Sütemény helyett jó ötlet lehet a fent is említett étcsoki, vagy teljes kiőrlésű lisztből és édesítőből készült sütemények és pékáruk.

 

Narancslé helyett egyél narancsot a diéta során

 

#6 Gyümölcslevek

 

A valódi, rostos gyümölcslevekban is található természetes cukor. Valamint nem kell őket rágni, ezért sokkal többet meg tudunk belőle inni, ami sokkal több kalóriát jelent. Azonban, ha mértéktartóak tudunk lenni (napi 1-2 pohár) még nem jelent problémát. 

 

A baj inkább azokkal a "gyümölcslevekkel" van, amik 4-12%-os gyümölcstartalommal rendelkeznek, a többi összetevő pedig színezék, aroma és cukor. Ezek ugyanolyanok, mint a cukros üdítők.

 

Ezt idd helyettük

 

Jó választás lehet a gyümölcstea, vagy a gyümölcs (narancslé helyett például egyél narancsot - így sokkal kevesebb plusz kalóriát viszel be).

 

#7 Bizonyos alkoholok 

 

Az alkoholok grammonként nagyjából 7 kalóriát tartalmaznak. és magas cukortartalommal bírnak. Ellenben nem tartalmaznak sem fehérjét, sem pedig rostokat. 

 

Csak mintegy elrettentésképpen

 

  • Egy doboz sörben nagyjából 180-200 kalória található, 
  • Egy pohár vörösborban pedig 125. 

 

Viszont az alkohol mértékletes fogyasztása nem okoz túlsúlyt, sőt egészséges is lehet.

 

Ezt idd helyette

 

Ihatsz alkoholt, csak mértékkel. 

 

#8 Fagyi 

 

A fagylalt hiába nagyon finom, sajnos egészségtelen is. Magas kalória-, és cukortartalmú - a legnagyobb baj viszont, hogy eteti magát, és nagyon nehéz mértéket tartani. 

 

Ezt edd helyette

 

Készíts saját fagyit, akár gyümölcsből és joghurtból (összeturmixolva és lefagyasztva). Figyelj oda, hogy minimális mennyiségű cukorral készítsd, vagy használj inkább természetes édesítőket. 

 

#9 Hamburgerek és pizzák

 

A készen kapott, gyorsfagyasztott pizzák rengeteg egészégtelen összetevőt, többek között finomított lisztet és feldolgozott húsokat tartalmaznak - ráadásul magas a kalóriatartalmuk és a glikémiás indexük is. 

 

A hamburgerek pedig magas zsír-, és transzzsír tartalommal rendelkeznek, szintén extra magas kalóriával. 

 

Ezt edd helyette

 

Ha mindenképp szeretnél pizzát vagy hamburgert enni, készítsd el otthon, házi összetevőkből. A pizza és a hambi tésztájához is használhatsz például teljes kiőrlésű- vagy konjac lisztet, ami jóval egészségesebb, mint a fehérliszt. A pizzára tehetsz light sajtokat, friss bazsalikomot, kevés parmezánt és pici sonkát.

 

A hamburger húspogácsát marhahús helyett darált csirkéből is készítheted - így kevésbé lesz hízlaló.

 

Összegzés

 

Diéta alatt alapvetően kerülni kell a feldolgozott, cukros, üres kalóriájú élelmiszereket. Helyettük érdemes egy egészségesebb, táplálóbb alternatívát választani - hiszen mindig lehet helyettesíteni az egészségtelen ételeket valamilyen finom, egészséges verzióval. 

 

Ha pedig szeretnéd a maximumra felpörgetni a fogyást, érdemes megnézni diétás termékeinket, ahol BCAA-, l-karnitin, pyruvat és narancsbőr elleni krém is található.