Fittprotein blog

Mit tegyél, ha kritizálnak a diétád során? 5 tipp a hatékony kezeléshez

Tomi
Tomi
2023.06.06 23:59
Mit tegyél, ha kritizálnak a diétád során? 5 tipp a hatékony kezeléshez

A body shaming egy ismert kifejezés: akkor használjuk, amikor egy ember testi adottságait kritizálják - jellemzően azért, mert elhízott vagy épp ellenkezőleg, túl vékony. Azonban arra nincs megfelelő szó vagy kifejezés, amikor azért kritizálnak, mert te diétázni vagy sportolni merészeltél. (Na jó, talán mégis van: az irigység.) 

 

Így vagy úgy, de a kritika negatívan hat az önértékelésre, aminek hatására akár fel is adhatod a fogyókúrádat. De mit tegyél, hogy kizárd ezeket a negatív károgókat? 

 

Erre gyűjtöttünk össze 5 hatékony tippet.

1. Ismerd fel, hogy ez többet elmond róluk, mint rólad

Ha egyetlen dolgot jegyzel meg az egész cikkből, akkor ez legyen az: 

Amit az emberek rólad, neked mondanak, az sokkal inkább őket tükrözi, semmint téged.

 

Természetes módon beleképzeljük magunkat a másik helyzetébe, és feltételezzük, hogy ők is ugyanúgy éreznek, mint mi. Tehát ha valaki azt mondja neked, hogy "fogynod kell", akkor valójában azt mondja, hogy ha ő a helyedben lenne, elkezdene fogyókúrázni. Vagyis: alacsony az önbecsülése.

 

Vagy egy másik példa: ha valaki azt mondja, hogy "ezt nem szabadna megenned, mert elhízol". Szintén gyakran hallani, viszont ő valójában arra gondol, hogy ha ő azt megenné, akkor aggódna amiatt, hogy elhízik. 

 

Vagyis azt sugallja, ha nem néz ki tökéletesen, akkor őt nem fogják elfogadni, nem fogják szeretni. Mi ez, ha nem maga a nagybetűs önbizalomhiány? 

 

Beszélj azokkal, akik a fogyókúra során zaklatnak

 

2. Mondd el, mit érzel

Nagyon sokszor az emberek egész egyszerűen nem veszik észre, hogy mennyire bántó az, amit mondanak. (Vagy rosszabb esetben tudják, de nem érdekli őket, hiszen nem reagálsz.) 

 

A jó hír az, hogy nagyon könnyű zavarba hozni őket: mondd ki, hogy mit érzel.

 

"Elszomorít, hogy nem tartasz elég jónak úgy, ahogy vagyok"

"Nagyon bántó dolog ilyet mondani valakinek, akit szeretsz"

"Fáj, hogy nem tudsz elfogadni engem úgy, ahogy vagyok."

 

Ezek a mondatok kimozdítják őket a komfortzónájukból, és elkezdik kényelmetlenül érezni magukat. Ilyenkor védekezni kezdenek és hárítanak. 

 

De, ha törődnek veled, akkor elgondolkodtatod őket, és lelkiismeret-furdalásuk lesz, ami miatt legközelebb kétszer is meggondolják, hogy beléd álljanak-e. 

 

És hihetetlenül jó érzés lesz majd az is, hogy kiálltál magadért. 

 

3. Beszélj velük

Ez nyilvánvalónak tűnik, de nagyon nehéz. Mert beszélgetni valakivel, és elmondani neki, hogy bántónak találod, ahogy viselkedik, ahhoz bizony bátorság kell, különösen akkor, ha megszokták, hogy a kapcsolatban ők a domináns felek. 

 

Viszont sokat segíthet, ha készítesz egy listát arról, hogy mit szeretnél mondani. Sokszor előfordul ugyanis, hogy beszélgetés közben elkalandozik az ember és úgy érezheted, nem mondtál el mindent, amit szerettél volna. 

 

Ezenkívül szedd össze azt is, hogy miben változtasson a másik ahhoz, hogy te jobban érezd magad a bőrödben. 

 

Például előfordulhat, hogy azt szeretnéd, hogy ne tegyenek több megjegyzést a súlyodra. Vagy több megerősítésre vágysz azzal kapcsolatban, hogy jó vagy úgy, ahogy vagy. 

 

Fogalmazd meg, hogy mit szeretnél (szeretném, ha nem kritizálnád tovább a külsőmet), mondd meg, hogy miért szeretnéd ezt (mert ez nagyon felzaklat), és fogalmazd meg a következményt is (és nehezemre esik többé a közeledben lenni).

 

4. Érts egyet velük

Na ez most a szöges ellentéte lesz mindannak, amit fent felsoroltam, de hidd el, van értelme.

 

Alapvetően, azok az emberek, akik szeretetből kritizálnak téged, abbahagyják, amint megtudják, hogy megbántanak téged ezzel. 

 

Tehát, ha tovább folytatják a kritizálást, akkor egész egyszerűen szeretnek sértegetni. A negatív reakcióddal pedig megkapják azt a kis elégedettséget, amire vágynak. 

 

Mit kell tehát tenned? Egyetérteni velük. És hidd el, ez az őrületbe kergeti majd őket. 

 

Volt egy ismerősöm, aki ezt mesterfokon űzte. Ha valaki azt mondta neki, hogy ő egy idióta, akkor csak annyit válaszolt, hogy "igen, tudom" vagy "köszönöm, hogy elmondtad".

 

Ne feledd, az ilyen típusú emberek, akik csak azért kritizálnak, hogy felbosszantsanak, sosem fogják feladni. Viszont te sem, és ha nem is mutatják, ez tudat alatt nagyon is felhúzza őket. 

 

Szóval, bizonyos szemszögből nézve ezt akár egy win-win szituációnak is lehet nevezni. 

 

Ne add fel a diétát

 

5. Folytasd a diétát

Aki kifejezetten azért piszkál, mert diétázni kezdtél és az "úgyse fog sikerülni" beszólásaival próbál téged lehúzni, az pedig egyszerűen csak irigy, és valószínűleg önbizalomhiányos. 

 

Itt pedig vissza is térünk az első gondolatmenetre: ha azt mondja, hogy úgysem fog sikerülni, akkor valójában arra gondol, hogyha ő a helyedben lenne, neki biztosan nem sikerülne. 

 

Ilyenkor visszavághatsz azzal, hogy "én nem te vagyok", majd egész egyszerűen tudomást sem véve róla folytatod a mozgást, és bomba formába jössz. Ezzel, és most az előző pontra kanyarodjunk vissza, felbosszantod őket, hiszen nem érik el a kívánt hatást, azaz nem húznak le magukhoz és látszólag nem bosszankodsz miattuk. 

 

(Ergo, ha fel is húzod magad, ügyesen rejtsd el, és ne add meg nekik azt az örömet, hogy kimutatod az érzelmeidet.) Ha pedig egy olyan szeretted kritizál emiatt, aki tudod, hogy nem akar megbántani, csak félt az esetleges kudarctól, azzal pedig finoman közöld, hogy te bízol magadban, és tegye meg, hogy ő is bízik benned.