Fittprotein blog

Segíti a teljesítményt az edzés előtti szex, vagy gátolja?

Tomi
Tomi
2020.10.22 16:18
Segíti a teljesítményt az edzés előtti szex, vagy gátolja?

A sportban, és a szexben egyaránt a tesztoszteron a kulcsszó. Ez a hormon növeli ugyanis a teljesítményedet, és a libidót is. Szerencsére már léteznek különböző fokozók, amelyekkel természetes úton is növelhető a hormon szintje, így idősebb korban sem kell lemondani a nemi életről, és az edzésekről sem.

 

Igen ám, de hogy fér össze a kettő? Edzés előtt vagy inkább utána szexeljünk?

 

A szex megvonása az edzések előtt

 

Sokáig tartotta magát az a mítosz, hogy egy-egy komolyabb, tétmeccs előtti szexmegvonás fokozza a teljesítményt. Mondjuk, belegondolva, van is benne logika, hiszen ha huzamosabb ideig nem szexel az ember, akkor frusztráltabb, és agresszívebb lesz.

 

Így gondolta ezt egyébként többek között Muhammed Ali, és Mike Tyson is, akik a boxmeccsek előtt több hetet is szexmentesen töltöttek.

 

De - a logikán túl - van ennek vajon bármiféle biokémiai alapja? Vajon Tyson és Ali ugyanolyan sikeresek lettek volna akkor is, ha közvetlenül a meccs előtt lenyomnak "még egy menetet"?

 

A túl sok tesztoszteron frusztrációt okozhat

 

Egy kis biokémia

 

Végeztek egy nagyon kis létszámú (mindössze 12 fős) kísérletet ezzel kapcsolatban. Itt arra kérték meg a résztvevőket, hogy az edzés előtti 12 órában szexeljenek a párjukkal. A kutatás során kiderült, hogy a nemi élet nem befolyásolja az izomerőt. 

 

Igen ám, de mi a helyzet az élsportolókkal? Hiszen ott konkrétan nüanszok döntenek arról, hogy valaki világbajnok, aranyérmes lesz-e, vagy sem. 

 

A kutatást vezető Astorino ezzel kapcsolatban már jóval óvatosabban fogalmazott: mindössze rávilágított arra, hogy a tesztoszteron szint változhat szex után, ami befolyásolhatja a teljesítményt. De mit is jelent ezt konkrétan, számokban?

 

Egy 2003-as kínai tanulmány szerint, ha a férfiak egy hétig teljes szexmentességet, absztinenciát fogadnak, akkor a T-sejtek szintje mintegy 45%-kal megugorhat. Érdekesség azonban, hogy a csúcsot követően sem növekedik tovább. Tehát hiába "koplal" az ember 2-3 hétig, a tesztoszteron szintjét nem befolyásolja, maximum a belső frusztrációja növekszik.

 

A tanulmányra azonban rákontráztak egy másik kutatással: ott azonban nem mértek különösebb T-sejt szám ugrást az absztinencia hetedik napján sem. Épp ezért a kutatók arra jutottak, hogy nagyban sportág-, és egyénfüggő, hogy kinek mennyire ugrik meg a T-sejt száma.

 

Igen ám, de...

 

Azonban az edzés előtti (de nem közvetlenül előtte) szex mellett szól, hogy az orgazmus során is termelődik tesztoszteron, ami aztán segít a teljesítmény fokozásában. Ráadásul az edzés előtti szex segít levezetni a feszültséget, és jobban tudsz fókuszálni a feladatokra - legyen szó akár csapat-, akár egyéni sportról.

 

A tesztoszteron hatásairól, röviden

 

A tesztoszteron szintünk 20 éves korunk után drasztikusan csökken, 50 éves kor után pedig már a "férfi menopauza" vagyis az andropauza tüneteit is megtapasztaljuk.

 

Azonban, ami a hatásait illeti:

  • lényeges szerepet tölt be például a fehérjeszintézisben, így növeli az izomtömeget és az erőnlétet
  •  ezenkívül a csont sűrűségét is normál szinten tartja 
  • támogatja a kollagén termelését, ezáltal hozzájárul a bőr-, a haj-, és a körmök egészségének megőrzéséhez
  • segíti a spermium termelődését
  • növeli a libidót, ezzel javítja a szexuális teljesítményt.

 

Hogy mi növeli a tesztoszteron szintet a sporton kívül, arról itt írtunk részletesebben.

 

A vitaminok, amik távoznak 

 

Ugyanakkor fontos azt is kiemelni, hogy az ejakuláció során a szervezet cinket veszít, így azt - például az edzés előtt - érdemes pótolni. 

 

Sőt, az ondó mintegy 27-féle(!) természetes vitamint, és mintegy 10-féle nyomelemet tartalmaz. (Ez persze nem azt jelenti, hogy a többszöri ejakuláció például súlyos vitaminhiánnyal jár. )

Konklúzió: szexeljünk vagy ne szexeljünk edzés előtt?

 

Mit tegyél: szexelj, vagy ne szexelj az edzés előtt? 

 

Figyelj azonban oda arra, hogy közvetlenül edzés előtt ne szexelj. Ugyanis, bármennyire is élvezetes, a szeretkezés bizony kemény izommunkával jár, és megterhelő a szervezet számára. Épp ezért a fél-, egy órával edzés előtti szex valóban visszavetheti a tényleges teljesítményedet.

 

A másik fontos dolog, maga a pszichológia. Ha ugyanis úgy érzed, hogy a szex rossz hatással van a teljesítőképességedre, akkor minden bizonnyal úgy is van. Azonban, ha sokkal kiegyensúlyozottabb vagy szex után, akkor mindenképp érdemes levezetni a feszültséget.

 

Ez pedig nem csak a szexre, hanem az önkielégítésre is igaz, és igen, mindkét nemre vonatkozik. Figyelj a tested jelzéseire, és akkor nem lesz probléma.