Fittprotein blog

Így eddz és maradj fitt a nyaralás alatt

Tomi
Tomi
2023.08.04 12:08
Így eddz és maradj fitt a nyaralás alatt

Legyünk őszinték: a nyaralás a "pihikézésről" szól, arról hogy végre elengeded magad, és nem figyelsz oda se a munkára, sem pedig arra, hogy mit eszel és mit iszol. Viszont megvan az a negatív hatása is, hogy egy ilyen lazázós hét után plusz 1-1,5 kilóval térsz haza; utána pedig kétségbeesetten próbálod kergetni a beach body-t, mint egy délibábot. 

 

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, érdemes fenntartani a balanszot, és nemcsak a passzív, de az aktív pihenésre is odafigyelni. 

 

Szerencsére számtalan király módja van az aktív kikapcsolódásnak, amit ha beiktatsz a vakációba, bizony meg fogja köszönni a szervezeted.

Tartsd meg az egyensúlyt

Ne érts félre: pihenni kell, és szüksége van rá a szervezetnek, elvégre vakáción vagy. Aludj mindennap addig, amíg jólesik, feküdj a vízparton, sőt még akkor se legyen lelkiismeret-furdalásod, ha benyomsz egy-két sajtos-tejfölöst. 

 

A hangsúly az egyensúlyon van. Ha egész héten csak fekszel és szinte semmit nem mozogsz, hidd el, hogy nem fogsz kipihentebben visszatérni a vakációról, sőt. A szervezetnek ugyanis szüksége van a mozgásra, hiszen kikapcsolja és feltölti. Mint amikor az autód eléri a nagyjából 1000-1200-as fordulatszámot: az akksi elkezd feltölteni. 

 

Na igen, de hogyan pihenj úgy aktívan a nyaralás során, hogy észre se vedd? 

 

Íme néhány tippünk. 

 

Így pihenj aktívan a nyaralás alatt

Először is nézzük meg a kardió jellegű mozgásokat, hiszen ebből van a legtöbb. 

 

Sétálj a tengerparton

Nem is hinnéd, hogy a puha homokban való gyaloglás milyen gyilkos edzés; kétszer annyi kalóriát éget el, mint a sík talajon való gyaloglás. Ha nincs a közelben homok, akkor fedezd fel a város látványosságait ne csak nappal, de éjszaka is. Hidd el, hogy bárhol is vagy, teljesen más arcát fogja mutatni a kivilágított város.

Könnyű nyári edzés a strandröplabda

 

Strandröplabda

Álljatok össze a haverokkal, és szánjatok rá pár órát, hiszen nemcsak jó móka, de óránként több mint 150 kalóriát égethetsz el, attól függően, hogy mennyire intenzíven mozogsz.

 

Vízi sportok (szörfözés, úszás és snorkel)

A szörfözés szó szerint minden izmot megmozgat a testedben. Még ha csak kezdő vagy és egy kiúszás leesést tudsz produkálni, már akkor is rengeteg kalóriát égetsz el. 

 

A sznorkelezés egy kicsit lazább, de keményebb úszással és nagyobb sebességgel több kalóriát égethetsz el. 

 

Egy 68 kilós ember közepes tempójú mellúszással mintegy 680 kalóriát képes elégetni, így egy óra mozgással simán ledolgozhatod az ebédet. 

 

Laza biciklitúrák

A hosszú, laza bringatúrák szuper lehetőséget biztosítanak arra, hogy aktívan fedezd fel a tágabb értelemben vett környéket is. Bérelhetsz akár e-bike-ot, amivel a nagyobb dombokra is könnyűszerrel feltekerhetsz. 

 

Érdemes zsírégető pulzustartományban maradnod (erről bővebben a linkre kattintva olvashatsz a cikkünkben), hogy ne veszíts izmot tekerés közben. 

 

Túrázás

A jó öreg hátizsákos túrázásnál nincs is jobb, főleg ha elvonulhatsz egy csendes erdőbe az emberek elől. A tanösvényeket végigjárva nemcsak aktívan mozoghatsz, de az erdőfürdőzés áldásos hatásai miatt a stressz-szinted is jelentősen csökkenni fog. 

 

Golf

Lehet, hogy a golf elsőre egy béna úri sportnak hangzik, pedig ha egyszer kipróbálod, rájössz hogy nagyon is félreismerted. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy lyuktól-lyukig kocsival mész, miközben megiszol hat pakk sört. Vidd magaddal az ütőket és sétálj a pályán, ilyen módon ugyanis óránként körülbelül 200-300 kalóriát égethetsz el.

Az egyik legjobb nyári sport: foci

 

Tenisz, foci és kosárlabda

A tenisz szintén remek páros sport, már ha a közelben van teniszpálya. Ha nincs, akkor se csüggedj, inkább tollasozzatok, hiszen az is király szórakozás. (Ráadásul visszahozza a régi, nosztalgikus érzéseket, amiket még otthon, gyerekként a kertben vagy a nagyi kertjében éltetek át.) Ezekkel a mozgásformákkal egy 80 kilós ember nagyjából óránként 500-600 kalóriát képes elégetni attól függően, milyen intenzíven mozog. 

 

A futballhoz szerencsére nem kell pálya, elég egy nagyobb füves placc is és néhány vizespalack, amiből kaput tudtok csinálni. (És persze labda sem árt hozzá.) 1 óra alatt nagyjából 500 kalóriát lehet vele elégetni, így egy laza ebédet simán ledolgozhatsz vele. 

 

A kosarazás szintén jó ötlet, dobálhattok akár egy betonos placcon is, ezzel a tevékenységgel nagyjából 350-400 kalóriától szabadulhattok meg, 80 kilós emberként. 

 

Tánc

Ki ne szeretne nyáron egy homokos parton bulizni? Nem is gondolnád, de már egy lassú tánccal is akár 200 kalóriát el tudsz égetni óránként. 

 

Ahogy láthatod, jobbnál jobb mozgásformák állnak rendelkezésre az aktív pihenéshez, ráadásul olyanok, amelyeket a legtöbb esetben észre sem veszel. De mi van akkor, ha az izmaidat sem akarod hagyni satnyulni, de nincs súlyzó a közelben? 

 

Saját testsúlyos edzések súlyzó nélkül

Szerencsére számtalan módja van annak, hogy az izmaiddal is törődj a nyaralás alatt. Végezz el például 30x3 fekvőtámaszt vagy ha ezt már könnyűszerrel megugrod, akkor nehezíts úgy, hogy a lábaidat egy kanapéra vagy fotelre teszed. 

 

Pakold meg a hátizsákodat tele vizes palackokkal, majd használd őket súlyként. 

 

További remek ötleteket meríthetsz egyébként az alábbi videóból is: 



Mi történik, ha nem edzel? 

Ha úgy döntesz, hogy nem edzel, és nem szeretnél plusz kilókkal visszatérni, akkor viszont nagyon oda kell figyelned arra, hogy mit eszel. Fogyassz fehérjedús ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy biztosítsd a szervezeted számára azt, amit kell. 

 

Egyébként nem kell különösebben aggódni, egy hét után az izomból kvázi csak vizet és glikogént veszítesz. Az aerob állóképességedből pedig három hét alatt mindössze 5-10%-ot veszítesz. A gond sokkal inkább azzal van, hogy ilyenkor az étkezésre sem figyel oda az ember és nagyon könnyen, nagyon gyorsan, nagyon sokat szedhet fel.