Fittprotein blog

Tényleg csökkent az élelmiszerek tápanyagtartalma?

Tomi
Tomi
2020.12.01 18:42
Tényleg csökkent az élelmiszerek tápanyagtartalma?

"Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi..."

 

Régen még a nap is szebben sütött és az alma is finomabb volt. Ma már úton-útszélen hallhatjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek tápanyagtartalma nagymértékben csökkent az elmúlt pár évtizedben. 

 

Leginkább a permetezést, és a kiszipolyozott földeket okolják a tápanyag csökkenésért. Van is benne igazság, ezek is ténylegesen hozzá tesznek a minőségromláshoz, de a dolog azért jóval összetettebb.

Vajon mennyivel csökkent a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagtartalma?

 

Szerencsére nem kell találgatnunk a témában, léteznek olyan kutatások, amelyek jó kiindulási alapot adnak. 2004-ben, a Texasi Egyetemen végzett kutatást Donald Davis vezette; a csoport tagjai pedig mintegy 43 különböző zöldség és gyümölcs tápanyagtartalmát vizsgálták meg 1950-1999 között.

 

A kutatások azt mutatták, hogy az élelmiszerek fehérje, kalcium, riboflavin, foszfor, vas és C-vitamin tartalma csökkenést mutatott. 

 

Davis nyilatkozata szerint valószínűleg a lista nem teljes - de például a cinket, valamint a B6-, és E-vitamint még nem vizsgálták az 1950-es években, így nem tudjuk, hogy csökkent-e a mennyiségük. 

 

A Kushi Intézet szintén végzett egy hasonló kísérletet. 12 zöldség tápanyagtartalmát hasonlították össze, 1975 és 1997 közötti időintervallumban. Végül arra jutottak, hogy a kalcium 27%-kal, a vas 37%-kal, az A-vitamin 21%-kal, a C-vitamin pedig 30%-kal csökkent.

 

Az élelmiszerek tápanyagtartalmának csökkenésének egyik oka a rossz talajművelés. De mi a többi?

 

A tápanyagtartalom csökkenése nem csak a föld minőségromlásával van kapcsolatban

 

Az egyik ok kétségkívül a rossz gazdálkodás. Olyan új technológiákat találtunk ki, amivel kisebb földterületen tudunk több zöldséget, és gyümölcsöt termeszteni. Ebből pedig logikusan ki lehet következtetni, hogy kevesebb tápanyag kerül a zöldségekbe.

 

Képzeld el, hogy a kancsódban van egy liternyi víz. Ha csak két pohárba kell szétosztanod, akkor mindkét pohárba fél liter jut, de ha már 10 pohárba, akkor mindegyikbe csak egy-egy deci. Valahogy így működik ez a tápanyagtartalom esetében is.

 

A másik ok ennél picit árnyaltabb. A gazdák olyan zöldségeket, gyümölcsöket választanak, amiket jól lehet tárolni, ellenállóak, szépek, gusztusosak és eladhatóak. Ez a hígulás (természetes és nem természetes értelemben vett) vezetett oda, hogy beáldozzuk a tápanyagokat az ízért, és a szépségért  cserébe.

 

A harmadik ok pedig a föld minőségromlása. Mivel nem hagyják pihenni a földeket, ráadásul vegyszereket és műtrágyákat használnak, így a talaj egyszerűen kimerül. Davis kutatásai is azt mutatták, hogy a kiút az egészségesebb talajművelés, és a kemikáliák minimálisra csökkentése, vagy teljes elhagyása lenne.

 

A reformélelmiszerek egészséges alternatívát nyújtanak.

 

Oké, de én mit csináljak, ha szükségem van vitaminokra?

 

Ez nem azt jelenti, hogy holnaptól le kell mondanod a zöldségekről és a gyümölcsökről. Még mindig ezek a legjobb természetes forrásai a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak.

 

Ha van olyan ismerősöd, rokonod, aki faluban él, jó ötlet, ha feltankolsz az "olcsó biogyümölcsökből" - ezekhez ugyanis a hiperben horror árakon lehet csak hozzájutni. Nem baj, ha ezek az almák például nem olyan fényesek, nem olyan kerekek, vagy egy picit kukacosak. Egyszerűen vágd ki a rohadt részt, a többit nyugodtan megeheted. 

 

Ha erre nincs lehetőséged, akkor vásárolj helyi termelőktől, és járj el a piacokra - itt is nagyon jó áron juthatsz hozzá ezekhez az élelmiszerekhez.

 

Az étrendkiegészítők használata is teljesen logikus. Egy almában 15 mg C-vitamin van, a minimálisi mennyiség pedig 60 mg naponta - de ez csak arra elég, hogy a skorbutot elkerüljük. Épp ezért legalább napi 500 mg C-vitamin javasolt - ehhez pedig összesen 33 almát kellene megenni napi szinten. 

 

Mi a helyzet a húsokkal és a többi élelmiszerrel?

 

A húsok szempontjából kicsit más a helyzet, mint a gyümölcsök esetében. Lényegében ugyanis a tápanyagtartalom évtizedek óta változatlan - azonban az állattartás módja az, ami inkább aggasztó lehet.

 

Ahhoz, hogy elkerüljék a fertőző betegségeket, a gazdák antibiotikumokat és gyógyszereket adnak az állatoknak, amik nagy mennyiségben felhalmozódhatnak a szervezetükben. Ráadásul a nagyipari állattartásról annyi elrettentő videó kering a neten, hogy csak azoknak érdemes megnézni, akiknek tényleg van gyomruk hozzá.

 

Ezt szintén el lehet kerülni, ha helyi termelőtől, vagy gazdától veszed a húst, vagy egyszerűen ha néha húsmentes napokat tartasz. Ne érts félre, nem akarok vegán hittérítést folytatni, de a mindennapos húsfogyasztás a ló másik oldala - ebben is érdemes megtalálni az egyensúlyt, az arany középutat.

 

A gabonák és a hüvelyesek tápanyagtartalma szintén csökkent - leginkább azokból az okokból kifolyólag, amiket már a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is boncolgattunk. 

 

Ebben az esetben jó, ha teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk, és olyan reform élelmiszereket választunk, amelyek magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. 

Összegzés

 

Nagyon sok múlik azon, hogy honnan szerzed be az ételt, továbbá hogy mennyi idő alatt és hogyan készíted el. Mi arra buzdítanánk, hogy igyekezz helyi termelőtől és minőségi árut vásárolni. 

 

De ha ez nem kivitelezhető, akkor állunk rendelkezésedre - a webshopunkban ugyanis minden szükséges reformélelmiszert, és alapanyagot megtalálsz ahhoz, hogy egy finom, és tápláló ebédet tehess az asztalra.