Fittprotein blog

Igaz, hogy ha 6 óra után nem eszek, akkor lefogyok?

Tomi
Tomi
2020.12.03 14:30
Igaz, hogy ha 6 óra után nem eszek, akkor lefogyok?

“Ne egyél este 6 óra után, mert... 

 

… attól meghízol. 

… az egészségtelen.

… csak.”

 

Ugye te is hallottad már ezeket a jó tanácsokat az ismerőseidtől? Pedig igazából semmi valóságalapja nincs, és a legtöbb táplálkozástudományi szakember sem tudja, hogy a szabály honnan a fenéből jöhetett. 

 

Ráadásul sokan még csak nem is érnek haza a munkából hat órára, hanem még bőven a dugóban ülnek, vagy a tömegközlekedésen utaznak, ezért eleve lehetetlen kivitelezni. 

 

De mégis: van bármi valóságalapja? Ahhoz, hogy megértsük, fordítsuk meg a dolgot.

Ha este 6 után eszem, tényleg meghízom?

 

Ezzel kapcsolatban végeztek egy érdekes kutatást, 29 fő bevonásával, a Brigham Young Egyetemen. A kísérletben résztvevők 2 hétig semmit sem ettek este 7, és reggel 6 óra között, és nagyjából 0,45 kilogrammot fogytak. 

 

Amikor viszont utána engedélyezték az éjszakai nassolást, 0,65 kilogramm csúszott vissza. 

 

Ezt azzal magyarázták, hogy az éjszakai nassolás kiiktatásával átlagosan 238 kalóriával ettek kevesebbet naponta, ez vezetett tehát a fogyáshoz. Tehát nem vezet hízáshoz feltétlenül, csak akkor, ha plusz étkezést iktatsz be - de ehhez az időpontnak semmi köze.

 

Sokkal nagyobb hatással van rá az úgynevezett cirkadián ritmus, ami egyénenként változó lehet.

 

Fontos, hogy a cirkadián életritmusod szerint egyél.

 

A cirkadián ritmus, és ami mögötte van

 

A cirkadián ritmus a te egyéni, biológiai órád, ami szabályozza az életritmusodat, és befolyásolja azt, hogy mikor pörögsz, mikor punnyadsz be, mikor vagy éhes, és mikor vagy álmos. Ezenkívül hatással van a hormonelválasztásodra, de még a vérnyomásodra is.

 

Alapesetben a melatonin nevű hormon, ami az álmosságérzetért felelős, sötétedést követően kezd el termelődni. 

 

Azonban a mai rohanó világban, amikor este 10-kor is lámpafénynél nézzük a tévét, és kétpercenként pillantunk rá a mobilunk képernyőjére, ez a hormon sokkal később termelődhet.

 

Amikor pedig az egyensúly felborul, az egész cirkadián ritmusod megváltozik; minden eltolódik. Később kelsz fel, később leszel éhes, és későn is fekszel le.

 

Lefekvés előtt 2-3 órával azonban tényleg nem szabad enni, mert alapesetben alvás közben sokkal kevesebb nyálunk és savunk van, így nem tudjuk feldolgozni az ételt. Épp ezért a szervezet, erre válaszként, sokkal több savat termel, hogy kompenzálja a hiányt. Ezért lehet azt, hogy a késő esti kajálások után savas szájízzel, rossz gyomorral kelsz fel.

 

Ez pedig hosszabb távon refluxhoz vezethet, elhízáshoz, és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is. 

 

A hízást talán magyarázni sem kell, hiszen ha 8 körül vacsorázol, és beiktatsz egy plusz étkezést 11-kor, a plusz kalóriák zsírként raktározódnak - mivel utána már nem égeted el őket. (Ritka, ha valaki éjfélkor kopogtat az edzőterem bejárati ajtaján.)

 

Viszont a cukorbetegsére is érdemes egy kicsit kitérni, mert az inzulinszint némileg összekapcsolódik a cirkadián ritmusunkkal. 

 

Reggel és este kevesebb az inzulin, mint délben - ezért is javasolják a cukorbetegeknek, és a inzulinrezisztenciával küzdőknek, hogy délben egyenek lassú felszívódású szénhidrátot.

 

Mivel éjszaka rendkívül alacsony az inzulinszint, ezért az éjszakába nyúló nassoláskor a hasnyálmirigynek túlóráznia kell, és plusz inzulint kell termelnie. 

 

Előbb vagy utóbb azonban a hasnyálmirigy is megelégeli, és sztrájkolni kezd - így először inzulinrezisztencia, később pedig 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

 

Nagy valószínűséggel az "este 6 után ne egyél" is ezzel a régebbi, cirkadián életritmussal van összefüggésben, és innét a beidegződés. 

 

Gondolj bele, amíg nem voltak okostelefonok, és nem vett minket körbe képernyő, a legtöbb ember már 8-9 körül elment aludni. Így egyszerűen nem is volt szükségük arra, hogy később egyenek.

 

Érdemes tehát a cirkadián életritmusod szerint enned. Ha éjfélkor fekszel le, 9-kor vacsorázz. Arra viszont figyelj oda, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább 2, de inkább 3 óra biztosan elteljen.

Adunk néhány tippet az éjszakai falási rohamok ellen.

 

De mit csináljak, ha éjszakai falási rohamok törnek rám?

 

A falási rohamok nem maguktól alakulnak ki, hanem a rossz étkezési szokásoktól. Valószínűleg nem eszel eleget, vagy elég táplálót napközben, és a szervezet ezzel próbálja éjszaka kompenzálni. 

 

De az is előfordulhat, hogy egy húzósabb időszakon mész éppen keresztül, és emiatt tör rád a stresszevés. (A stresszevés ellen egyébként van egy jó cikkünk - ha érdekel kattints a linkre, és olvasd el.)

 

Mivel én is érintett vagyok, elmondom, hogy nekem mi vált be. 

 

Éjszakai bagoly típusú emberként általában 1 körül fekszem le aludni, és nagyjából fél 9-9 között vacsorázok. A lefekvés és a vacsora között általában 4 óra telik el - és ilyenkor bizony azért megéhezik az ember, pont akkor, amikor elindulna az ágyba.

 

Lefekvés előtt egy órával egy kisebb adag zabot felöntök langyos vízzel, várom, hogy megszívja magát, és gyorsan belapátolom.

 

Nem a legfinomabb vacsora (az már előtte megvolt), de teszi a dolgát. Amiért a zab jó választás, hogy már kisebb mennyiség is eltelít, és kiegyensúlyozza a vércukorszintedet. Így nem fogsz izzadva felkelni hajnali 4-kor, hogy enned kell.

 

Összegzés

 

Ne aggódj tehát, ha fél 7-kor vagy akár 9-kor eszel vacsorát - és felejtsd el a 6 órás szabályt. Helyette arra figyelj, hogy lefekvés előtt 2-3 órával ne egyél semmit, vagy maximum egy könnyen emészthető zabot. 

 

Ezenkívül figyelj arra, hogy napközben sok rostosat egyél - mivel a rost egészséges, és eltelít. Így a szervezeted nem akar majd éjszaka revansot venni a be nem vitt tápanyagmennyiségért. 

 

Ezenkívül érdemes fehérjében gazdag reggelivel indítani a napot, és figyelni arra, hogy meglegyen a napi, megfelelő fehérjebevitel. Ha ezekre odafigyelsz, akkor az egyensúlyod helyreáll, és biztosan nem fognak éjszakai falásrohamok kísérteni.