Fittprotein blog

Spirulina vagy chlorella alga? Megmutatjuk, hogy miért fogyaszd őket rendszeresen!

Tomi
Tomi
2019.09.16 15:45
Spirulina vagy chlorella alga? Megmutatjuk, hogy miért fogyaszd őket rendszeresen!

Biztosan te is hallottál már arról, hogy egyre “trendibb” algát fogyasztani. Talán legyintettél is, hogy ez már megint egy olyan divat őrület, ami hamarosan elmúlik. Azonban az alga - azon belül is a spirulina és a chlorella alga - olyan, akár egy igazi multivitamin-bomba.

 

De mi is ezek az algák? Milyen hatásai vannak és milyen formában érdemes fogyasztani? Szedhetik-e allergiások? A cikkünkben mindenre megtalálod a választ!

 

Mi az a spirulina alga? És miben különbözik tőle a chlorella?

Az algák nem klasszikus értelemben vett növények: nincsenek gyökereik, sem száraik vagy leveleik, mégis fotoszintetizálnak. (Csak érdekességképp említjük, hogy némelyik kisebb algafaj inkább hasonlít a baktériumokhoz, mintsem a növényekhez.)

 

A spirulina az algák egy speciális fajtája, mely rendkívül tápanyagdús. Egyes források szerint mintegy 4000(!) féle különböző hatóanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. Ezért is nevezik őket gyakran a “tenger multivitamin forrásának”.

 

A chlorella alga lényegében hasonló a spirulinához: szintén rengeteg hasznos ásványianyag és nyomelem található benne. A fő különbség leginkább a hatásmechanizmusban figyelhető meg.

A spirulina erősíti az immunrendszert

A vegetáriánus sportolók, testépítők számára kifejezetten előnyös a spirulina fogyasztása, hiszen rendkívül magas (60-70%-os) fehérjetartalommal bír. (Szemben például a chlorella némileg mérsékeltebb, 40-50%-os - bár így is kimagasodó - fehérjetartalmával.)

 

A fehérjén kívül ráadásul jól felszívódó magnéziumot, vasat és krómot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérképződéshez. 

A zöld színéből adódóan sok kloforill található benne, mely megköti a káros szabadgyököket, így segíti a szervezet természetes védekezőképességét. 

 

Egyes kutatások szerint - főleg az immunrendszer felturbózása révén - segít a herpeszek, bőrbetegség ellen, de még az olyan problémákra is megoldás lehet, mint a szénanátha.

Mindezek mellett gyulladás-, és koleszterincsökkentő hatású, így segíthet a fogyásban is.

A chlorella segít a méregtelenítésben

A chlorella alga B12-vitamintartalma jelentősebb, mint a spirulináé, és klorofillban is gazdagabb - így amennyiben a bőr egészsége az elsődleges számodra, érdemesebb inkább ezt választani.

 

Azonban, ahogy fentebb is írtuk, a spirulina magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, így sport esetén az előbbi alga fogyasztása javasolt.

 

A chlorella segít többek között a méregtelenítésben is, hiszen - egyfajta drótkefeként - képes kipucolni a szervezetből a felesleges salakanyagokat, illetve a nezézfémeket. Ezenkívül remek A-vitamin-, és Omega3 zsírsav pótló. 

Hogyan segítenek ezek az algák a sportban, edzésben?

Mindkét alga segít a normál fehérjeszintézisben, továbbá kimagasló (és nagyon jól hasznosuló) fehérjetartalmuk révén segítik az izmok növekedését és az edzések utáni regenerációt.

 

Ezenkívül erősítik az érfalakat, valamint javítják a test oxigén-ellátását. Így csökken a fáradtságérzet, és nő a teljesítmény is. Mindezek mellett a kognitív funkciókat is erősítik, így jobban tudsz majd koncentrálni egy-egy adott szituációban.

 

Amennyiben tehát nem csupán egy fehérjeforrást, hanem egy egész testre kiható multivitamint keresel, úgy az egyik legjobb megoldás jelenleg a piacon.

Hogyan fogyaszd az algákat?

Az algákat por és kapszula formájában is fogyaszthatod. Érdemes mindkét verzióból betárazni magadnak, hiszen ha utazol valahová, praktikus a tablettás formát magaddal vinned.

 

Vannak azonban akik egyszerűen nem szeretik a tablettákat és nem tudják lenyelni őket - nekik természetesen a porított formát ajánljuk.

Mi a helyzet az allergiásokkal?

Az alga nem tartalmaz laktózt, glutént, és GMO-t sem, így a speciális étrendet folytató sportolók is fogyaszthatják. Ráadásul az algák remekül csillapítják az allergiás reakciókat.

 

BioMenü Spirulina alga tabletta formában - 500 darabos kiszerelés

Spirulina tabletta

A tablettás kiszerelésű BioMenü spirulina alga remek választás, ha egy jól adagolható, kiváló ár-érték arányú terméket szeretnél.

 

Segít többek között:

  • a normál nyálkahártyák fenntartásában
  • a normál vörösvértestek fenntartásában
  • a vörösvérsejt képződésben
  • stressz ellen
  • fáradtság, kimerültség ellen
  • koncentrációban

 

BioMenü Chlorella alga tabletta formában - 500 darabos kiszerelés

Chlorella tabletta

A chlorella alga szintén 500 darabos, gazdaságos kiszerelésű, tabletta formájú étrendkiegészítő. Egy adaggal (kb. napi 6 tablettával) számolva körülbelül 3 hónapra is elegendő mennyiséget tartalmaz. 

 

A chlorella alga segít többek között:

  • normál pszichológiai funkciók fenntartásában
  • a normál fogak-, és csontok fenntartásában
  • a sejtosztódásban
  • a DNS-szintézisben
  • a normál kötőszövet képződésben

 

Nem véletlen, hogy a keleti népek - például a japánok, vagy épp a kínaiak - feltűnően sokáig élnek, hiszen rengeteg algát fogyasztanak már évszázadok óta. Szerencsére a kulturális különbségek ellenére az alga már nálunk is kezd elterjedni - főleg étrendkiegészítő formájában -, így már számodra is elérhető a hosszú élet kulcsa.

 

Tegyél te is az egészségedért, és nézd meg, mely algás készítmények érhetőek még el a webshopunkban!