Fittprotein blog

Megmutatjuk, hogy mi az a fegyencedzés, és a Street Workout

Tomi
Tomi
2021.05.19 21:05
Megmutatjuk, hogy mi az a fegyencedzés, és a Street Workout

Minden bizonnyal, ha nem egy barlangban élsz, akkor olvastad/hallottál már a Fegyencedzés című könyvről, ami az elmúlt 10 év egyik legnagyobb durranása volt. Paul "Coach" Wade bizony megtalált egy igencsak nagy marketinges űrt, hiszen addig kevés könyvet írtak a saját testúlyos edzésekről.

 

A cikkben most ezt a témát járjuk körbe: megmagyarázzuk, hogy mit is jelent a "Fegyencedzés", miért jó a könyv - és miért nem, továbbá azt is, hogy mit érdemes tudni a Street Workoutról.

 

A Fegyencedzés 

Amennyien imádták és bálványozták a könyvet, legalább annyian is utálták, hiszen alapvetően a saját testúlyos edzésekre helyezte a hangsúlyt. Viszont páros lábbal szállt bele mindenbe, ami nem illik bele ebbe az univerzumba: a súlyokba, a kondigépekbe és mindenbe, ami egy edzőteremben megtalálható.

 

Alapvetően nem lenne baj a könyvvel, ha a saját testsúlyos edzést nem a "csak és egyetlen" módszerként reklámozná, amivel az ember megfelelő izomerőre tehet szert. 

 

A saját testsúlyos edzés előnyei és hátrányai

 

Pedig alapvetően ezzel semmi baj nem lenne, hiszen a saját testsúlyos edzés egy nagyon jó módszer kezdők és haladók részére. Többek között azoknak, akik egyébként nem szívesen járnak konditerembe, és nem feltétlenül van anyagi keretük arra, hogy megvegyék a drágább eszközöket.

 

Az író szerint nincs másra szükség ahhoz, hogy kemény legyél, mint fekvőtámaszra, guggolásra, húzódzkodásra, és lábemelésre. Hát, ennyi. Csodálkozom is, hogy nem izomemberek, The Rockok mászkálnak az utcán.

 

De nem könyvkritikát akarok írni, tehát nézzük is meg, hogy mi a jó a könyvben, és mi az, amit a saját testsúlyos edzésekkel kapcsolatban te is megfogadhatsz.

 

Megmutatjuk, mi az a fegyencedzés

 

Tehát, ami pozitívum

A saját testsúlyos edzés nem igényel eszközöket, így bárhol, bárki végezheti.

 

Nem kell hozzá konditerembe járni, így kiválóan alkalmas koronavírus-járvány idejére, vagy azoknak az antiszociális hobbi sportolóknak, akik nem akarnak kimozdulni a négy fal közül

 

A könyv maga olyan tesztoszteronszagú, hogy egyből sportolni támad kedved még akkor is, ha egyébként nem különösebben foglalkoztat a dolog. (Mondjuk ez a tesztoszteronos izzadságszag nem csak az előnye, hanem a hátránya is - de kinek a pap, kinek a paplan.)

 

Ami a Fegyencedzésből hiányzik

  • Az, hogy cikizi, és szteroidhuszároknak hívja a testépítőket, inkább marketing - ami egyébként az egész könyvet átjárja - ettől pedig hiteltelenné válik
  • Nincsen szó benne bemelegítésről, sem pedig étrendről
  • A könyvben alapvető anatómiai hiányosságok vannak
  • Semmit nem írnak arról, hogy milyen tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket kell bevinni a szervezetbe ahhoz, hogy elérjük a kívánt izomarányt - ettől pedig szintén hiteltelenné válik.

 

Alapvetően tehát a könyv hiányos, ordít róla, hogy nem szakember írta. Viszont cserébe legalább mozgásra ösztönöz, és azok számára is jól érthető, akik egyébként nem foglalkoznak testépítéssel, sem pedig egészséges étrenddel. (Tehát nincsenek benne olyan szakkifejezések, mint az aminosavak, a kazein, vagy épp a protein.)

 

Magát a fegyencedzést, mint fogalmat sokan elválasztják a Street Workouttól. A legkönnyebben úgy tudod ezt magadban rendbetenni, hogy a Street Workout a szabadsúlyos edzések utcai változata, a fegyencedzés pedig ezeknek a gyűjteménye. 

 

Ha matekosan kellene megfogalmazni, akkor a nagy halmaz a Street Workout, amiben található egy kisebb halmaz, a fegyencedzés.

 

Minden, amit a Street Workoutról tudni érdemes

 

De mit is csinál pontosan az, aki Street Workoutozik?

A Street Workout voltaképpen olyan, mintha egy tesiórát kivinnél a szabadba. Ugyanis egy kis kreativitással minden tornaszernek számít (úgy, ahogy minden használható sörnyitónak is).

 

Például felhúzódzkodhatsz egy fán, végezhetsz gyakorlatokat a lépcsőkorláton, a sort pedig még a végtelenségig folytathatnánk. Persze itt is meg kell mászni azt a bizonyos szamárlétrát: nem lehet egyből a legnehezebb gyakorlatokkal kezdeni.

 

Fontos egy alap erőnlét megszerzése - például a már említett húzódzkodón, vagy épp a földön fekvőtámaszozva - majd ezt követően lehet továbblépni a látványosabb mozgásformákhoz.

 

Mivel itthon is egyre többen foglalkoznak ezzel, már versenyszerűen is, egy rengeteg új, kifejezetten Street Workouthoz alkalmas park épül. Ez pedig kiválóan alkalmas arra, hogy igazi SW-közösséget építsenek a helyi sportolók.

 

A Street Workout előnyei és hátrányai

Mivel a fegyencedzés a Street Workoutok gyűjteménye, így nagyjából azonos előnyökkel bír. 

 

Viszont feljebb akarva-akaratlanul is összemosódott a mozgásforma a könyvvel, így most jobb tisztázni külön is a prokat, és a kontrákat.

 

Előnyök

  • Nem kell hozzá anyagi befektetés 
  • Mindenhol lehet edzeni
  • Egyszerre fejlesztheted az izomzatot, a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt és a rugalmasságot.
  • Miután egyre gyakorlottabb leszel, egyre hajmeresztőbb mutatványokat tudsz bemutatni
  • Nincs többé kifogás: mivel bárhol tudsz edzeni (szabad ég alatt és négy fal között is), nincs kifogás, így nagyobb az ösztönzőerő is
  • Az egyik legjobb mozgásforma a zsírvesztéshez
  • A SW segítségével a test teljes izomzata fejleszthető 
  • A Street Workout ráadásul, nem utolsósorban, fokozza a kreativitást is, hiszen idővel mindenben megtalálod a lehetőséget, hogy miképp tudnád az adott eszközt edzésre használni



Hátrányai

  • Nem könnyű elkülöníteni az izomcsoportokat: ha célzottan szeretnél fogyni valahonnan, vagy csak karra erősíteni, akkor nem lesz egyszerű dolgod, ugyanis a SW több izomcsoportot dolgoztat meg egyszerre
  • Nehéz megfelelő lábizom-erőre szert tenni
  • Nem lehet pontosan mérni azt, hogy mennyire fejlődsz: míg a súlyzós gyakorlatoknál látható a fejlődés (most 50 kilóval nyomsz fekve, de fél év múlva már 80-al), a SW esetében nincs erre lehetőség
  • Testépítésre nem igazán alkalmas, inkább szálkásításra, erősítésre alkalmasabb, és jobb erőnlétre tehetsz szert.

 

 

 

Összegzés

Ahogy láthatod, a Street Workoutnak és a fegyencedzésnek is vannak előnyei, illetve hátrányai - azonban vitathatatlan, hogy nagyon szép és látványos eredményeket lehet elérni a segítségével.

 

Érdemes megnézni például Erdélyi Ádám, az egyik legjobb magyar Street Workoutos videóját: