"Minden betegség a belekben kezdődik" - Hippokratész
Sajnos a nyugati kultúrában finoman szólva sem étkezünk egészségesen. Nem, nem azzal van a baj, hogy néha bedobsz egy sült krumplit vagy egy mekis hamburgert. Sokkal inkább azzal, hogy közben elfelejtjük nagyanyáink jól bevált receptjeit (például a fermentált ételeket - de erről majd később).
Tedd a szívedre a kezed: mikor ittál utoljára aludttejet? És mikor ettél házilag készült, kovászos kenyeret, vagy igazi, házi savanyúságot?
A helytelen étkezés hatására az emésztőrendszerben elszaporodnak a rossz bélbaktériumok, ez pedig az egész szervezetre hatással van. Gyulladások, ételintoleranciák ütik fel a fejüket, ráadásul a baktériumok hatással vannak a gondolkodásunkra is. Épp ezért kezdik egyre többen felismerni, hogy bizony változtatni kell az étkezési szokásokon - és térnek vissza a gyökerekhez, így például a fermentáláshoz is.
A cikkben megmutatjuk, milyen előnyei vannak és azt, hogy tulajdonképpen mit is jelent ez.
Amennyiben:
- bélflóra regenerálásra van szükséged,
- sokat puffadsz az étkezések után,
- gyomorsavval küzdesz,
- vagy epeürülési-, és pajzsmirigy problémáid vannak, akkor mindenképp megéri elolvasni a cikket, hiszen lehet, hogy épp ez lesz a megoldás.
Először is: mi az a fermentálás, és hogyan működik?
A fermentálást gyakran összekeverik a kovászolással, pedig alapvetően egy másfajta eljárásról van szó. Míg a kovászoláshoz kell kenyér, addig a fermentáláshoz nem - így teljesen gluténmentes megoldás.
A fermentáláshoz igazából semmi másra nincs szükség, csak zöldségre, vízre, sóra, egy jól záródó dunsztos üvegre, és sok-sok türelemre.
Hogyan kell fermentálni?
Mosd ki alaposan a dunsztos üveget forró vízzel és hagyd megszáradni. Ezután szükséged lesz egy 2%-os felöntőlére. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy 1 liter vízhez 20 gramm sót keversz. (Tehát fél liter vízhez 10 gramm sóra lesz szükség, 2 literhez 40 grammra és így tovább.)
Mindenképpen jódozatlan sót használj, ugyanis a jód befolyásolja a kémiai reakciót.
Amennyiben a felöntőléhez csapvizet használsz, forralóban melegítsd fel, majd hagyd kihűlni. Erre azért van szükség, hogy az esetleges vízben található baktériumok elpusztuljanak, és ne zavarják a fermentációt.
Miután felszelted a zöldségeket (ezek gyakorlatilag bármilyen zöldségek lehetnek: répa, káposzta, karfiol) tedd bele őket a dunsztosüvegbe, majd töltsd meg a felöntőlével úgy, hogy a zöldségeket teljesen ellepje.
Ügyelj rá, hogy az üveg nyakától hagyj elég helyet, kb. 1-1,5 centimétert, ugyanis a fermentálás során a felöntőlé megemelkedik majd.
Érdemes gumis-, vagy leszorítós dunsztosüveget használni, hogy biztosítsd a teljes légmentességet: a bacik ugyanis csak így tudnak zavartalanul dolgozni.
Eleinte tedd napfénytől távol eső helyre, a fermentáláshoz ugyanis kb. 20 fokos hőmérséklet az ideális. Ha van kamra, akkor a legjobb, ha ott tartod az üveget, ugyanis kb. 4-5 nap után 15-20 fokos hőmérsékletre lesz szükség a tökéletes fermentációhoz.
Ezután már csak várnod kell - igaz jó sokat. A fermentációhoz ugyanis kb 10-40 napra van szükség. Minél tovább vársz, annál biztosabb, hogy végement a szükséges oxidáció.
Hogyan működik a fermentáció?
Az erjedés ebben az esetben a zöldségek saját Lactobacillus baktériumainak segítségével jön létre, épp ezért az eljárást laktofermentálásnak is nevezik. Azonban hiába tejsavas az erjedés, a laktózhoz nincs sok köze. Épp ezért tej-, és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Miért jók a fermentál ételek az emésztőrendszernek?
A növényekben találhatóak olyan vegyületek, amik megnehezítik azok emésztését. Ilyenek például a tanninok (borkedvelőknek ez ismerős lehet), a lektinek, szaponinok, fitinsavak és az oxalátok.
A fermentálás közömbösíti ezeket a vegyületeket, így az ételek könnyebben emészhetővé válnak, és nem jelentkeznek a tipikus, puffadós tünetek - mint például a káposzta fogyasztása után.
Igen ám, de mi van a zöldségek C-vitamin, cink, kálium satöbbi vitamin-, és ásványianyag-tartalmával?
Jó hír, hogy nem csak hogy a zöldségek megőrzik a vitamintartalmukat, hanem még jobban hasznosulnak.
A laktofermentált zöldségeknek ráadásul alacsony a pH-értékük, így segítenek reflux esetén. A fermentálás hatására elszaporodnak a jótékony lakto-, és bifidobaktériumok, amelyek segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Ez magyarul azt jelenti, hogy a jó baktériumok szaporodását segíti, a rosszakét pedig visszaszorítja; a fermentált ételek ugyanis egyszerre pre- és probiotikumok is.
Mikor érdemes fermentált ételeket enni?
Tulajdonképpen bárkinek ajánlott, akinek fontos az egészsége. (Azonban bizonyos, már meglévő betegségek, gyulladások esetén nem szabad-, vagy csak fokozott elővigyázatossággal lehet fogyasztani, erre lejjebb bővebben is kitérünk.)
Viszont kifejezetten hasznos lehet akkor, ha:
- gyakran küzdesz gyomorsavval,
- antibiotikumos kezelés hatására felborult a bélflórád egyensúlya,
- betegség, fertőzés miatt felborult a bélflórád egyensúlya,
- étkezés után puffadsz, alhasi diszkomfort-érzeted van,
- refluxszal küzdesz,
- étkezés után ég, fáj a gyomrod,
- epe problémáid vannak,
- pajzsmirigy alulműködéssel küzdesz,
- glutén-, vagy laktózérzékeny vagy, de szükséged van jó baktériumokra.
Mikor érdemes óvatosnak lenni, és mikor ne fogyassz fermentált ételeket?
A fermentált ételek tehát baromi egészségesek, viszont sajnos vannak olyan betegségek, gyulladások, amikor - bár nagyon jót tenne az emésztőrendszernek - mégsem szabad őket fogyasztani. A gyulladások mértékét több rosttal lehet csökkenteni.
Tipikusan ilyenek:
- a fekélyek,
- a Crohn-betegség aktív szakasza,
- allergia esetén.
Lehet fogyasztani, de érdemes vigyázni az alábbi esetekben:
- cöliákia,
- hisztamin intolerancia,
- SIBO,
- IBS,
- epeürülési problémák,
- pajzsmirigy-alulműködés,
- nátriumszegény diéta.
Milyen ételeket lehet fermentálni?
Szinte bármilyen zöldséget, illetve az almát.
A fermentált ételek előnyei, összefoglalva
Mivel minden betegség a belekben kezdődik, ezért ahhoz, hogy egészséges, fitt legyél, szintén az emésztőrendszerre kell koncentrálni. A fermentált ételek segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, normalizálják a gyomor pH-értékét, így az immunrendszer is erősödik - sőt még a hangulatunkra is pozitív hatással van.
Felhasznált források:
https://fermentor.blog.hu/2019/07/17/miert_es_hogyan_ne_fogyasszunk_fermentalt_eteleket
https://www.zoldbolt.hu/magazin/mi-az-a-fermentalas-es-miert-jo-nekunk