Fittprotein blog

Folyékony kollagén fogyasztása: ajánlott vagy sem?

Tomi
Tomi
2023.03.07 19:53
Folyékony kollagén fogyasztása: ajánlott vagy sem?

A kollagén többek között csökkentheti az arcon lévő ráncokat, megelőzhetőek és kezelhetőek vele az ízületi fájdalmak, sőt bizonyos kutatások szerint erősíti a hajat és a körmöket is. 

 

De milyen típusai, milyen más előnyei vannak és hogyan érdemes fogyasztani? Ezeket mutatjuk most be a cikkben.

Mi is az a kollagén? 

A kollagén egy olyan fehérje, amely nagy mennyiségben megtalálható az emberi szervezetben, a kutatások szerint a teljes fehérjetömeg mintegy 33%-át teszi ki. 

 

Érdemes tudni, hogy tudósok a szövetekben a kollagén mintegy 28 különböző típusát azonosították, mégis az I-es, a II-es és III-as és a IV-es típusú kollagént szokás megemlíteni, hiszen ezek a legfontosabbak. 

Tipp: ha szeretnél még többet megtudni a kollagénről, olvasd el részletes cikkünket a linkre kattintva.

 

A folyékony kollagén előnyei

 

A kollagének típusai és a különböző típusok előnyei

Nézzük is meg a 4 legfontosabb kollagén típust és hogy milyen előnyökkel rendelkeznek. 

 

I-es típusú kollagén: Ez a leggyakoribb kollagén típus az emberi szervezetben, különösen fontos az inak, a csontok, a bőr és a fogak szilárdságának megőrzésében. Az I-es típusú kollagén ezenkívül javítja a bőr rugalmasságát és feszességét. 

Az I-es típusú kollagént leggyakrabban szarvasmarha, sertés és baromfi csontokból nyerik ki. 

 

II-es típusú kollagén: Ez a típusú kollagén különösen fontos az ízületek egészségének fenntartásában, mivel a porcokban található. A II-es típus segít a porcok "kenésében", valamint csökkenti az ízületi fájdalmakat és az izommerevséget. Ezt a típust egyébként a csirkék porcaiból hidrolizálják. 

 

III-as típusú kollagén: Ez a kollagén szintén fontos szerepet játszik a bőr és a kötőszövetek rugalmasságának megőrzésében, de ezen kívül megtalálható például a májban és az érfalakban is. Épp ezért a III-as típusú kollagén főként a borjú bőréből és a sertés belsőségeiből, például a májból, a veséből és a tüdőből származik. 

 

IV-es típusú kollagén: Ez a kollagén típus megtalálható az úgynevezett bazális membránban, amely fontos szerepet játszik a sejtek és a szervek közötti kommunikációban. Ez a fajta kollagén az állatok kötőszövetéből származik.

 

Hány éves kortól csökken a kollagén termelés?

Habár a testünk képes maga előállítani, azonban a kollagéntermelés az életkor előrehaladtával csökken. Már nagyjából a 20-as évek végétől megfigyelhető a hanyatlás, ám a drasztikusabb csökkenés a 30. életév után következik be. 

 

Ez többek között hozzájárulhat:

  • a bőr öregedéséhez, 
  • a csontok gyengüléséhez
  •  és különböző ízületi problémák kialakulásához. 

 

Azonban az olyan ételek, mint például az állati eredetű fehérjék, valamint az étrend-kiegészítők, mint például a kollagén-peptidek fogyasztása segíthet fenntartani a kollagén szintjét a testben.

 

Persze adja magát a kérdés, hogy milyen formában érdemes fogyasztani? 

 

A kollagén fogyasztásának módjai

Érdemes tudni, hogy a kollagént lehet porított és folyékony formában is szedni, illetve étkezéssel bevinni.

 

Ez utóbbira remek megoldás a csontleves, hiszen a csontokból természetes módon kinyerhető (kifőzhető) a kollagén, ami aztán beépül a szervezetbe. 

 

Azonban van egy kis bökkenő: egyáltalán nem életszerű az, hogy valaki 3 naponta 12 órán keresztül csontokat főzzön ki, és csontlevest egyen.

 

Épp ezért szuper alternatíva az étrend-kiegészítős forma, hiszen ezek hidrolizált, azaz kisebb blokkokra lebontott formában tartalmazzák kollagénfehérjéket. 

 

Fittprotein ízesített kollagén

 

A kollagén fogyasztása folyékony formában

Ezeket a kisebb blokkokat, vagyis a peptideket a szervezet könnyebben és hatékonyabban tudja feldolgozni. 

 

A folyékony kollagén-kiegészítő alapja lehet tisztított víz, vagy gyümölcslé is. Érdemes tudni, hogy folyékony formában fogyasztva a kollagén gyorsan felszívódik, és a benne lévő kollagén könnyebben beépül a szövetekbe, így a hatása gyorsabb lehet, mint a porított formának. 

 

A folyékony kollagén fogyasztásának előnyei

Nézzük meg összesítve tehát, hogy milyen előnyei vannak a kollagén fogyasztásának: 

  • lassíthatja a bőr öregedését, 
  • javíthatja a bőr nedvességtartalmát, 
  • csökkentheti a bőr pigmentációját, 
  • javíthatja a bőr rugalmasságát és feszességét,
  • fiatalíthatja a bőrsejteket, 
  • gyorsíthatja a sebgyógyulást, 
  • csökkentheti a narancsbőrt , 
  • javíthatja az ízületek és a csontok egészségét,
  • erősítheti a körmöket. 



Tudnod kell, hogy a C-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a kollagén szintetizálódásában, ugyanis az aszkorbinsav már a kollagén előanyagaként ismert prokollagén termelődésében is részt vesz. 

 

Ezenkívül két nagyon fontos enzimet, a lizil-hidroxilázt, valamint a prolil-hidroxilázt is aktiválja, emiatt is fontos, hogy a kollagén mellett gondoskodnod kell a megfelelő mennyiségű C-vitamin beviteléről, különben nem sok értelme van az ital fogyasztásának. 

 

Tipp: Nézd meg az ízesített, C-vitaminos folyékony kollagénjeinket!

 

A hidrolizált kollagénnel kapcsolatban többféle kutatást is végeztek. Az egyikben a résztvevők 90 napon keresztül naponta fogyasztották hidrolizált hal kollagént tartalmazó folyékony kollagént. 

 

3 hónap elteltével a résztvevők jelentős javulást tapasztaltak a bőrükön, sokkal hidratáltabb és rugalmasabb volt mint előtte. Ezenkívül az alanyok 43%-kal kisebb ízületi fájdalmat éreztek, és 39%-kal javult a merevség miatti mozgáskorlátozottságuk is. 

 

Egy másik 2017-es kis létszámú tanulmányban 25 nő (tehát nem reprezentatív a kísérlet),  24 héten keresztül naponta egyszer 2,5 gramm (g) speciális bioaktív kollagén peptidet fogyasztottak. 

A kísérlet végi eredmények a következőket mutatták: 

 

  • 12%-kal gyorsabban nőttek a körmök
  • 42%-kal csökkent a köröm töredezettsége

Amennyiben tehát még csak a 20-as évek végét taposod és/vagy intenzíven sportolsz, netán töredezett a hajad és a körmeid, akkor mindenképp jó, ha rendszeresen fogyasztasz kollagént.