Fittprotein blog

Nyugi! Avagy így védekezz az év végi stressz ellen

Tomi
Tomi
2019.12.18 13:25
Nyugi! Avagy így védekezz az év végi stressz ellen

Meg kell vásárolni a karácsonyi ajándékokat. Főzni kell. Karácsonyfát kell szerezni. El kell menni a karácsonyi céges bulira… a sort pedig még hosszasan folytathatnánk. 

 

Hirtelen azt sem tudod, hogy hova kapj, annyi a dolgod. Év végén pedig az “elemek” már rendesen lemerültek, és úgy érzed magad, mint egy citrom, amelyet már a tizedik tequilába facsarnak.

 

Ilyenkor a fáradtság, és az utolsó nagy hajrá hatására egyre stresszesebbek, idegesebbek leszünk, amely sajnos sokszor a szeretteinken csapódik le. De mit lehet tenni annak érdekében, hogy újra egyensúlyba kerüljünk? Ennek járunk utána.

 

Miért lesz stresszes az ember év végén?

Az év vége, és a stressz szinte kéz a kézben jár - ennek pedig számos oka van. 

Egyrészt a legtöbb munkahelyen meghúzzák az utolsó hónapot, hogy minél nagyobb legyen a termelés, minél több ügyfelet szolgáljanak ki: ezt pedig a takarítót idegrendszerétől elkezdve, a vezetőig bezárólag mindenki megsínyli.

 

Másrészt az ünnepek sajnos már nem arról szólnak, hogy nyugodtan, családi körben leülünk, és együtt vagyunk. Sokkal inkább egy kényszeres vásárlási láz lesz úrrá az embereken. Ha a karácsonyt megelőző két hétben elmész valamelyik plázába, vagy üzletbe, szinte kézzel tapintható a feszültség - mindenki ajándékot akar.

 

Harmadrészt nagy az izgalom a főzés, a családi összejövetelek és a rokonlátogatások miatt is - ez pedig szintén belső konfliktusokat szül. 

Ha pedig ez még mind nem lenne elég, a szervezetünk szó szerint érzi az év végét, és takaréklángon ég. Sokkal kevesebb az ember energiája, kevésbé képes koncentrálni, ami hanyagsághoz és - igen - még több idegeskedéshez vezet. 

Mit tehetsz a feszültség ellen? 

A statisztikák szerint a magyarok is tisztában vannak azzal, hogy sokkal feszültebbek az év végén - és így vagy úgy, de megpróbálják ezt a feszültséget levezetni.

 

Jóga stressz ellen

 

Jóga, vagy más, stressz elleni gyakorlatok

Sokan ódzkodnak a jógától, mondván hogy túl nőies, vagy épp nem szeretnének matracon, emberek előtt hajladozni. Pedig a jóga - ha jól csinálod - egy remek feszültséglevezető módszer.

 

Ráadásul akár otthon, a négy fal között, egy egyszerű matrac segítségével is kipróbálhatsz néhány egyszerű pózt.

 

Pascsimóttánászana, azaz ülősből előrehajló póz, vagy épp a balasana, tehát gyermekpóz nem igényelnek speciális tudást, vagy körülményeket. Ráadásul, ha odafigyelsz, és hetente legalább két-három alkalommal végzed őket, a segítségükkel jelentős javulást érhetsz el. 

 

Sport stressz ellen

 

Sportolj!

Ha a jóga távol áll tőled, akkor itt az ideje, hogy meglátogass egy edzőtermet, vagy egy elmenj futni. A kardio-jellegű mozgások egyébként is csodákat tesz a szervezettel, ugyanis:

 

  • csökkenti a stresszhormon szintjét
  • endorfint, azaz boldogsághormont, valamint szerotonint és dopamint termel 
  • több oxigén jut az agyadba, ezáltal jobban koncentrálsz - és jobban tudsz fókuszálni
  • mozgás közben egy bizonyos noradrenalin nevű hormon szabadul fel, amelytől sokkal éberebb, fittebb leszel

 

Ezek pedig mind-mind hozzásegítenek téged ahhoz, hogy az év végi hajrában is összeszedettebb, és hatékonyabb legyél. 

 

Kikapcsolódás stressz ellen

 

Játssz, olvass - kapcsold ki az agyad

Persze nem lehet a végtelenségig pörgetni a tested és az agyad: néha muszáj kikapcsolnod. Ilyenkor foglalkozz a hobbiddal: játssz egy videojátékon, olvass el egy könyvet, rajzolj, fess, vagy főzz valami finomat.

Szánj naponta legalább fél órát arra, hogy azzal foglalkozz, amit imádsz és ami ténylegesen kikapcsol. Olyannal, ami nem jár mozgással, sem stresszel - egész egyszerűen csak boldogsággal.

 

Stressz ellen alvás

Figyelj oda az alvás minőségére

Biztosan te is megfigyelted már, hogy egy-egy stresszesebb időszakban nehezebben alszol el,. Ilyenkor ugyanis az ember agyában folyton a következő napi teendők, vagy az aznapi dolgok járnak. 

 

Ráadásul a stressztől kevesebb melatonin nevű hormon termelődik, amely a pihentető alvásért felelős. Ez hosszabb távon veszélyes lehet, hiszen ha nem alszol jól, akkor még többet stresszelsz, amitől szintén nem alszol jól… ezzel pedig egy olyan ördögi körbe kerülhetsz, amiből nagyon nehéz kimászni. 

 

Sokan ilyenkor automatikusan egy pohárka bódító borhoz, sörhöz nyúl az ember - vagy egyből valamely altatószer után. Ezek azonban nem szüntetik meg a problémát, csupán elfedik, amiből idővel még nagyobb baj lehet - ugyanis egyfajta függőség és tolerancia alakul ki a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy még több mennyiség kell az adott szerből, hogy ugyanazt a hatást elérd vele.

 

Ha már a mozgás sem segít, és te is kétségbeesetten keresed a megoldást, akkor jó ötlet lehet egy olyan altató, amely nem okoz addikciót.

Ha már semmi sem segít...

Létezik olyan étrendkiegészítő, amely például olyan természetes hatóanyagokat tartalmaz, amelyek hozzásegítenek a pihentető alváshoz. Ilyenek például a citromfű-kivonat, a hozzáadott melatonin, a magnézium, a B-vitamin továbbá komlókivonat. (A komló egyébként a sörben is megtalálható - többek között ettől is érezhetjük magunkat bágyadtabbnak egy-két doboz után.)

 

Stressz esetén hatásos lehet a tulsi por, vagy másnéven indiai szent bazsalikom, amely természetes nyugtató, pihentető hatással bír, ezenkívül az immunrendszert is erősíti.

 

Nem érdemes tehát sem stresszelni, sem elkeseredni és magunkba rogyni. Szánj magadra időt minden nap egy meghatározott időpontban, amikor senki sem zavarhat - kapcsold ki a telefont, a gépet és relaxálj. Az év vége a pihenésé és a feltöltődésé, ne hagyd hogy a nyugalmadat megzavarják a külső körülmények.