Fittprotein blog

Gyakran görcsölsz az edzések után? Ezt tedd az izomgörcs ellen!

Tomi
Tomi
2019.09.30 12:06
Gyakran görcsölsz az edzések után? Ezt tedd az izomgörcs ellen!

Görcs. Már magától a szótól is görcsbe rándul az ember gyomra, hiszen az élete során mindenki átéli legalább egyszer. Azonban azok, akik nem túlságosan szerencsések, ennél sokkal gyakrabban, akár heti többször is küzdhetnek izomgörccsel. Ráadásul ha épp éjszaka vagy edzés közben tör rád, az tönkreteheti az egész napodat, de akár a hetedet is.

Szerencsére a megszüntetése viszonylag egyszerű, azonban sok-sok türelem és odafigyelés kell hozzá. Mielőtt azonban rátérnénk a megoldásra, jó, ha megismerjük magát az okot.

Mi okozza az izomgörcsöt?

 

Az izomgörcs kialakulása egy meglehetősen komplex folyamat része. Leginkább a hosszú ideig fennálló fizikai megterhelés vagy sport miatt alakulhat ki, de az izmok tápanyag- és oxigén zavara is okozhatja.

Miközben ugyanis az izmok dolgoznak, a folyamatosan elernyednek, majd összehúzódnak. Ahhoz pedig, ez létrejöhessen, kalcium-, és magnézium-ionok szükségesek. Sőt, ezenkívül további tápanyagokra van szüksége, hogy tökéletesen végbemenjen: kálium- és nátrium-ionokra. Ha pedig a szervezeted sav-bázis egyensúlya felborul, és nincs megfelelő ellátottság, görcsök alakulhatnak ki.

Nézzük is meg pontokba szedve, hogy mik okozhatják az egyes nyomelemhiányokat:

A kalcium hiány okai:

  • pajzsgymirigy problémák
  • D-vitamin hiány
  • veseproblémák
  • bél- és hasnyálmirigy-gyulladás
  • elégtelen táplálkozás

A magnézium hiány okai:

  • túl sok alkohol fogyasztása
  • szívproblémák
  • magas vérnyomás
  • elégtelen táplálkozás
  • túl sok sport esetén nem megfelelő mennyiségű magnézium bevitel

A kálium hiány okai:

  • gyomor-és bélrendszeri megbetegedések, gyulladás
  • hasmenés
  • túlzott izzadás
  • fokozott sóbevitel
  • túl sok alkohol fogyasztása

Azonban nem csak hiány, hanem a túl magas ásványianyag-szint is vezethet görcsökhöz: ilyenkor a megnövekedett kálium lehet a ludas.

Előfordulhat az is, hogy az izomgörcs érszűkület miatt alakul ki, és ebben az esetben szintén az izmok nem megfelelő oxigénellátása a kulcsprobléma.

Hogyan kerülheted el az izomgörcsöt?

 

Elsősorban figyelj oda arra, hogy változatosan táplálkozz, valamint ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre. Normál esetben elég lehet napi 2 liter víz is, azonban nyáron, illetve edzésnapokonon 3-4 liter is kellhet a szervezetnek. (Azonban itt is fontos a tudatosság, ugyanis a túlzott folyadékbevitel is veszélyes lehet!)

Fontos továbbá, hogy megfelelően pótold az ásványi anyagokat, leginkább komplex készítményekkel.

Olimp ALKAGEN™ görcsgátló

Olimp alkagen görcsgátló

Az Olimp terméke segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában, így a szervezet optimális működésében. Ez kulcsfontosságú, ha azt szeretnénk, hogy a ásványianyagok megfelelően felszívódjanak.

Nutrend Magneslife

Magnézium készítmény

A Nutrend rendkívül jól felszívódó magnéziumot tartalmaz, így segíti az izom- és idegrendszer megfelelő működését. Segítségével megszüntethetőek az izomgörcsök, továbbá a neuro- és izomfeszültségek is.

Nutrend Salt Caps

Só kapszula

A Nutrend Salt Caps komplex megoldást nyújt az izomgörcsök kezelésre. Nátriumot, magnéziumot, niacint, pantoténsavat, valamint B1-, B2-, B6-vitamint és L-karnozint is tartalmaz, amelyek a görcsoldás mellett hozzájárulnak a fáradtság- és kimerültség érzet csökkenéséhez is.

Mi a jó a már meglévő izomgörcsre?

 

A leghamarabb a magnézium bevitel (kb. 1000 mg) szünteti meg a görcsöket. Amíg az izomgörcsök fennállnak, ezt a mennyiséget (vagy akár többet is), folyamatosan biztosítani kell a szervezet számára. Ezenkívül érdemes masszőrhöz járni, valamint pihentetni az izmokat és időt hagyni nekik arra, hogy regenerálódjanak, és helyreálljon az egyensúly.

Összegzés

 

Fontos, hogy ha folyamatos, szűnni nem akaró görccsel küzdesz, és nem segítenek a táplálékkiegészítők sem, akkor keress fel egy szakorvost, aki kizárja az egyéb okokat.

Ha pedig a kimerültség vagy a túlzásba vitt sport az oka, pihentesd egy kicsit a tested, és hagyj időt a szervezetednek arra, hogy kellően regenerálódjon. Hidd el, hogy meg fogja hálálni.