Görcsgátlók

Görcsgátlók az izomgörcsök leküzdésére, megelőzésére.

 

Intenzív edzésekkor megnő az izomgörcs kialakulásának az esélye. Ne bízd a véletlenre, válassz egyet az alábbi görcsgátló termékekből.

Mik okozzák az izomgörcsöket?

 

Sokan csak a sportolók betegségének tartják az izomgörcsöket, pedig bárkivel, bármikor előfordulhat. Több helyen is kialakulhat, a test bármely részén kívül, és belül egyaránt. A méh, a bél, az izmok is összerándulhatnak, ráadásul létezik olyan görcs, ami akár negyed óráig is eltart.

 

A legtöbb esetben a test elektrolit-tartalmának felborulása (vagyis az ásványianyag- és nyomelem hiány) áll a háttérben. Ugyanakkor gyakori görcs esetén érdemes megvizsgáltatni magunkat egy orvossal, hiszen akár komolyabb betegség is húzódhat a háttérben, mint például a cukorbetegség. 

Tényleg jó ellene a magnézium? 

 

Ha az izomgörcsért a csökkent ásványianyag-tartalom felel, akkor a magnézium nagyon hatásos lehet. Sőt, a lábikragörcsöt igen nagy esetben pont a magnézium-hiány okozza, így ha gyakran előfordul, érdemes naponta fogyasztani.

Különböző fajtái vannak

 

Három különböző típusa van: a valódi izomgörcs, a merevgörcs és a disztonikus görcs. 

 

A valódi izomgörcs tulajdonképpen a klasszikus görcs, amit a fent említett ásványianyag-, folyadék-, vagy vitaminhiány vált ki. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek is felelősek lehetnek érte.

 

A merevgörcs hasonló a valódi izomgörcshöz, azonban zsibbadással és bizsergéssel is járhat. 

 

A disztonikus görcs kisebb testrészekre terjed ki, például a szájra vagy a szemhéjra. 

Mit kell tenni görcs esetén?

 

Először is nyújtani kell, lazítani és masszírozni az izmot, amíg a görcs el nem múlik. 

 

Ha gyakran előfordul, használhatunk olyan táplálékkiegészítőket, amik segítenek helyrebillenteni a szervezet elektrolit-egyensúlyát. Ezek sok esetben magnéziumot, kalciumot, káliumot, nátriumot valamint B-vitaminokat tartalmaznak.