Fittprotein blog

Védd meg az ízületeidet, mielőtt még baj lenne!

Tomi
Tomi
2021.03.18 21:41
Védd meg az ízületeidet, mielőtt még baj lenne!

A sportolók körében sajnos "népbetegségnek" számítanak a különböző ízületi-, illetve porckopásból eredő problémák. 

 

Ezekkel előbb-utóbb a kor előrehaladtával szinte mindenki találkozik. Pedig megelőzéssel sokat lehet(ne) tenni azért, hogy a ízületi fájdalmak elkerülhetőek legyenek. Sajnos azonban az emberekre leginkább a tűzoltás-mentalitás a jellemző, vagyis csak akkor lépnek, ha már baj van. 

 

Mi azonban szeretnénk megtörni ezt a trendet, így most a cikkünkben nem azt mutatjuk be, hogy mit tehetsz a már meglévő fájdalom esetén - hanem a megelőzésre, a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. 

 

Ha pedig akár csak egy embernek is segítettünk ezzel megakadályozni a későbbi ízületi fájdalmakat, akkor  a cikk már elérte célját.

 

Az ízületvédelem jelentősége és a megelőzés fontossága

Biztosan te is tudod, hogy az ízületek, főleg a rendszeres mozgás közben, fokozott terhelésnek vannak kitéve. 

 

Ezt a terhelést növelheti, ha súlyfelesleggel küzdesz, vagy például ortopédiai eredetű problémád van. Ilyenkor ugyanis a súly jellemzően másik izomcsoportokat, más végtagokat terhel. Az egyik legjellemzőbb ilyen probléma a kezeletlen lúdtalp: ez ugyanis később derék-, és térdfájdalmakhoz vezethet.

 

Épp ezért, ha például plusz kilókkal küzdesz, nagyon figyelj arra, hogy lassan kezdd az edzéseket, valamint legalább 20 percig melegíts be előtte. A bemelegítés hatékonyságát érdemes fokozni bemelegítő krémekkel is, különös figyelmet fordítva a térdre, a könyökre és csuklóra.

 

Ortopédiai probléma esetén mindenképp érdemes gyógytornász segítségét kérni. Miután kezelted a problémát, utána kezdhetsz el rendszeresen mozogni.

 

Az ízületi fájdalmak egyébként jellemzően 35 éves kor körül, és afölött alakulnak ki - akkor is, ha nincs ortopédiai probléma, vagy túlsúly. Így a megelőzést érdemes már egészen korán, 18-20 éves korban elkezdeni, főleg ha rendszeresen testmozgást végzel.

 

A kollagén például remek olajozó anyagot biztosít a porcoknak, amik késleltetik a kopást, így megelőzhető vele az ízületi fájdalom. De a kollagén fogyasztásán kívül érdemes másra is odafigyelni.

Ízületvédő vitaminok és ásványi anyagok

Védd az ízületeket és a porcokat vitaminokkal és más étrend-kiegészítőkkel

C-vitamin

A C-vitamin napi szintű fogyasztása például szintén fontos - és nem csak az ízületek védelme miatt. Szuper immunerősítő, véd a káros szabadgyökök ellen, illetve csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást is.

 

D-vitamin

 

A D-vitamin serkenti a csontképződést, valamint segíti a kalcium felszívódását, és beépülését a csontokba. Nem nehéz ugyanis kikövetkeztetni, hogy a csontritkulás porckopáshoz és ízületi fájdalmakhoz vezet.

 

Kalcium

A kalcium hiány a fent is említett csontritkuláshoz vezet - azonban ezen kívül még számos problémát okozhat, például depressziót, memóriazavart, és magnézium-felszívódási zavarokat.

 

Glükozamin

A glükozamin hasonlóan működik, mint a kollagén, ugyanis ez is kenőanyagot biztosít az ízületek számára. Ugyanakkor a glükozamin odavonzza a vizet, ami további olajozottságot biztosít. Ráadásul csökkenti az ízületi gyulladást és elősegíti a regenerációt is.

Kurkumin

A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga talán az egyik legjobb gyulladáscsökkentő, ezért remek segítséget nyújt a gyulladás megelőzésében, illetve a már meglévő gyulladást is mérsékli.

MSM

Az MSM szintén gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul segíti a kollagén szintézisét, így jobban tud hasznosulni. Ezenkívül az omega-3 zsírsavak hidratálják az ízületeket, megőrizve így az épségüket.

 

Ízületvédő étrend-kiegészítőinket megtalálhatod a webáruházunkban is.

Az ízületek védelme érdekében fontos a pihenés

5 gyors, általános ízületvédő tipp

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 általános, gyors tippet, amit érdemes megfogadni. 

#1 Minden edzés előtt melegíts be és nyújts

Szinte minden sportoló kívülről fújja, de soha nem lehet eléggé hangsúlyozni a bemelegítés fontosságát. Edzés előtt legalább 10-15 perc nyújtás szükséges, ellenkező esetben könnyen meghúzódhat a lábad. Hosszabb távon pedig sérülhetnek az ízületek is. 

 

Az edzés utáni nyújtás szintúgy fontos: levezetésképpen érdemes 5 percig átmozgatni az izomcsoportokat, amelyeket használtál.

 

#2 Figyelj oda a súlyodra!

A testsúlynövekedés rengeteg plusz terhet ró a szervezetedre, nem is beszélve az ízületekről. Ahhoz, hogy ízületi gyulladás alakuljon ki, nem is kell sportolnod, hiszen az üléstől vagy az állástól is kialakulhat. Épp ezért érdemes mielőbb elkezdeni az edzést, hogy hosszú távon megszabadulj a súlyfeleslegtől.

 

#3 Szánj időt a regenerálódásra

Nem lehet, és nem is szabad állandóan a maximumon pörögni - ennek a levét ugyanis az ízületek isszák meg. Hagyj időt a pihenésre, és a regenerálódásra, hiszen a túlzásba vitt edzés legalább olyan káros, mint a mozgásszegény életmód.

 

#4 Törd meg a monotonitást

Ha egész nap állsz, vagy ülsz, muszáj megtörnöd a monotonitást és átmozgatni az ízületeket - főleg ha egész nap a billentyűket vagy az egeret nyomkodod. Ezek ugyanis ugyanúgy ízületi problémákhoz vezethetnek, mint a túlzásba vitt mozgás.

 

#5 Ha fájdalom akkor stop

Amennyiben fájdalmat tapasztalsz, azonnal állj le és ne erőltesd feleslegesen. Sokan a “csak azért is végigcsinálom” hozzáállásuk miatt teszik tönkre magukat - ez azonban teljesen fölösleges - főleg ha az az ára, hogy utána 1 hónapig megmozdulni sem tudsz.

Ízületvédelem télen

 

+5 gyors tipp, hogyan védd az ízületeidet a hideg időben is

 

A cikk írásakor még sajnos nincs tavasz (pedig már itt lenne az ideje), és este-éjszaka keményen repkednek a mínuszok. Épp ezért úgy gondoltam, hasznosak lehetnek az alábbi tippek a kora tavaszi, illetve később, az őszi időszakra is.

 

#1 Öltözz rétegesen

 

Az ízületi fájdalmak leggyakrabban télen jönnek elő - azonban ezeket megelőzheted azzal, ha melegen, rétegesen öltözöl. Válassz kifejezetten a sportnak és az időszaknak megfelelő termo-aláöltözetet! (Ezzel ráadásul nem csak az ízületeidet véded, de elkerülheted a felfázást, megfázást is.)

 

#2 Figyelj oda a folyadékfogyasztásra

 

A folyadékfogyasztás egyébként is rendkívül hasznos - ajánlott legalább napi 2-3 litert fogyasztani.

 

#3 Használj kompressziós kiegészítőket

 

Elsősorban a végtagok védelmére kell odafigyelni, hiszen ha kint, a hidegben mozogsz, ezek hűlnek ki először. A kompressziós kiegészítők azonban fokozzák a vérkeringést, és nem engedik kiszökni a test hőjét - így bent tartják a meleget.

 

#4 Figyelj a vitaminpótlásra

 

Télen és kora tavasszal még nincs elegendő napfény, amelyet a szervezetünk fel tudna használni. Kutatások is kimutatták, hogy a magyar lakosság 90%-a, tél végére D-vitamin hiányban szenved. 

 

Ez pedig az ízület-, és porcvédelem szempontjából egy kifejezetten fontos vitamin, hiszen segít a csontok épségének megőrzésében, valamint a kalcium-háztartás szabályozásában.

 

#5 Hideg levegő után meleg fürdő

 

A meleg víz egyrészt kitágítja az ereket, fokozva ezzel a vérkeringést, másrészt pedig segít ellazítani a hideg időben megmerevedett izmokat. 

Összegzés

 

Ahogy tehát sok más esetben, itt is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ha már kialakult az ízületi gyulladás és a krónikus fájdalom, sokkal nehezebb lesz helyrehozni. Ráadásul a fizikoterápia mellett, a gyulladás súlyosságától függően, akár műtétre is sor kerülhet.