Fittprotein blog

Mit tehetsz izom-, és ízületi gyulladás ellen?

Tomi
Tomi
2021.03.04 20:56
Mit tehetsz izom-, és ízületi gyulladás ellen?

Sajnos rengetegen kénytelenek naponta megküzdeni az izületi-, és izomgyulladás okozta fájdalmakkal. Sokan azt gondolják, hogy csak azoknál alakul ki, akik rendszeresen sportolnak és túl erőltetik magukat, de a probléma ennél jóval összetettebb. 

 

De vajon mi okozza ezeket a gyulladásokat? És mit lehet tenni ellenük?

 

Mi is az az ízületi gyulladás?

 

Az arthirist az ízületek gyulladása okozza, ami lehet krónikus vagy akkut forma is. Mivel az emberi szervezetben rengeteg ízület található, így több mint 100 különböző ízületi gyulladás létezik. Azonban két leggyakoribb típusa az osteoarthritis (rövidítve OA) és a rheumatoid arthritis (röviden RA).

 

Az osteoarthritist leggyakrabban a porcok kopása okozza. Ahhoz azonban, hogy megértsük, pontosan mitől is alakul ki, egy picit hátrébb kell lépni, és meg kell vizsgálni, mi a porc szerepe.

 

A porc tulajdonképpen egy szilárd, de rugalmas kötőszövet, ami az ízületben találkozó csontok végén található. A szerepe, hogy távol tartsa egymástól a csontokat, és megkönnyítse a csontok közötti mozgást - a hajlítást, feszítést satöbbi. 

 

Azonban a porcokban, akárcsak a sejtjeinkben, folyamatos "bontás-építkezés" zajlik. Viszont, ha a mérleg nyelve a bontás felé mozdul, akkor egy idő után porckopás következik be. 

 

Ezt az elmozdulást kiválthatja a helytelen étkezésből következő túlsúly, a túl sok mozgás, egy autoimmun betegség, genetika vagy rossz mozgáskoordináció, deformitás (pl. lúdtalp) is. 

 

Az RA-t rendszerint autoimmun betegség okozza: ilyenkor az immunrendszer saját maga ellen fordul, és megtámadja a test szöveteit. 

Az ízületi gyulladás egyik tünete a reggeli izommerevség

Milyen tünetei vannak? 

 

Arthritis esetén ízületi fájdalom , merevség és duzzanat jelentkezik. A mozgás is jelentősen korlátozódik és bőrpír is előfordulhat. A legnagyobb fájdalmak közvetlenül reggel, ébredés után jelentkeznek.

Rheumatoid arthritis esetén fáradtnak érezheted magad, és étvágytalanságot is tapasztalhatsz, a szervezetben fellépő gyulladás miatt. Előfordulhat láz, és csökkent vörösvérsejtszám is. 

 

Diagnózis

 

Az orvosok általában képalkotó vizsgálatokat végeznek, MRI-t, CT-t, és röntgent, de előfordulhat, hogy az ízületi folyadékot is meg kell vizsgálni. 

 

Hogyan kezelhető az arthritis?

 

Az ízületi gyulladást leginkább pihentetni kell, jegelni, valamint fájdalom-, és gyulladáscsökkentő gyógyszereket is szedni kell - az orvos utasítása szerint.

 

Mi az az izomgyulladás (myositis)? 

A myositis az izmok krónikus gyulladása - ritkább esetben bőrkiütések is jelentkezhetnek. Viszonylag ritka betegség, 100 ezer hazai lakosra kb. 1-6 beteg jut. 

 

Az izom gyulladásokat 5 fő csoportba sorolhatjuk: 

 

  1. dermatomyositis
  2. zárványtestes myositis
  3. juvenilis myositis
  4. polimiozitisz
  5. toxikus myositis

 

Ezeknek eltérő tüneteik lehetnek, de a következő bekezdésben összefoglalom azokat, amik általánosságban leginkább jellemzők az izomgyulladásra.

Mik az izomgyulladás tünetei? És mit tehetsz ellene?

Milyen jellemző tünetei vannak?

 

Leggyakrabban izomgyengeség és végtagfájdalom jelentkezik. Az arthritis-szel ellentétben viszont lényeges különbség, hogy nem reggel, ébredés után a legrosszabb, hanem nap közben, fokozatosan romlik az állapot. Sok esetben annyira, hogy a estére, a nap végére már képtelen a beteg bármit is csinálni.

 

A dermatomyositisre egyébként jellemző, hogy vörös-lila színű lesz az érintett bőrfelület - leginkább az ízületek feletti rész. Az izomgyulladás később áthúzódhat az izmokra, az ízületekre is, így gyakori tünet az izomgyulladás is. 

 

Társulhatnak még hozzá emésztési gondok, nyelési nehézségek is, de nem minden esetben. 

Mi okozza a myositist? 

 

A szakértők véleményei eltérőek arról, hogy pontosan mi is okozza az izomgyulladást. Úgy gondolják, hogy a myositis egy autoimmun állapot, amely során a szervezet megtámadja az izmokat. A legtöbb esetben nincs ismert oka, viszont a kutatók szerint a kialakulásában sérülés és  fertőzés (pl. nátha, influenza, HIV, lupus, rheumatoid arthritis) is szerepet játszhat 

 

Diagnózis

Mivel meglehetősen nehéz diagnosztizálni, a betegek sokszor hibás kórmeghatározást kapnak. Hiszen elsősorban izomgyengeség és fáradtság jelentkezik, ami nem biztos, hogy egy ennyire ritka kórhoz köthető. 

 

A diagnózis során az orvosok kérhetnek:

  • fizikai vizsgálatot
  • izombiopsziát
  • elektromiográfiát
  • mágneses rezonancia vizsgálatot
  • vérvizsgálatokat
  • genetikai teszteket

 

Hogyan kezelhető az izomgyulladás?

Mivel ritka betegségről van szó, egyelőre nincsenek olyan gyógyszerek, amiket kifejezetten izomgyulladásra fejlesztettek ki. A kezelésben viszont hatékonyak lehetnek kortikoszteroidok, például prednizont; egyéb-, nem szteroid gyulladásgátlók és a fizikoterápia. 

A legjobb, ha megelőzöd a problémát!

Bár az autoimmun betegségek ellen nem sok mindent lehet tenni, azonban azt megakadályozhatjuk, hogy a gyulladások tovább terjedjenek. Nagyon gyakori például, hogy a fog ínyében meghúzódó gyulladás jelenti a gócpontot, ahonnan aztán a gyulladás átterjed a szervezet többi részére.

 

Ahhoz, hogy megelőzd a kopásból eredő fájdalmakat, érdemes ízületvédő-, illetve javító krémeket használni. Ezenkívül megelőzésként az egyik legjobb, ha kollagént szedsz. Ez az anyag ugyanis segít beolajozni a porcokat, így megkíméli őket a kopástól.

 

Ha már kialakult a fájdalom jó, ha természetes eredetű krémeket használsz a csillapítására. (Persze ezzel sem kerülhető el az orvosi vizsgálat, de addig segít mérsékelni a fájdalmat.)

 

Ilyenek például az ördögkarom-kivonatot, illetve a feketenadálytő-kivonatot tartalmazó krémek, amik hatékonyan enyhítik az ízületi eredetű kínokat, csökkentik a gyulladást és csillapítják az ízületek merevségét is.

 

Összegzés

 

Amennyiben tehát sokat sportolsz - vagy épp fordítva, rengeteg ülőmunkát végzel - mindenképp érdemes a megelőzésre koncentrálnod, főleg ha még egyáltalán nem alakult ki a probléma. Megfelelő odafigyeléssel ugyanis elkerülheted a későbbi fájdalmakat, a hosszas lábadozást és a fizikoterápiát is.

Források: 

https://www.healthline.com/health/arthritis#diagnosis

https://www.healthline.com/health/myositis