Fittprotein blog

Igyuk vagy ne igyuk, avagy hogyan hat a sportra a kávézás?

Tomi
Tomi
2020.09.10 17:47
Igyuk vagy ne igyuk, avagy hogyan hat a sportra a kávézás?

A legtöbb ember számára egy jó erős fekete a kora reggeli rutin része. Van, aki az íze, van, aki a hatása miatt issza, azonban egy biztos: menthetetlenül a kultúránk részévé vált. Sok egészségtudatos sportember azonban úgy gondol rá, mint ördög a szentelt vízre hiszen “egészségtelen, káros a szívre, és a gyomorra”.

 

A libikóka másik végén azonban ott vannak azok, akik szerint a kávé igenis jó hatással van a sportteljesítményre; legalábbis ha mértékkel fogyasztjuk. 

 

De mi az igazság?

 

Egészséges a kávé, vagy sem?

 

A világ nem fekete vagy fehér (habár ebben a kontextusban most fekete - hehe), így valamilyen szinten mindkettő igaz. Habár az is kétségtelen, hogy az egészségmegőrző hatásai jóval nagyobb túlsúlyban vannak.

 

Az egészségtelen kávé legendáját egyrészt egy kísérlet indította el. Egy ‘86-os, mintegy 30 évet felölelő kutatás során a tudósok azt (téves) a következtetést vonták le, hogy a kávézás negatívan hat a koszorúérrendszerre. Azonban a hiba ott volt, hogy ekkora időtávban lehetetlen megmondani: vajon tényleg a kávé volt-e a ludas a dologban, vagy valami teljesen más. (Például étel, dohányzás, alkohol, genetika, életmód satöbbi). 

 

Azonban ez is elég volt ahhoz, hogy a kísérlet jó pár évre megpecsételje a kávé negatív hírnevét.

 

Való igaz azonban, hogy töméntelen mennyiségben fogyasztva a kávé egészségtelen lehet. 

 

Ugyanis megnöveli a vérnyomást, ezáltal rendszertelen szívverést, remegést, és izzadást is okozhat. A másik probléma pedig az, hogy ha a kávét az ember éhgyomorra issza. Ugyanis az ital megnöveli a gyomorsav mennyiségét, ami egy idő után károsítja a nyálkahártyát. 

 

Rövidebb távon ez nem okoz problémát (csak kellemetlenséget), de hosszabb távon már refluxot, vagy súlyosabb esetben akár gyomorfekély is előfordulhat. Mindezek azonban kiküszöbölhetőek, ha mértékletesen fogyasztjuk.

Ennyi kávét igyál maximum naponta

Mennyi az ideális kávé mennyiség?

 

Hogy ki, mennyi kávét ihat, valamilyen szinten egyéni tolerancia kérdése is. A legjobb teljesítmény elérése érdekében a kutatók szerint testsúlykilogrammonként 4,5 milligramm koffein fogyasztása javasolt.

 

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 75 kilogramm testsúlyú férfi 337 mg-nyi koffeint fogyaszthat. Ez kb. két kisebb, kétdecis csészének felel meg. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy a napi fogyasztás ne haladja meg a 400 mg-ot - még akkor sem, ha nagyobb testsúllyal rendelkezünk.

 

Sportolás előtt érdemes kávét inni

 

Ihatjuk-e akkor, ha sportolunk? 

 

A koffein remek hatással van a sportteljesítményre - nem hiába tartalmazza a legtöbb teljesítményfokozó. 

 

Épp ezért a válasz egyértelműen igen.

 

Mivel fokozza a vérkeringést, és kitágítja az ereket, így a vér több oxigént képes szállítani mind az agyba, mind az izmokba. Ezáltal hatékonyabbak leszünk az edzés során, és nő az állóképességünk is.

 

Egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy azok a sportolók, akik a fent említett 4,5 mg/testsúlykilogrammnyi mennyiséget fogyasztották, átlagosan 2-3 km-rel többet tudtak futni a szokásosnál. 

 

Azok a tesztalanyok pedig, akik az edzést megelőzően kávét ittak, másfél kilométeres távon átlagosan 4,2 másodperccel gyorsabbak voltak mint azok, akik nem fogyasztottak feketét.

 

Ugyanebben a tanulmányban vizsgálták azt is, hogy milyen hatással van a koffein a zsírvesztésre. Azok, akik edzés előtt ittak kávét, 30%-kal több zsírt égettek el mint azok, akik nem fogyasztottak semmit.

 

Ráadásul a kávénak egyéb jó tulajdonságai is vannak - például az, hogy csökkenti az izomlázat. Ennek oka, hogy a koffeint blokkolja az adenozint, ami fontos szerepet játszik a fájdalom kialakulásában.

 

Edzés előtt vagy után az ideális?

 

A legideálisabb, ha edzés előtt 90-45 perccel iszod meg a kávét. 

 

Ha nem bírod a kávét, nem érdemes erőltetni.

 

Mikor nem jó ötlet?

 

Előfordulhat, hogy problémád van a gyomorsavaddal vagy egész egyszerűen nem bírod a kávét. Van, akinek egyébként semmi baja tőle, de edzés előtt fogyasztva megdobja a savát. 

 

Ilyen esetekben természetesen nem érdemes erőltetni - hanem inkább más, alternatív források után kell nézni.

 

Ilyen források például a koffein tabletták, vagy a koffeintartalmú teljesítményfokozók. 

 

Amennyiben allergiás lennél a koffeinre, akkor sem kell elkeseredned, ugyanis az izotóniás italokkal szintén növelheted a teljesíményed mértékét. 

 

Mindent összevetve egy, sport szempontból nézve is, kiváló italról van szó, így érdemes beépíteni a mindennapokba. Ha előtte nem ittál, kezdj kisebb adagokkal, és később lődd be az ideális mennyiséget.