Fittprotein blog

A koenzim-Q10 5+1 jótékony hatása

Tomi
Tomi
2021.10.07 22:02
A koenzim-Q10 5+1 jótékony hatása

Ha vásároltál már ránctalanító arckrémet találkozhattál a rejtélyes koenzim-Q10-jelöléssel. Elsősorban a bőrfiatalító hatásáról híres, pedig ezen kívül is számtalan egészségügyi előnye van. 

 

A cikkben megmutatjuk ezeket, és azt is, hogyan tudod a legjobban pótolni, valamint hogy mennyi koenzim-Q10-re van szüksége a szervezetnek naponta.

De mi is az a koenzim-Q10? 

A Q10 (egyébként CoQ10-ként is találkozhatsz vele) egy olyan vegyület, amit a szervezet saját maga is képes előállítani, és a sejtek ún. mitokondriumaiban tárolja őket. 

 

Biológia óráról még ismerős lehet, hogy a mitokondriumok felelősek az energiatermelésért, ezenkívül megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól és a baktériumoktól, vírusoktól. A koenzim-Q10 tehát közvetve egy remek antioxidáns.

 

A CoQ10 egyébként a test minden sejtjében megtalálható. A legnagyobb koncentrációban azonban az olyan szervekben van jelen, mint például a szívben, a vesékben, a tüdőben és a májban.

 

A probléma, hogy a koenzim-Q10 termelődése az életkor előrehaladtával egyre csökken - hasonlóan a kollagénhez. Épp ezért az idősek jelentős része súlyos Q10-hiánnyal küzd. 

 

Mi vezethet a Q10 hiányához? 

A koenzim-Q10 hiányát ráadásul tovább súlyosbítja az életmódunk is. 

  • Helytelen táplálkozás miatt kialakult B6 -vitamin hiány
  • Dohányzás és alkoholfogyasztás
  • Mitokondriális és genetikai betegségek
  • Distressz (tehát a túlzásba vitt stressz)

 

A koenzim-Q10-hiány tünetei

A Q10 hiányának leggyakoribb tünete a krónikus fáradtságérzet. 

Hosszabb távon, főleg szívbetegek esetén vérrög képződéshez illetve sztrókhoz vezethet.

 

Most, hogy egy kicsit összeismerkedtél ezzel a vegyülettel, nézzük meg a koenzim-Q10 előnyeit!

 

A koenzim-Q10 jó hatással van a szívre

 

#1 Segíthet szívelégtelenség esetén

Ahogy a fentiekből jól sejthető, a Q10 segíthet a szívelégtelenség megelőzésében. A szívelégtelenség ugyanis gyakran más szívbetegségek következménye például koszorúér -betegség vagy magas vérnyomás.

 

Ezek pedig fokozott oxidatív sejtkárosodáshoz, valamint a vénák és az artériák gyulladásához vezethetnek.

 

Szívelégtelenség akkor fordul elő, ha ezek a problémák olyan mértékben érintik a szívet, hogy a szerv nem képes rendszeresen összehúzódni, ellazulni vagy vért pumpálni a szervezetbe.

 

Súlyosbíthatja a helyzetet, ha a szívelégtelenség gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik, amik tovább csökkenthetik a koenzim-Q10 szintjét. 

 

A CoQ10 rendszeres fogyasztása segíthet az energiatermelés optimális szintjének beállításában. Ezenkívül csökkenti az oxidatív károsodást és javítja a szívműködést, mindez pedig segíthet a szívelégtelenség kezelésében.

 

#2 Javíthatja a férfi és a női termékenységet

Ahogy köztudott, az életkor előrehaladtával a nők petesejtjeinek száma és minősége változik, emiatt csökken a termékenységük. A koenzim-Q10 azonban megvédi a petesejteket az oxidatív károsodástól. Így a CoQ10 szedése visszafordíthatja a petesejt minőségének és mennyiségének életkorral összefüggő csökkenését.

 

A Q10 hasonlóan jó hatással van a férfiak termékenységére is. A spermiumok  ugyanis - a petesejtekhez hasonlóan - érzékenyek az oxidatív károsodásra, ami csökkenti a spermiumok számát és minőségét. 

 

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koenzim-Q10 rendszeres szedése javíthatja a spermiumok minőségét, aktivitását és koncentrációját.

 

A koenizm-Q10 bőrfiatalító hatású

 

#3 Segíthet megőrizni a bőr fiatalságát

A bőr hatalmas, 1,5-1,8 négyzetméternyi felületen található meg az emberen, ráadásul ki van téve a külső, és belső károsító hatásoknak is. 

 

Külső, bőrkárosító hatása lehet például az UV-sugaraknak és a szmogos levegőnek, belsőleg pedig a dohányzás, az alkoholfogyasztás valamint a helytelen táplálkozás van rá kifejezetten rossz hatással.

 

Ezek mind-mind csökkenthetik a bőr nedvességtartalmát, valamint a bőrréteg elvékonyodásához vezethetnek. 

 

A Q10 - közvetlenül a bőrön alkalmazva - csökkentheti a belső és külső ágensek által okozott károkat úgy, hogy növeli a bőrsejtek energiatermelését és - antioxidáns révén - megvédi a azokat. Ezenkívül a bőrön alkalmazott Q10 csökkenti az UV -sugarak által okozott oxidatív károsodást, sőt a ráncok mélységét is - ezért alkalmazzák előszeretettel a kozmetikában. 

 

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a bőrfiatalító hatás étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztással is elérhető - a kettő együttes alkalmazása pedig még jobb hatással van a bőrre.



#4 Csökkentheti a fejfájást

Ahogy feljebb is írtuk, a Q10 hiánya kóros fáradtsághoz vezethet, az alacsony energiaszint következtében pedig súlyos migrén alakulhat ki. 

 

A Q10 nagy mennyiségben megtalálható a sejtek mitokondriumaiban, így javítja azok funkcióit, és energia szabadul fel. A többlet energia pedig a fejfájás csökkenéséhez és megszűnéséhez vezethet. 

 

Érdekes, hogy a súlyos migrénnel küzdőknél sok esetben kimutatható az alacsony koenzim-Q10 szintje.  

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10 szedése háromszor nagyobb valószínűséggel csökkentette a migrének számát, mint a placebo. 

 

#5 Segíthet a II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

Az oxidatív stressz tehát sejtkárosodást okozhat, ez pedig hosszú távon anyagcsere -betegségekhez vezethet, például cukorbetegséghez 

 

A mitokondriális funkciók zavarát összefüggésbe hozták az inzulinrezisztenciával is, azonban a kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 javítja az inzulinérzékenységet és szabályozza a vércukorszintet.

 

A koenzim-Q10 növeli a teljesítményt

 

+1 Növelheti a teljesítményt

A sokat emlegetett oxidatív stressz befolyással lehet az izomfunkciókra és a testmozgásra.

 

Hasonlóképpen, mint a fejfájás esetében, a mitokondriális funkciók zavara csökkentheti az izmok energiaellátását, ami megnehezíti az izmok hatékony összehúzódását.

 

A CoQ10 segíti a sejtek természetes, oxidatív stresszel szembeni ellenállását, ami - többek között - a mitokondriális funkciók javításával is jár. Így hozzájárul az izmok normál működésének fenntartásához. 

 

Hogyan lehet pótolni a koenzim-Q10-et és mennyire van szükség naponta?

Kétféleképpen is pótolhatod a szervezeted Q10 hiányát, egyrészt a bevitt táplálékkal, másrészt koenzim-Q10 étrend-kiegészítővel. 

 

Ételekben főleg:

  • a szardíniában, 
  • a szárnyasokban (csirke és pulyka)
  • a szójababban, 
  • az olajos magvakban,
  • a spenótban,
  • és a brokkoliban található meg.

 

Hogy mekkora a napi ajánlott koenzim-Q10 mennyiség nincs meghatározva, de napi 90-200 mg közötti adaggal már nagyon jó élettani hatásokat lehet elérni.

 

Ahogy láthatod, a Q10 30 éves kor felett nemcsak nőknek, de a férfiak számára is ajánlott - és nem csupán azért, mert bőrfiatalító hatású. 

 

Segítségével energetizálhatod a szervezetedet, elejét veheted a migréneknek, és javítja a teljesítőképességet is - az pedig már csak hab a tortán, hogy kollagénnel együtt alkalmazva valósággal csodát tesz a bőrrel.

 

Felhasznált forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/coenzyme-q10#TOC_TITLE_HDR_12