Fittprotein blog

A kreatin monohidrát

Tomi
Tomi
2019.07.08 08:45
A kreatin monohidrát

Előbb vagy utóbb minden kezdő sportoló találkozik különböző táplálékkiegészítőkkel, amelyeket így vagy úgy, de használni fog a diéta és az izomépítés során. Az egyik leggyakoribb izomtömegnövelőnek a - már a hétköznapi nyelvben is ismert - kreatin monohidrát számít.

A széleskörű népszerűsége persze nem véletlen, hiszen az egyik leglátványosabb eredményeket ezzel érheted el.

De mi is ez az anyag, illetve milyen hatásai vannak pontosan? Mikor és hogyan érdemes szedni? Ezeket mutatjuk most be sorban a cikkünkben.

Mit kell tudni a kreatinról?

 

Az általános nézet az, hogy a kreatint egy kémiailag előállított, teljesen ördögtől való anyag, pedig nem is tévedhetnének nagyobbat.

Sokan nem tudják ugyanis, de maga kreatin természetes módon előfordul az emberi szervezetben, hiszen a vesékben, a hasnyálmirigyben és a májban termelődik. A test önmagában ugyan mintegy 160 grammnyit képes belőle tárolni, azonban az izom folyamatos, egyenletes épülése érdekében mégis fontos a pótlása.

Mivel leginkább a halakban található meg, így a vegetáriánus étrenden lévő sportolók nehezen jutnának hozzá az izom épüléséhez szükséges plusz mennyiséghez - éppen ezért nekik kifejezetten ajánlott a kreatin monohidrát szedése.

A kreatin monohidrát szedése

 

A kreatin monohidrátot kétféle módon szokás alkalmazni: feltöltéssel és feltöltés nélkül.

A diéta nélküli, pusztán izomtömeg növeléshez szükséges kreatinszedést az előbbi esetben, míg a feltöltés nélküli megoldást leginkább diétázás közben javasoljuk.

Nézzük is őket külön, külön.

  • Feltöltéssel

5-10 napig a testsúlyod harmadának megfelelő mennyiségű kreatin monohidrát szedése javasolt. Tehát egy 80 kilogramm testsúlyú embernek naponta mintegy 27 gramm kreatin szedése célszerű - természetesen egész napra egyenletesen elosztva, hogy a felszívódás megfelelő legyen.

Figyelj arra, hogy edzés előtt és után is bevegyél egy-egy adagot, pihenőnapokon pedig leginkább az étkezések előtt 20 perccel érdemes.

A 11. nap után az adag felére lesz már csak szükséged (tehát a fenti példából kiindulva napi 13,5-14 grammra). Ezt másfél-két hónapig érdemes szedni, majd két hónap pihenőt tartani és újra folytatni a kreatin kúrát.

  • Feltöltés nélkül

A “diétás változathoz” napi 2 merőkanál (5 grammos) adag szedése javasolt: egy kanállal edzés előtt, egy kanállal pedig edzés után.

A kreatin monohidrát hatása

 

A kreatin már a kezdeti időszakban kifejti áldásos hatását, ami leginkább látványos, nagy mennyiségű izomtömeg növekedést jelent. Ezenkívül - ahogyan fent is említettük - kúraszerűen alkalmazva kitűnően alkalmazható a diéták során, hiszen szabályozza a vércukorszintet. Ezzel pedig elkerülheted a tipikus farkaséhséget - és az ezzel járó falásrohamokat.

A testépítésen kívül egyébként remekül alkalmazható a sportteljesítmény fokozására is, például a futáshoz, sprinteléshez, hiszen rendkívül hatékonyan növeli az állóképességet.

Milyen kreatint érdemes szedni?

 

Szinte az összes termék 100%-os tisztaságú, kreatin monohidrátot tartalmaz, azonban érdemes minél kevesebb segédanyaggal rendelkező terméket választani.