Fittprotein blog

Egy lassú felszívódású fehérje, ami segít az izomnövekedésben

Tomi
Tomi
2019.08.26 06:35
Egy lassú felszívódású fehérje, ami segít az izomnövekedésben

Biztosan te is tudod már, hogy a fehérje az izomnövekedés kéz a kézben járnak. Sokan a tejsavót kultiválják, mint szükséges fehérjeforrást, azonban van egy jelentős különbség a tejsavó és kazein fehérje között. A tejsavó ugyanis gyors-, míg a kazein lassú felszívódású. 

 

De mit is jelent ez? Mikor van szükséged kazeinre és mennyi az ideális?

 

A lassú felszívódású fehérjékről röviden

A lassú felszívódású fehérje rendkívül hatékonyan támogatja az izomépítés folyamatát, segít az edzés utáni regenerációban, valamint - egyes kutatások szerint - még a fogyásban is.

 

A gyors felszívódású fehérjékkel (például a fent említett tejsavóval) ellentétben, azonban nem ajánlott edzés után fogyasztani, mivel ilyenkor az izmoknak SOS fehérje utánpótlás ajánlott. Épp ezért sokkal előnyösebb, ha lefekvés előtt viszed be, így a relaxációval együtt az izomregeneráció is hatékonyabb lesz.

Mi az a kazein?

kazein a többi fehérjéhez hasonlóan tejből származik. A lassú felszívódás pedig abból fakad, hogy a szervezet nehezen, körülbelül 6-7 óra alatt, emészti meg. Mivel a lebontás lassú, ezért az aminosavak sokáig a véráramban maradnak, így rendkívül jól védenek a katabolikus (tehát izmokat lebontó) folyamatok ellen.

 

Ebből fakad az a tulajdonsága is, hogy segít a fogyásban, ugyanis hosszantartó teltségérzetet biztosít - így reggel is sokkal kevesebb adaggal is beéred.

 

Azonban a kazeinnek nem csupán egy, hanem három típusa is van:

  • Micelláris kazein
  • Kazeinátok
  • Kazein-hidrolizátum

 

Nézzük is meg őket picit részletesebben!

Micelláris kazein

A micelláris kazeint egyfajta hideg eljárással készítik, amely megóvja a kazein eredeti szerkezetét. Mivel nélkülözhetetlen, esszenciális BCAA (L-leucin, L-valin, L-izoleucin) aminosavat tartalmaz így meggátolja az izmok lebontását. Ha a kazein egy igazán lassan emészthető formáját keresed, akkor ez a típusú kazein lesz számodra a legjobb választás.

Kazeinátok

Előállításuk szerint nátrium-, vagy kalciumos vegyületeket használnak az előállítás során. A nátrium jobb ízű, azonban  mindkét típust gyakran használják - akár micelláris kazeinnel vegyítve is.

Kazein-hidrolizátum

A kazein módosított, előemésztett változata. Emiatt valamivel gyorsabban szívódik fel, azonban még így is messze elmarad a tejsavó gyors felszívódásától. Egyfajta "középutas" megoldásnak tehát kiváló.

Mekkora az ideális mennyiség?

A szervezet számára szükséges napi mennyiség erősen függ attól, hogy milyen jellegű, és intenzitású sporttevékenységet végeztél. Átlagosan 30-45 gramm között mozog, 50 gramm fölött nem érdemes több mennyiséget fogyasztani.

 

Arra is figyelj oda, hogyha érzékeny vagy a laktózra, a micelláris kazeint válaszd - és nézd meg, milyen hatással van a szervezetedre.

Kinek ajánljuk? Mit várhatsz a kazeintől?

Ha edzőterembe jársz vagy versenyszerűen sportolsz, és szükséged van arra, hogy minél gyorsabban építsd az izmaidat, akkor feltétlenül érdemes fogyasztanod. A kazein ugyan nem csodaszer, de viszonylag rövid időn belül te is megtapasztalhatod majd az áldásos hatásait.


Válogass különböző típusú kazeinjeink közül a webáruházunkban!