Kazein fehérje

Kazein fehérje egy lassú felszívódású fehérje forrás.

A kazein (casein) lassú felszívódású fehérjét általában lefekvés előtt fogyasztjuk esetleg nap közben, de nem edzés után. A kazein fehérje nagyon tápláló és magas a glutamin tartalma. Hatékonyan akadályozza meg az izomlebontó folyamatokat. Sokan használják diéta időszakában is mivel csökkenti az éhségérzetet és eltelít.

Miért fontos a kazein fehérjék fogyasztása? 

A kazein egy lassú felszívódású fehérje, ami az emlősök tejében nagymértékben megtalálható, mint például a tehéntejben is, amelynek mintegy 80%-a kazeinből áll. A magas fehérje fogyasztás nélkülözhetetlen az izomzat építéséhez, így szükséges olyan plusz forrásokhoz jutnunk, amik ezt biztosítani tudják.

 

A kazein fehérje elsődleges előnye lassú felszívódásának köszönhető, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig, akár 6-8 órán át is tart, mire gyomrunk megemészti azt. Ennek köszönhetően telítettség érzetet biztosít, regenerálja az izomrostokat és segít megtartani az edzéssel szerzett izomtömeget.

 

Mikor fogyasszunk kazeint?

 

Mivel lassan szívódik fel, ezért célszerű olyan állapotban fogyasztani, amikor hosszabb ideig pihenünk és lehetőségünk van regenerálódni is. A legoptimálisabb, ha este, lefekvés előtt fogyasztjuk el. A megfelelő adag 30-40 gramm kazein protein, ami aminosavakkal látja el szervezetünket a pihenés alatt.

 

Ha nincs elég időd napközben arra, hogy betartsd az étkezéseket, vagy csak szeretnél fogyni egy kicsit, akkor a legjobb, ha napközben fogyasztod el. 

 

Laktózérzékenyek fogyaszthatnak kazeint?

 

Azok számára, akik allergiásak a tejcukorra, micelláris kazeint érdemes fogyasztani. Egyszerűen összekeverhető vízzel vagy bármilyen típusú növényi tejjel. Ez a típusú kazein fehérje az előállítási módjának köszönhetően olyan alacsony mértékben tartalmaz laktózt, ami az érzékenyek számára már nem jelent problémát. 

Használhatom a kazeint fogyókúra esetén is? 

 

Mivel a kazein protein a lassú felszívódású fehérjék közé tartozik, igen lassan kerül megemésztésre. A gyomorban egyfajta egységgé áll össze, ennek köszönhetően az emésztése akár 6-8 órán át is tarthat. Ezalatt telítettség érzetet okoz, ami nagy segítség lehet a fogyókúrázók számára, hiszen akár 1-1 étkezést is kiválthatnak ezzel a megoldással.