Fittprotein blog

Ez a legjobb 5+1 ízületvédő, amivel te is sokat tehetsz az egészségedért

Tomi
Tomi
2021.09.07 21:59
Ez a legjobb 5+1 ízületvédő, amivel te is sokat tehetsz az egészségedért

Bizony vannak olyan reggelek, amikor az ember 30 évesen is úgy kel fel, mint a saját öregapja. Recseg-ropog a térd, kattog a csukló, a fejedet pedig addig meg sem bírod mozdítani, amíg jóízűen ki nem roppantod egyszer-kétszer. 

 

Az ilyen példák is jól mutatják, hogy az ízületvédelmet nem lehet elég korán elkezdeni. A cikkben most a legjobb ízületvédőket mutatjuk be.

#1 Kollagén: a olajozógép

Talán a kollagén az egyik legismertebb ízületvédő, hiszen nemcsak egy csomó kozmetikai termékben található meg, de belsőleg is gyakran alkalmazzák. 

 

A kollagénről írtunk már bővebben, így most csak a legfontosabb, ízületvédelemmel kapcsolatos tulajdonságait szedjük össze. (Amúgy szuper gyulladásgátló, öregedésgátló és bélregeneráló hatással is bír.)

 

A kollagén egy olyan fehérje, ami a test számos részében megtalálható, például a kötőszövetekben, a bőrben, a csontokban, sőt a csontok közötti porcokban is. Mivel a kollagén aminosavakból áll (amiket a fehérje építőköveiként is szokás becézni) ezért a kutatások szerint segíthet újjáépíteni az osteoarthritisben (OA) és a rheumatoid arthritisben (RA) szenvedők porcait is. 

 

Habár érdemes megjegyezni, hogy sokkal több kutatás szükséges, mindenesetre biztatóak az eredmények.

 

A kollagén porckopás-megelőző tulajdonságát viszont már számos kutatás bizonyította, hiszen kenőanyagot biztosít a porcok között.

 

Mennyi kollagén kell naponta?

15-30 gramm naponta.

A glükozamin nagyon jó porcerősítő vitamin

 

 #2 Glükozamin-szulfát: ami keni-vágja a dolgokat

Ezt a porcok közötti "kenőanyagot" biztosítja a glükozamin-szulfát is. Hasonlóan a kollagénhez, a glükozamin is öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és jó kiegészítője lehet az osteoarthritis tüneteinek kezelésére. 

 

Csak glükozamin segítségével tud a szervezet előállítani olyan fehérjéket, és lipideket, amelyek segítenek a porcképzésben.  

 

A kondroitin-szulfáttal kiegészítve erősíti a rostokat, és az ízületeket is.

 

Mennyi a glükozamin-szulfát napi adagja?

Nincs pontos mennyiség, de nagyjából 1000-1500 mg az optimális adag naponta.

 

#3 Az omega-3 ízületekre gyakorolt hatása

Az omega-3 zsírsavak jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért  is használják őket a reumás ízületi gyulladás, illetve az  osteoarthritis gyulladásának enyhítésére. Egy kanadai kutatás szerint az omega-3 zsírsavak - amellett, hogy csökkentik a fájdalmat - megszüntetik a reggeli, ízületi merevséget is.

 

Ráadásul az omega-3, glükozaminnal kombinálva sokkal jobban javítja a már meglévő ízületi betegség tüneteit, mint a sima glükozamin.

 

Mennyi a napi omega-3 szükséglet?

Napi 3000 mg EPA és DHA bevitele ajánlott.

 

#4 MSM, “kénségtelenül” a legjobb ízületvédő

Az MSM, vagy barátságtalanabb nevén a metilszulfonil-metán egy olyan kéntartalmú táplálék-kiegészítő, amit a szervezet közvetlenül felhasznál a kötőszövetek normál állapotának fenntartására, és a sérült kötőszövetek regenerációjára. 

 

Az MSM ezenkívül gyulladáscsökkentő, antiallergén, antioxidáns, illetve érelmeszesedés-gátló hatással is rendelkezik. A klinikai vizsgálatok szerint napi 3-6 gramm MSM már javította az ízületi és reumatikus jellegű fájdalmakat.

 

Az MSM-por napi adagja:

Nagyjából 2x fél evőkanál (~10 gramm) naponta

 

A C-vitamin nagyon komplex vitamin, egyben jó ízületvédő is

 

#5 C-vitamin, az ezermester

A C-vitamin szinte megkerülhetetlen tápkieg, bármilyen betegségről, sérülésről is legyen szó. Az egyik legkiválóbb antioxidáns és immunerősítő, ezenkívül gyulladáscsökkentő hatása is jelentős.

 

Ráadásul a C-vitamin hozzájárul a természetes kollagénképződéshez, és megvédi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. 

 

Még jobb, ha a C-vitaminban hozzáadott csipkebogyó-kivonat is található, ugyanis ez olyan polifenolokat és antocianinokat tartalmaz, amelyek enyhítik, és megelőzik az ízületi gyulladást. 

 

A csipkebogyó csökkentheti az olyan specifikus enzimek termelődését, amelyek a porcok lebontásáért, és a sejtkárosodásért felelősek.

 

Mennyi C-vitamint kell szedni naponta?

Az RDA (ajánlott napi mennyiség) csak 60 mg, de ennél jóval többre, napi 1000-2000 mg-ra is szüksége lehet a szervezetnek, főleg ha gyulladással küzd.

 

+1 Tömjénfa-kivonat: az igazi matuzsálem

A tömjénfa - és hatóanyaga a  boswelliasav - már évezredek óta ismert gyulladáscsökkentő. Sőt, a hatása vetekszik egy nem-szteroid gyulladácsökkentőével is, viszont nem irritálja a gyomrot. 

 

A fájdalomcsillapításban szintén jelentősebb, olyan hatásokat képes elérni, akár az aszpirin. 

 

Érdemes még megemlíteni, hogy az ásványi anyagok és nyomelemek közül a magnézium, a kalcium illetve a mangán azok, amelyek hatékonyan védik az ízületeket. 

 

Magnézium-hiányos állapotban például csökken a kalcium felszívódása is, pedig ez utóbbi csökkenti a reuma okozta ízületi gyulladásokat, sérüléseket. 

 

A mangán pedig olyan nyomelem, ami segíti a porcszövetek felépítéséhez szükséges enzimek működését.

 

A Fittprotein Joints az egyik legjobb ízületvédő vitamin komplex

 

Miért a Fittprotein Joint Complex Pro ízületvédő?

Az ízületvédő ásványianyag-, és vitamin komplex fejlesztése során különös gondot fordítottunk arra, hogy minden szükséges ízületvédőt egyetlen kapszulába koncentráljunk. 

 

Épp ezért az étrend-kiegészítőben megtalálható: 

 

  • glükozamin-szulfát,
  • kondroitin-szulfát,
  • kalcium,
  • magnézium,
  • MSM,
  • tömjénfa-kivonat,
  • C-vitamin,
  • és mangán is.



Télen még inkább érdemes odafigyelni az ízületekre

Ahogy jön az ősz, és lassan közelednek a téli hónapok, úgy még jobban érdemes odafigyelned az ízületeidre. Ilyenkor ugyanis az izmok, a kötőszövetek összehúzódnak, meggémberednek, és elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy megtörténjen a baj. 

Ha sportolni mész, mindenképp öltözz rétegesen, és kellőképpen melegíts be, majd nyújts is le utána.

 

Ez, kombinálva a Fittprotein izületvédőjével, már hatékony védelmet nyújt a kötőszöveteknek, és az ízületeknek, így minimalizálhatod a sérülés kockázatát.

 

Felhasznált források:

https://vitamin360.com/5-supplements-protect-joints/