Kollagén

Kollagén kapszulák, tabletták, porok

A kollagén egy kiemelkedően sokoldalú és nagyon népszerű hatóanyag. Használatos a szépségiparban és a sportvilágban is.

Nutriversum Collagen Heaven 300g
5 390 Ft
Egységár: 17 967 Ft/kg
 

Mikor használjunk kollagént? 

Gyakori tévhit, hogy a kollagén csupán a nők számára hasznos. Habár a narancsbőr gátló hatásának köszönhetően sokan velük azonosítják, a férfiak számára is rendkívül kedvező hatással bír.

 

A bőr feszesebbé tételére is használhatjuk (például narancsbőr vagy ráncok esetében), azonban az edzés során, a porcok erősítésében, “olajozásában” is jelentős szerepet játszik.

Mi is az a kollagén?

A kollagén több aminosavból áll. Olyannyira természetes fehérje, hogy még a testünk is tartalmazza: megtalálható a bőrben, a hajban, az izmokban, csontokban - valamint ahogy feljebb is említettük, a porcokban is. 

 

Több típusú kollagén van - összesen 28 - azonban ebből három a leggyakoribb, amely az emberi szervezet számára a legfontosabbak. 

 

Az első típusú kollagének csoportjába tartoznak azok, amelyek a szövetekben, inakban, és a fogban találhatóak. (Ezek fiatalítják a bőrt, és segíthetnek a narancsbőrben is.)

 

A második típusú kollagén a porcokban található - ezeket pótolva sokat tehetünk azért, hogy ne kopjanak el idő előtt.

 

A harmadik típusú a csontvelőben, illetve a májban lelhető fel.

 

Habár a szervezet is termel kollagént, azonban az évek előrehaladtával a termelés folyamatosan csökken, ezért is alakul ki például az időseknél gyakrabban porckorongsérv. 

 

Éppen emiatt szükséges a kollagén pótlása - ezzel ugyanis megelőzhető a porcok kopása, a bőr megereszkedése.

További pozitív hatásai

  • A kollagén fiatalabbá, rugalmasabbá teszi a bőrt. Éppen ezért a szépészeti termékek - krémek, kozmetikumok - egyik gyakori összetevője.
  • A kollagénben található glicin csökkenti a bélrendszerben előforduló gyulladásokat és segíthet az áteresztő bél szindrómával küzdőknek is.
  • “Megolajozza” a porckorongokat: egyfajta kocsonyás anyagot képet a porcok között, amelyek megvédik őket a kopástól.
  • Regenerálja a szervezetet, illetve gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását.

Kollagén és narancsbőr: mítosz vagy valóság?

Habár hivatalos kutatások nem támasztják alá, sokaknak segített a narancsbőr leküzdésében is. Megfelelő mozgással és étkezéssel kombinálva valószínűleg tényleg hatásos lehet - így érdemes kipróbálni, hiszen nincs vesztenivalónk. Ugyanis, ahogy feljebb is írtuk, ezen túlmenően is számos pozitív hatással bír.