Mondják, hogy levegő nélkül nincs élet. Valahogy így van ez a fehérjével is.
A fehérjék az élet építőkövei: minden egyes sejtedben megtalálható; átszövi, behálózza az egész szervezetedet.
Épp ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő mértékben fogyaszd. A fehérje étrend-kiegészítővel történő fogyasztás a protein pótlásának egyik legegyszerűbb formája, hiszen megrendeled, kiméred, összekevered és megiszod: bumm, máris fedezve van a szervezeted napi fehérjeigénye.
Igen ám, de mi van, ha élelmiszerek formájában is pótolni akarod? A cikkben első részében megmutatjuk azokat az élelmiszer forrásokat, amik a legnagyobb mértékben tartalmazzák a szükséges fehérjét. A bejegyzés második felében pedig könnyen elkészíthető fehérjedús recepteket találhatsz.
A fehérje fogyasztásának előnyei
Először azonban nézzük meg, milyen – tudományosan is alátámasztott – előnyei vannak a rendszeres és optimális mennyiségű fehérje fogyasztásnak.
- Csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet
- Növeli az erőt és az izomtömeget
- Jót tesz a csontoknak
- Csökkenti a sóvárgást, és kevésbé leszel hajlamos az éjszakai zabálásokra
- Fokozza az anyagcserét és a zsírégetést
- Csökkenti a vérnyomást
- Segít fenntartani a fogyást
- Sérülés után segíti a szervezet regenerációját
- Segít fittnek maradni
A legnagyobb fehérjetartalmú ételek
Nézzük meg, melyek azok az élelmiszerek, amelyek a legnagyobb mértékben tartalmazzák a fehérjét, és a legjobban hasznosulnak.
#1 Tojás
A tojás az egyik legtáplálóbb fehérjeforrás, hiszen egyrészt könnyen felszívódik, másrészt pedig tele van egy csomó hasznos vitaminnal, ásványi anyaggal, valamint egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal.
A teljesség igénye nélkül található benne például:
- szelén
- B-12 vitamin
- A-vitamin
- Kolin
1 darab tojás körülbelül 6-8 gramm fehérjét tartalmaz, hasznosulását tekintve a második legjobb fehérje a tejsavó után. Azonban a tévhittel ellentétben nemcsak a fehérjét, a sárgáját is érdemes fogyasztani, ebben található ugyanis a tojás fehérjetartalmának több mint 40%-a.
#2 Csirkemell
A csirkemell közismerten az egyik legnagyobb fehérjetartalmú húsféle. Mindezek mellett ráadásul még olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink és a szelén, ezenkívül pedig B-vitaminok is találhatóak benne.
10 dekagramm csirkemell mintegy 30 gramm fehérjét tartalmaz.
#3 Túró
A túró egy igazi Jolly Joker, hiszen alacsony zsír-és kalória, ugyanakkor magas fehérjetartalommal bír, ami miatt a diétába is tök jól beilleszthető.
A túró gazdag kalciumban, foszforban, szelénben, riboflavinban (B2-vitamin), B12-vitaminban és számos egyéb tápanyagban.
250 gramm túró mintegy 30 gramm fehérjét tartalmaz.
#4 Görög joghurt
A görög joghurt krémes állagának köszönhetően igazi csemege, nagyon jól lehet ízesíteni különféle gyümölcsökkel, de sós ételekben is simán megállja a helyét.
Található benne mindenféle földi jój, például B12-, és A-vitamin, kalcium, szelén, valamint cink is.
Egy 200 grammos kiszerelés közel 20 gramm fehérjét tartalmaz.
#5 Hal
A hal szuper fehérjeforrás, mindemellett omega-3-at, jódot, szelént és B12-vitamint is tartalmaz, ami többek között segíthet megelőzni a szív-és érrendszeri betegségeket.
Arra azért érdemes odafigyelni, hogy felelős gazdálkodásból, lehetőleg valahol helyben szerezd be a halat. Sajnos a nyílt óceánból, tengerből származó élőlények a víz szennyezettsége miatt magas higanytartalommal rendelkezhetnek, ami pedig káros az egészségre.
20 dkg tőkehalfilé mintegy 45 gramm fehérjét tartalmaz.
Fehérjedús növényi élelmiszerek
A vegetáriánusok, illetve vegánok kedvéért összegyűjtöttük a legmagasabb fehérjetartalmú növényeket is.
#1 Mandula
A mandulában olyan alapvető tápanyagok találhatóak meg, mint a rost, az E-vitamin, a mangán és a magnézium. Mindezek mellett természetesen a fehérjetartalma is magas, nem hiába került bele a toplistánkba.
Csökkentheti a rossz koleszterinként elhíresült LDL-t, ezáltal segíthet megelőzni a magas vérnyomást, és így közvetve a szív- és érrendszeri problémákat is.
Negyed csésze mandula kb. 6 gramm fehérjét tartalmaz.
#2 Lencse
A lencse az egyik leggazdagabb növényi forrás, ami tele van rostokkal, található benne folsav, magnézium, kálium, réz és mangán is. Akik rendszeresen fogyasztanak lencsét, azoknál kisebb a kockázata a szív-, valamint zsírmáj betegség kialakulásának.
Fél csésze lencse fehérjetartalma nagyjából 9 gramm.
#3 Alga
Nemcsak a halban, de az algában is sok értékes tápanyag található, többek között mangán, bróm, foszfor, kalcium, vas, cink, magnézium és számos egyéb vitamin is.
Mindössze két teáskanál alga már 8 gramm fehérjét tartalmaz, ez pedig csupán 40 kalória – szóval érdemes kipróbálni.
#4 Szójabab
A szójabab szintén rendkívül tápláló növény, ami többek között rostot és káliumot is tartalmaz, ráadásul nagyon jól illeszthető a vegán és vegetáriánus étrendbe is.
Negyed csészényi szójabab 15 gramm fehérjét tartalmaz.
#5 Quinoa
A furcsa nevű quionára úgy tekintünk, mint gabonára, de valójában ez egy mag, így az álgabonafélék családjába tartozik. Gazdag rostban, folsavban, rézben, vasban és cinkben is.
Egy csésze főtt quinoa 8 gramm fehérjét tartalmaz.
Magas fehérjetartalmú receptek
Most, hogy megismertük a fehérjedús élelmiszereket, nézzük meg, mi tudunk belőlük kihozni!
Reggelire
Zabos reggeli
Hozzávalók:
Egyszerű és gyorsan elkészíthető, laktató reggeli. Éjszakára áztasd be a zabot egy kis vízbe, majd rakd a hűtőbe. Reggel keverj hozzá görög joghurtot, és szeletelj fel hozzá egy banánt.
Vegánként a görög joghurtot helyettesítheted ízesített vagy natúr, növényi alapú joghurttal. Ha pedig “unod a banánt”, akkor tegyél rá szárított vagy fagyasztott áfonyát (természetesen kiengedve), málnát vagy más, szezonális gyümölcsöt.
Ebédre
Csirkés quinoa
Hozzávalók:
- Csirkemell
- Kukorica keményítő
- Worcestershire szósz
- Paradicsompüré
- Kápia paprika
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Só
- Bors
- Quinoa
- Friss bazsalikomlevél
Egy bögre quinoát piríts le, majd öntsd fel dupla annyi vízzel és sózd meg. Ezután fedő alatt hagyd, hogy megszívja magát.
A csirkemellett kockázd fel, és pirítsd meg aranybarnára kókuszolajon. Ezután tegyél hozz 1 teáskanál kukoricakeményítőt és jól keverd össze. Ízlés szerint tegyél rá Worcestershire szószt, majd felszeletelt kápia paprikát, és vörös hagymát.
Amikor már kezdenek színt kapni, tedd hozzá a fokhagymát, kavargasd 2 percig, majd öntsd hozzá a quinoát, majd jól keverd össze. A végén díszítsd friss bazsalikom levéllel.
Vacsorára
Lilahagymás lencsesaláta
Hozzávalók:
- Lencse
- Lilahagyma
- Majonéz
- Tejföl
- Fokhagyma
- Mustár
- Só
- Bors
A lencsét főzd puhára kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben. Ezután a tejfölbe keverj egy kis majonézt, fokhagymát, valamint sózd és borsozd, és jól keverd össze. Tedd bele a finomra vágott lilahagymát, keverd össze, majd öntsd össze a főtt lencsével.