Fittprotein blog

7+1 tipp, hogyan győzzük le a lustaságot

Tomi
Tomi
2022.09.08 21:55
7+1 tipp, hogyan győzzük le a lustaságot

A lustaság fél egészség - tartja a mondás, viszont baromi könnyű átesni a ló túloldalára. Egy-egy nehéz nap után persze jól esik a kanapén döglés, amikor viszont ez már rutinná válik, na ott kezdődnek a problémák.

 

És bizony még azokat is eléri a lustaság hulláma, akik egyébként rendszeresen mozognak."Jönnek a felhők, úgyhogy inkább nem megyek futni." "Fáradt vagyok, kihagyom a kondit." És a sort még folytathatnánk (és minden bizonnyal te is tudnád).

 

De mit lehet tenni a lustaság ellen? Hogyan győzd le a kanapé gravitációs erejét és mi az, ami átlendíthet téged a holtponton? Ahhoz, hogy erre hatékony tippeket tudjunk adni, először is meg kell érteni a lustaság miértjét. Ha pedig megismerted, már tenni is tudsz ellene.

A lustaság evolúciója

Az őseinknek bizony spórolni kellett az energiával, hiszen nem kis feladat volt például leteríteni egy mamutot. Ha az erejüket olyanra pazarolták volna, ami teljesen felesleges, akkor az veszélybe sodorta volna a túlélésüket. Épp ezért, ha épp nem vadásztak vagy gyűjtögettek, akkor pihentek. 

 

Ma már a szó evolúciós értelmében nem kell túlélnünk, viszont az ősi ösztön továbbra is megvan: takarékoskodunk az energiánkkal, tehát lustálkodunk. Főleg az olyan dolgokat tudjuk totálisan figyelmen kívül hagyni, ami nem hoz azonnali kielégülést, hanem esetleg a későbbiekben térül meg. 

 

Persze minden ember más és más. A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik intelligensebbek és tágabb perspektívákat néznek, célokat tűznek ki maguk elé, kevésbé lusták. 

 

A lustaság szorosan összefügg a kudarctól való félelemmel  is "ha nem csinálok semmit, nem is ronthatok el semmit". 

 

Ezek a lustaság lelki okai

 

A lustaság lelki okai

A lusta emberek szinte fájdalomnak élik meg, ha erőfeszítést kell tenniük valami olyanért, ami nem nyújt azonnali sikerélményt. Ehelyett inkább sokkal többre értékelik a pillanatnyi komfortot. 

 

Itt pedig ismét felmerül az, hogy a lusták nem elég magabiztosak ahhoz, hogy tudják: amit tesznek az később biztosan megtérül. Épp ezért a lustaság és az önértékelési problémák között nagyon szoros a kapcsolat. 

 

De ne csak lózungokat puffogtassunk, vegyünk inkább két példát. 

 

Az ember tudja, hogy másnapos lesz, mégis válogatás nélkül dönt magában mindenféle töményt, sört vagy bort. A rövid távú örömet részesíti előnyben még akkor is, ha tudja, hogy az elkövetkező nap szörnyű lesz. (Harminc pluszosan pedig inkább az azt követő 2-3 nap.)

 

A másik, hasonló példa: simán megeszel egy hamburgert, és megiszol hozzá egy kólát, amit lefojtasz egy chipsszel még akkor is, ha tudod, hogy ez hosszú távon elhízáshoz vezet. 

 

A lusta emberek tehát sok esetben nemcsak motiválatlanok, de képtelenek nagyobb távlatokba tekinteni, hiányzik a perspektíva.

 

Persze a fenti állítások sem feltétlenül igazak. Sok lusta ember nem eredendően lusta, hanem, mert nem találta meg azt a valamit, amit szívesen csinálna: olyan helyen dolgozik, ahol nem szeretne, vagy épp olyan mozgásformát választ, ami nyűg a számára. 

 

Egyszerűen fizetni kell a számlákat, tehát dolgozni kell valahol, és nem akar elhízni, tehát sportolni kell valamit. Az is lehet, hogy azért hanyagolod a párodat, mert valakivel lenned kell, de nem vele akarsz lenni. Ez szintén kiégéshez, és lustasághoz vezet. 

 

Lehet tehát, hogy gyökeresen változtatnod kell az egész életeden: munkahelyet, sportágat kell váltanod, vagy menekülnöd kell egy olyan párkapcsolatból, ami igazából egy kényszerhelyzet. 

 

Ez persze nagyon nehéz döntés, és sokan nem is merik őket meglépni, inkább tovább "lustálkodnak", és maradnak a helyükön. 

 

Hallottad már azt a mondást, hogy a lustaság fél egészség?

 

Mit tegyél lustaság ellen? 

Most, hogy megismerted a lustaság evolúcióját és pszichológiáját, talán már megmozgattunk benned valamit, és tudod, hogy változtatni kell. 

 

De hogyan állj neki? 

 

1. Ne tűzz ki magad elé irreális célokat

Ha túl sok mindent vállalsz magadra, egész egyszerűen lefagysz, mint a Windows XP-k. Ilyenkor a gondok elől menekülve persze, hogy egyszerűbb a kényelmes kanapé ölelésében elbújni, mint szembenézni ezekkel. 

 

Ráadásul, ha állandóan túlhajszolod magad, az előbb vagy utóbb kiésgéshez vezet, ami krónikus fáradtsággal és motiválatlansággal jár. 

 

Megoldás

Priorizáld a feladatokat. Ami fontos, azt végezd el, és tanuld meg azt a csodálatos, egyszerű, de nehéz szót: a nemet. Ha mindig mindenre igent mondasz, és meg akarsz felelni másoknak, állandó időhiányban szenvedsz majd, amitől teljesen kiégsz, és végül ellustulsz. 

 

Menedzseld jól az idődet. Ami elsődleges feladat, azt oldd meg, majd haladj szépen sorjában, de mindig hagyj időt magadnak a pihenésre. Ezzel fenntarthatod az egészséges egyensúlyt a pihenés és a munka között. 

 

A lustaság ellen küzdj határidőnaplóval

 

2. Legyen egy határidőnaplód

Ahhoz, hogy ne lustulj el, és be tudd osztani az idődet, jó ha van egy határidőnaplód. (Vagy egy A4-es lap is megteszi - én mindig ezt használom.)

 

Írd fel, mik azok, amiket meg kell csinálni a héten, legyen az munka vagy házimunka. Például: hétfő porszívózás, takarítás; kedd mosás, fűnyírás és így tovább. 

 

Ha nincs kedved lapra írogatni, akkor van egy tök jó kis program a Todoist, amibe feljegyezheted a teendőidet. Ha elvégzed őket, jutalompontokat kapsz, így játékossá is teszi a folyamatot. 

 

Különválaszthatod a munkahelyi, az otthoni és a kerti teendőket, sőt még tovább is bonhatod a dolgokat. Ha le vannak írva a teendők, az ember kevésbé halogatja őket. Ha pedig ráadásul ezért jutalompontok is járnak, az plusz motivációt ad. 

 

3. Fordíts időt a mozgásra is

Aláírjuk, hogy nagyon nehéz nekiállni mozogni. De érdekes módon, ahogy elkezdesz sportolni, úgy több energiád lesz az élet más területén is. A mozgás kitisztítja a fejedet, ráadásul motivációt és önbizalmat ad. 

 

Ehhez viszont az kell (és itt vissza is csatolunk az első pontra), hogy ne tűzz ki magad elé irreális célokat. Nyilván nem fogsz egyből 5 kilométert lefutni, és nem nyomsz ki 80 kilót. 

 

Mindenhez idő kell, legyél türelmes magaddal, és szépen lassan jönnek majd az eredmények is. 

 

A lustaság ellen hatékony a sport - de csak az, amit szeretsz

 

4. Olyan sportot válassz, amit szeretsz

Hidd el, hogy sokkal könnyebb nekiállni mozogni, ha olyan sportot választasz, ami egyébként izgatja a fantáziád. Ha érdekelnek a küzdősportok, jelentkezz box vagy karate edzésre. Ha szívesen mennél gyönyörű helyeken, kezdj el tekerni vagy túrázni.

 

Lehet, hogy nem elsőre fogod megtalálni azt a sportot, ami motivál, és amit szeretsz, de idővel biztos találsz majd ilyet. 

 

5. Ismerd el a saját eredményeidet (és akkor mások is el fogják)

Ha megveregeted a saját válladat a jól végzett munkáért, az segít a motivációban. Amennyiben a sportot nézzük, érdemes letöltened egy appot, amivel nyomon követheted a fejlődésedet. 

 

Rengeteg olyan futós applikáció van (például a Runtastic), ami végig fogja virtuálisan a kezed és az első kilométertől kezdve elvezet egészen a maratonig. 

 

Ne szerénykedj magaddal, ha jól teljesítettél, igenis veregesd meg a vállad, és legyél büszke magadra, így mások is azok lesznek rád. Sőt, lehet épp te motiválod majd őket abban, hogy ők is életmódot váltsanak. 

 

6. Ne hagyd, hogy a tévé és a mobil elterelje a figyelmedet

Olyan korban élünk, amikor mindenhonnan áramlik a digitális zaj, és mindenki a te figyelmedért versenyez. Szinte napról napra jönnek ki a jobbnál jobb sorozatok, ráadásul ott van a Facebook, az Instagram és a TikTok, hogy csak néhányat említsünk. 

 

Egy egész napot el tudsz tölteni úgy a virtuális világban, hogy szinte észre sem veszed. 

 

És persze sokkal kényelmesebb görgetni a hírfolyamot, mint elmenni edzeni a kondiba. 

 

Amennyiben tudod, hogy hajlamos vagy az ilyenre, egész egyszerűen húzd ki a wifit, vagy némítsd le a telefonodat és kapcsold ki az értesítéseket (ezeket az alkalmazás beállításoknál teheted meg). Ha nem pittyen a telefonod, és nem látod az értesítéseket, te is sokkal kevésbé csábulsz el. 

 

7. Tedd szórakoztatóvá az egyébként dögunalmas feladatokat

A legtöbb ember hajlamos elkerülni azokat a feladatokat, amiket egyébként unalmasnak érez. Tipikusan ilyenek a házimunkák vagy a monoton sportok is. Épp ezért, házimunka közben érdemes benyomni valami zenét, vagy podcastot hallgatni. 

 

Ha pedig sportolsz, kövesd nyomon az appal, mennyi kalóriát égettél el, és hallgass olyan zenét, ami motivál. Van, akinél ez a rock, másnál a trance vagy a progresszív house. 

 

Kísérletezz velük és állíts össze egy olyan track listet, ami áthúz a nehezebb pillanatokon. 

 

+1 Jutalmazd meg magad

Van, akit már a munka puszta elvégzése is jó érzéssel tölt el, valakit azonban a jutalom motivál. 

 

A munkahelyeden ilyen jutalom lehet az előléptetés vagy egy pénzjutalom. De legyen szó akár sportról, akár munkáról, ünnepeld meg. Legyen a jutalom egy sorozat, egy baráti összejövetel, egy szelet a kedvenc csokidból: bármi, ami úgy érzed, hogy kellő motivációt ad. 

 

Amikor tehát legközelebb lustálkodsz, gondolkozz el rajta, hogy mi is ennek az oka. Félsz a kudarctól? Kiégtél a túl sok munkától és a túl magas elvárástól? Nem élvezed azt a sportot, amit csinálsz? Ha megtalálod a probléma gyökerét, akkor tudsz hozzányúlni, és egyre tudatosabban változtatni a gondolkodásodon. 


Szívesen olvasnál még hasonló tartalmakat? Akkor nézd meg a Hogyan kezdd az életmódváltást? című cikkünket is!