Fittprotein blog

A magassarkú viselésének előnyei és hátrányai (+tippek és gyakorlatok)

Tomi
Tomi
2022.03.08 12:44
A magassarkú viselésének előnyei és hátrányai (+tippek és gyakorlatok)

Egy magassarkú cipő viselése nemcsak divatos, de stílusosabbá, magasabbá és magabiztosabbá is teszi a viselőjét. Azonban, aki nem hordott huzamosabb ideig magassarkút, elképzelni sem tudja, mennyi hátránya is lehet. 

 

A hátrányok mellett előbb viszont nézzük meg az előnyöket!

A magassarkú viselésének előnyei

A magassarkú cipő egy igazi örökzöld: sohasem megy ki a divatból, és mindig stílusos. 

 

#1 Stílusos

A magassarkú elegáns, stílusos megjelenést kölcsönöz: egyszerre leszel tőle szexi, magabiztos, domináns — ami például jól jön az üzleti megbeszéléseken, vagy akár egy fancy étteremben, az első randin. 

 

Viszont érdemes mindenhova idő előtt elindulni, mert a magassarkút bizony nem rohangálásra tervezték. 

 

#2 Jobb lesz tőle a testtartásod

Ha hanyag a testtartásod, akkor a magassarkú szintén jó választás, hiszen a viselője akarva akaratlanul is kihúzza magát (mivel így kényelmes benne járni). Ettől a hát íves lesz, a popsi feszes, ráadásul a hátizmokat is erősíti. 

 

A magassarkú viselésének előnyei

 

#3 Áramvonalasabbak lesznek a lábaid

A magassarkú cipők egyik legnagyobb előnye, hogy egész egyszerűen szépek lesznek tőle a lábaid. Egyrészt vizuálisan is meghosszabbítja a lábakat, másrészt — egy miniszoknyával kombinálva — erotikus kisugárzást nyújt. 

 

#4 Szuper kiegészítője lehet a ruháknak

Egy kosztümmel, egy estélyivel, egy miniszoknyával, de még egy farmer-, vagy latex nadrággal kombinálva is szuper választás. Amire figyelned kell, hogy színben és stílusban passzoló cipőt és ruhadarabokat válassz magadnak, egyébként teljesen elronthatja az összhatást. 

 

#5 Magasít

Nem hiába hívják magassarkúnak: akár 2-4 centivel is magasabb lehetsz, ha ilyet viselsz. Szóval, ha sokat zrikálnak a testmagasságod miatt, akkor itt az ideje megmutatni a világnak magad, és felhúzni egy stílusos magassarkút!

 

Az egyértelmű előnyök után pedig most következzenek a magassarkú hátulütői. Az éremnek mindig két oldala van: sajnos amennyire stílusos kiegészítő, annyira pusztító is tud lenni. 

 

A magassarkú cipő viselésének hátrányai

Nézzük is meg szépen sorban a magassarkúval szembeni kontra érveket. 

 

#1 Alsó hátfájdalom 

Ha hordtál már magassarkút, akkor minden bizonnyal aláírod, hogy hosszú távon kicsit sem kényelmes. Sajnos a cipők egyenlőtlenül osztják el a rá nehezedő súlyt, ami hosszabb távon gyulladást és fájdalmat okozhat a hát alsó részén. 

 

A magassarkú viselésének hátrányai

 

#2 Fájdalom a vádliban

Attól, hogy természetellenesen megfeszíti a vádlit, hosszabb távon szintén gyulladáshoz, fájdalomhoz és visszérhez vezethet. 

 

#3 Lábfájdalomhoz vezethet

A tűsarkú cipőknek van egy speciális formájuk, egy kialakításuk, ami divatos, viszont egy egész napon keresztül hordani olyan, mintha magát a pokol hatodik bugyrát járnád meg.

Éles fájdalmat érezhetsz a lábujjaidban, a talpadban és a talpboltozatodban, valamint a sarkadban is.

 

#4 Kificamodhat a bokád

Képzeld el, ahogy a szél finoman lobogtatja a hajad, te pedig magabiztosan lépkedsz a magassarkúban. Közben a háttérben megy a Cherry Pie, a férfiak szeme pedig majd' kiesik a helyéről. Aztán jön egy kátyú, zene le, a bokádnak pedig annyi. 

 

Sajnos a magassarkúban a legapróbb kátyút, göröngyöt is megérezni, macskaköves úton pedig szinte esélytelen lépkedni. 

 

Épp ezért, ha sétára indulsz, és ismeretlen a terep, inkább tartózkodj a tűsarkú cipőtől, és tényleg csak alkalmi jelleggel használd. 

 

#5 Összeszűkítheti az ereket

A tűsarkú cipők miatt hosszabbnak és vékonyabbnak tűnik a láb mint valójában. Ez azért van így, mert a cipő olyan helyzetbe kényszeríti a lábat, ami nem természetes, és kicsit sem kényelmes. Ettől a befeszült érzéstől pedig a összeszűkülhetnek az erek is, szélsőséges esetben pedig akár el is szakadhatnak. 

 

#6 Hosszú távon görbe kalapácsujjat okozhat

A magassarkú cipő egyik legveszélyesebb "eredménye" a kalapácsujj lehet. A láb természetellenes helyzete, a vádlira, az erekre és a hátra nehezedő terhelés a lábfej deformitását eredményezheti. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a lábujjak felfelé hajlanak a közép ízületből, ami kicsit a hattyú nyakára emlékezteti az embert. 

 

#7 Térdfájdalmat okozhat

Mivel a láb ilyenkor kényelmetlen pozícióban van, a cipő hatalmas nyomást gyakorol a térdízületekre, hiszen a test mindenáron próbálja csökkenteni, eloszlatni a terhelést (már ahogy tudja). Ez térdfájdalomhoz, sőt hosszú távon akár csontritkuláshoz is vezethet. 

 

Ha a hátrányok ellenére továbbra is úgy gondolod, hogy szeretnél tűsarkút hordani, akkor adunk néhány tippet, mit kell tenni ahhoz, hogy elkerülhesd a káros mellékhatásokat. 

 

Mit lehet tenni, hogy elkerüld a magassarkú okozta fájdalmakat? 

Nézzük is meg ezeket sorban!

Magassarkú cipő fájdalom ellen

 

#1 Csak alkalmi jelleggel hordd, és ne egész nap 

Ez talán a legegyszerűbb, és leghasznosabb tanács, amit ezzel kapcsolatban érdemes megfogadni. 

 

Ha esküvőre mész, vagy munka közben is viselned kell, csak akkor vedd fel, amikor már odaértél. Mindig vigyél magaddal csere cipőt, hogy ha nagyon fájdalmas és durva lesz a helyzet, akkor bármikor le tudd cserélni.

 

#2 Figyelj a sarokrészre!

Ha viselés közben fájdalmat érzel a lábfej- és a talprészen, akkor válassz olyan cipőt, aminek a sarka beljebb helyezkedik el. Ez ugyanis jó alátámasztást biztosít a saroknak, és le tudja venni a fölösleges terhelést a lábfejről

 

Érdemes minél kisebb sarokkal rendelkező cipőt választani. Minél magasabb a cipő, annál jobban megváltozik az ember tartása, egyensúlya és a súlyelosztása. 

 

És még egy jó tanács a sarokrésszel kapcsolatban: lehetőleg válassz minél vastagabbat (rossz az, aki rosszra gondol). A vékony sarokkal rendelkező cipőkkel ugyanis sokkal nehezebb egyensúlyozni, mint egy vastagabbal. 

 

#3 Tágítsd ki a cipőt

A cipő- vagy ortopéd szaküzletekben lehet kapni cipőtágítót. Ha nincs kéznél, akkor pedig egész egyszerűen tömd ki annyi újságpapírral és/vagy zoknival, amennyivel csak tudod, hogy minél jobban kitáguljon az anyag. 

 

#4 Használj betétet

A gélpárnák, és talpbetétek használata is jó ötlet lehet, de csak abban az esetben, ha a cipő már kellőképp tág. Egyébként sajnos még jobban összenyomja a lábat, ami tovább feszíti a lábfejet és csak kényelmetlenebbé teszi a viselést.

 

#5 Ragaszd le a lábujjaidat

A harmadik és negyedik lábujjadat ragaszd össze, a képen látható módon. Ezzel is megelőzhetőek a gyulladások, mivel a tapasz csökkenti a nyomást az idegvégződéseken.

 

#6 Alkalmazd a következő gyakorlatokat

A sarkokat érintsd össze, a lábfejed pedig legyen V-alakban. Ezután emelkedj lábujjhegyre, majd szépen lassan ereszkedj vissza. Ismételd meg a mozdulatot 10-20x, naponta.

 

A derekad kinyújtásához térdej le, nyújtsd előre a kezeidet, és dőlj előre a telejes testeddel. Ezután menj vissza az alap pozícióba. Ismételd meg legalább 5-10x, naponta, ezzel kilazíthatod a derékban lévő izmokat.

 

Gyakorlatok magassarkú cipő fájdalom ellen

 

#7 Használj ízületvédőket!

Ahhoz, hogy megelőzd a bokában és a térdben kialakuló fájdalmat, használj ízületvédő étrend-kiegészítőket

 

A kalcium erősíti a csontokat, így a segítségével megelőzhető a csontritkulás. 

 

A kollagén "megolajozza" a porcokat és segít fenntartani a porcok normál állapotát, ráadásul a bőr feszességéhez is hozzájárul. 

 

A magnézium pedig segít ellazítani a lekötött izmokat, valamint csökkenti a stresszt is. 

 

A kurkumin valamint az MSM pedig kiváló gyulladáscsökkentők, amik remekül alkalmazhatóak fennálló fájdalom, gyulladás esetén is.