Fittprotein blog

Ezért érdemes hyaluront szedni

Tomi
Tomi
2021.01.05 17:22
Ezért érdemes hyaluront szedni

A hyaluron (vagy másnéven hyaluronsav, hialuron, hialuronsav) a krémek és a táplálékkiegészítők egyik csoda-összetevője. Persze ezt a marketing szöveget már nagyon sok vitaminra, aminosavra satöbbire ráaggatták már, de a cikkben részletesen megmutatom, hogy tényleg egy igazi nagyágyúval van dolgunk.

 

Vágjunk is bele!

Egyáltalán mi az a hyaluron?

 

A hialuronsav egy molekula, azon belül is poligoszacharid, amit a test önmaga is képes termelni. 

 

Nagy mennyiségben található a bőrben (nagyjából a hyaluronsav 50%-a itt raktározódik), ezenkívül az ízületekben, az inakban, a porcokban, a szemben, illetve a csontváz szöveteiben.

 

Varázsereje leginkább abban rejlik, hogy képes megkötni a saját tömegének 1000-szeresét is(!), víz formájában, ezenkívül segít megtartani a bőr kollagén-készletét is. Ezért (is) lesz a hyalurontól többek között hidratált, fiatalos az arcbőröd, hiszen az arc feszessége, egészsége nagyjából ezen a két tényezőn múlik. (És persze az életmódon.)

 

Habár leginkább a szépségápolásban használják, nem elhanyagolható tulajdonsága az sem, hogy szuper kenőanyagot biztosít a szervezet számára. Épp ezért kiemelt szerepe van a porcok épségének megőrzésében, és a sebek, szövetek gyógyulásában.

 

Azonban, ahogy ez lenni szokott, sajnos a szervezet által termelt mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben kiélvezhessük az áldásos hatásait. Ráadásul a hyaluron mennyisége a kor előrehaladtával egyre csökken, amit a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok, és a porcok kopása még tovább fokoz.

 

A hyaluron hatásai

 

A hyaluronsav jótékony hatásai a következők:

  • bőrfiatalító, bőrfeszesítő (igazi szépségvitamin),
  • gyulladáscsökkentő,
  • segíti a sebgyógyulást,
  • segíti a szövetek regenerációját,
  • enyhíti az ízületi fájdalmakat,
  • és segít szemszárazság esetén.

 

Mivel legnagyobb mennyiségben a bőrben található meg, és a bőrápolásban használják leginkább, ezért elsőként nézzük meg, milyen hatást gyakorol a bőrre!

A hyaluron bőrfiatalító, ránctalanító hatással van a bőrre

 

#1 A hyaluron hatásai a bőrre

 

Amint már emítettük, ahogy idősödünk egyre kevesebb hyaluronsavat termel a szervezetünk, és mivel a bőrünkben található meg legnagyobb mennyiségben - a csökkenés is itt látható a legjobban.

 

A hylauron segít megkötni a vizet, és a kollagént a bőrben, így természetes módon feltölti a kisebb-nagyobb ráncokat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig hatékony az aknék, a bőrpír és a dermatitisz esetén is.

 

Ráadásul nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egyre többen injekció formájában juttatják a hyaluront a bőr alá. Ez ugyan segít a bőr feszességének megőrzésében, de mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt "kés alá" feküdnél.

 

#2 Gyulladások csökkentése

 

A hyaluront gyulladáscsökkentőként a szakemberek gyakran használják (például az ortopédiában, reumatológiában, de az urológiában is). Ezenkívül pedig segít az allergiák leküzdésében.

 

#3 Sebek gyógyulása, és szövetek regenerációja

 

A hyaluron gyulladásokra gyakorolt jótékony hatása mutatkozik meg a sebek gyógyulásában is. Úgy gyorsítja ugyanis a sebgyógyulást, hogy csökkenti a gyulladást, és jelzi a szervezetnek, hogy a seb körül gyorsítsa fel a regenerációt.

 

Ráadásul a hyaluronsav antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért csökkenti a fertőzés kockázatát is.

 

A hialuronsav segít a porckopás megelőzésében.

 

#4 Ízületi fájdalmak enyhítése, és a porckopás csökkentése

 

A hyaluron kenőanyagként funkcionál az ízületek számára, így a hialuronsav fogyasztásával jelentősen csökkenthető a porckopás valószínűsége.

 

Amennyiben térdízületi osteoarthritisben szenvedsz, úgy napi 80-200 mg (a fájdalom erősségétől függően) hyaluron-tartalmú kapszula fogyasztása javasolt, két hónapon keresztül - így jelentősen csökkenthető a fájdalom. 

 

#5 Szemszárazság

 

Nyáron a klíma, télen pedig a fűtés miatt száradhat ki a szem, ami egy sor kellemetlen tünettel jár (viszketés, csípés, állandó diszkomfort-érzet). Ha állandó szemszárazsággal küzdesz, érdemes olyan szemcseppet vásárolnod, ami hyaluronsavat is tartalmaz, legalább 0,2%-os koncentrációban.

 

Miben található hialuronsav?

 

A legkönnyebben étrendkiegészítő formájában juthatsz hozzá a szükséges hialuronsav mennyiséghez, azonban szerencsére van néhány étel, zöldség is, amiben megtalálható.

 

Legnagyobb mennyiségben az állati eredetű inakban, valamint a porcokban és csontokban található. Ráadásul ezek nem csak hialuront, hanem kollagént is tartalmaznak. Épp ezért a csontleves nagyban hozzájárul az egészséges porcokhoz, és a fiatalos arcbőrhöz is.

 

Vegetáriánusok számára jó hír, hogy a gyökérzöldségek (pl. petrezselyem, cékla, répa) hozzájárulnak a szervezet természetes hialuronsav-termelődéséhez. Ezenkívül jó ötlet még az aloe vera leveleiből származó kocsonyás anyag használata, valamint a zöld levelű zöldségek fogyasztása is.

Melyik a legjobb hialuronsav?

 

Melyik a legjobb hialuronsav?

 

A hialuronsavat lehet étrendkiegészítőként is fogyasztani, de találkozhatsz vele krémek, szérumok formájában is. Étrendkiegészítőknél arra kell figyelned, hogy minél magasabb legyen egy-egy kapszula hyaluronsav-tartalma (200 mg/kapszula fölött már optimálisnak számít). 

 

A krémek szempontjából azonban erre nem igazán lehet egzakt választ adni, hiszen kinek az egyik, kinek a másik jobb. Itt a fő különbség a molekulák súlyában mutatkozik meg, léteznek kisebb, közepes, illetve nagy molekula méretű hialuronsavak is. Mindegyik molekula méretnek megvannak az előnyei; a nagy például jó vízmegtartó-képességgel rendelkezik, a közepes védi a bőrt, a kicsi pedig jól felszívódik.

 

Ugyanakkor azt, hogy melyik a számodra legjobb hyaluron szérum, a bőrtípusod is nagyban befolyásolja.

 

Összegzés

 

A hylauronnak nincsenek ismert mellékhatásai, így nem igazán tudod túladagolni a mennyiséget - azonban figyelj arra, hogy a termékleírásban mennyi a napi ajánlott adag.

Mindenesetre 30 éves kor felett minden sportolónak, és nőnek ajánlott a pótlása, hiszen a segítségével egy sor kellemetlen betegséget, fájdalmat megelőzhetünk, és sokat tehetünk a szépségünkért is.