Fittprotein blog

Mire jó a protein szelet?

Tomi
Tomi
2019.05.27 17:24
Mire jó a protein szelet?

Gyakran érkezik hozzánk kérdés azzal kapcsolatban, hogy tulajdonképpen mire is jó a protein szelet, így úgy gondoltuk, érdemes egy kicsit foglalkoznunk a témával. A proteines csoki manapság ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy egyre finomabbak.

 

De mi is ez a protein szelet? Mikor ideális fogyasztani? Minden kérdésre válaszolunk a cikkben.

Mi az a protein szelet?

 

Ha még csak most ismerkedsz az edzőtermek és a sport világával, minden bizonnyal rengeteg kérdésed merül fel az izomépítéssel és a fehérjékkel kapcsolatban. Bármilyen sporttevékenységet is végzel, kiemelkedően fontos, hogy megfelelő minőségű fehérjét vigyél be a szervezetedbe, hiszen az izmaidnak szüksége van a tápanyagokra.

A fehérjeporok kiválóak a fehérje pótlására, de nem mindenkinek ízlenek. Azonban létezik a poroknak egy remek alternatívája, mégpedig a protein szelet, amely segít abban, hogy az izomépítés megfelelő legyen. Ráadásul a diéta alatt csillapítja az édesség iránti sóvárgást is, mivel kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz, mint a hagyományos csoki.

Régen a protein szeletek finoman szólva sem voltak túl ízletesek, de manapság már szinte alig lehet őket megkülönböztetni a hagyományos csokiktól.

 

Mikor érdemes protein szeletet fogyasztani?

 

A rohanó világban sokszor nincs ideje az embernek arra, hogy minőségi fehérjeforráshoz jusson, így általában csak gyorsan bekap valamit. A szelet egyik legjobb tulajdonsága, hogy bárhová magaddal viheted, így akár két megbeszélés között is gyorsan csillapíthatod vele az éhségedet.

Amennyiben cukros szeletet fogyasztasz, a legideálisabb időpont erre edzés után van. Ilyenkor a szervezetnek ugyanis gyors felszívódású szénhidrátra van szüksége, erre pedig a fehérje csoki kiváló opció. Ugyanakkor érdemes figyelni rá, hogy minél kevesebb zsírt tartalmazzon, ez ugyanis lassítja a felszívódást.

A protein szelet hatása tehát tulajdonképpen az, hogy minőségi fehérjéhez juttassa a szervezetedet, azonban érdemes előtte megnézni, milyen összetevőkből is áll.

Mire figyelj a protein szelet vásárlásánál?

 

Általánosságban elmondható, hogy a szeletek 30-40% fehérjetartalommal rendelkeznek, ami kimondottan jó, de érdemes megfigyelni azt is, hogy ehhez mérten mennyi cukrot és zsírt tartalmaznak. (Ugye minél kevesebb, annál jobb.)

Ugyanakkor természetesen nem elhanyagolhattó a rosttartalom sem. A rost segíti az emésztést és jótékony hatással van a szervezetre, így jó, ha a csoki minél nagyobb arányban tartalmazza.

Léteznek vitaminokkal feltuningolt változatok is, amelyek kifejezetten hasznosak, ha nem csak a fehérje, de a nyomelemek pótlására is szeretnél figyelmet fordítani.

Mielőtt tehát megvásárolnád, érdemes megnézni az összetevőket és az arányokat is, hiszen - az íz mellett - ez az egyik legfontosabb.

Amennyiben tehát szeretnél biztos lenni abban, hogy az edzések után megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjét viszel be a szervezetedbe, akkor jó választás lehet a protein szelet. Bárhol és bármikor elfogyaszthatod, finom és csökkenti a nassolás iránti vágyat is - ami valljuk be, szintén nem utolsó szempont.