Fittprotein blog

Mire jó az alga kapszula?

Tomi
Tomi
2022.06.03 00:16
Mire jó az alga kapszula?

Mi jut eszedbe először az alga szóról? Az egészséges étel? Az étrendkiegészítő? Vagy inkább a medence alján megtelepedő, undorító izé? Bármelyik is legyen, tény hogy az algák egyre népszerűbb superfoodok, ami nem is csoda, hiszen tele vannak a szervezet számára fontos mikrotápanyagokkal. 

 

A cikkben megmutatjuk, mire jó az alga kapszula, illetve milyen algákat érdemes fogyasztani. Először azonban nézzük meg, mik is ezek a furcsa növények.

 

Mi az alga? 

Az algák tulajdonképpen fotoszintetizáló növények, amelyek rengeteg klorofillt tartalmaznak, ez az anyag adja a zöld színüket is. A többi növényhez hasonlóan a nap energiáját alakítják át az életben maradásukhoz szükséges cukrokká és fehérjékké. 

 

Ezenkívül érdemes tudni, hogy szinte bárhol képesek megélni, legyen az édes-, vagy sósvíz. 

 

Bár egyes algák mérgezőek, jelen cikkünkben most az ehető (sőt, mit ehető, szuper egészséges) algákkal folgalkozunk, annak is két legelterjedtebb formájával a spirulinával és a chlorellával. 

 

Mi a spirulina?

A  kékes-zöld alga remek, úgynevezett fikocianobilin forrás, ez az anyag támogatja a vörösvérsejtek képződését.  A spirulina emellett rendkívül tápanyagdús, a chlorella algánál 10 százalékkal több fehérjét tartalmaz, ezenkívül több rezet és tiamint, azaz B1-vitamint. 

 

Tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, amelyek a szervezet számára szükségesek. 

 

Mi az a chlorella? 

A chlorella könnyen felismerhető zöld színéről. Alapvetően egy édesvízi, egysejtű, táplálékdús alga: a chlorella magasabb cink-, vas-, magnézium-, B2-vitamin-, kalória-, zsír- és omega-3 zsírsavtartalommal rendelkezik mint a spirulina. 

 

Szerencsére szintén tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, amelyet a szervezetünk nem tud saját maga előállítani.

 

Spirulina alga és chlorella

 

Milyen hatásai vannak az alga kapszuláknak? 

Most, hogy megismerted a két leginkább elterjedt algafajtát, nézzük meg milyen pozitív egészségügyi hatásaik vannak. 

 

#1 Gyulladáscsökkentő hatásuk van, és segítik a fehérjeszintézist

Az omega-3 zsírsav remek gyulladáscsökkentő, és immunerősítő - ezt mindenki tudja. Ahogyan azt is, hogy a halolajak és a halak szintén bővelkednek az omega-3-ban. Igen ám, de mitől lesz a halaknak magas az omega-3 zsírsavtartalma? Attól, hogy algákat fogyasztanak!

 

Ezzel kapcsolatban készült egy érdekes tanulmány, amiben az alga olaját hasonlították össze egy főtt lazacéval - és mindkettőnek hasonló omega-3 tartalma volt. 

 

A gyulladáscsökkentő hatása mellett pedig az omega-3 növeli a dopaminszintet (vagyis a boldogsághormon szintjét), és csökkenti a vérnyomást is. 

 

#2 Az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák

Az esszenciális aminosavak olyan vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a testünk megfelelő működéséhez, de a szervezetünk nem képes előállítani őket. 

 

Épp ezért fenomenális az, hogy mind a spirulina, mind a chlorella alga tartalmazza a 9, esszenciális aminosavat, név szerint: 

  1. az izoleucint, 
  2. a leucint, 
  3. a lizint, 
  4. a metionint, 
  5. a fenilalanint, 
  6. a treonint, 
  7. a triptofánt, 
  8. a hisztidint 
  9. és a valint. 

 

Ezek az aminosavak hozzájárulnak egy sor, alapvető élettani funkcióhoz, például javítja a szövetet, a tápanyagok felszívódását, építik az izmokat, és gyorsítják a sérülésekből való felépülést.

 

#3 Erősítik az immunrendszert, segítenek megelőzni a betegségeket

A tanulmányok szerint a chlorella klorella segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a nem alkoholos zsírmájbetegséget is, ezt pedig a magas karotinoid tartalmának és a növényi szterineknek köszönheti. 

 

A karotinoid egyébként megtalálható a sárgarépában is, és egy fontos A-provitamin. 

 

Azonban a spirulinát sem kell félteni: a kutatások szerint a zöld alga rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet. 

 

Egy 87 szájrákkal diagnosztizált résztvevővel végzett kísérletben az alanyok napi 1 gramm spirulina kapszulát szedtek; aminek következményeként 45 százalékuknak eltűnt az elváltozása. Habár ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen relatív kislétszámú volt a kísérlet, azért mindenképpen érdekes. 

 

Ezenkívül a Memorial Sloan Kettering Cancer Center közzétett egy tanulmányt, amiben a spirulinát vizsgálták. Az iratok szerint az alga számos vírus ellen felveheti a harcot, az eredmények pedig igen ígéretesek. 

 

Laboratóriumi kísérletekben a spirulinából származó kalcium-spirulina kivonat például megállította a HIV-vírus, a herpes simplex vírus, a citomegalovírus és az influenzavírus szaporodását. 

 

#4 Hozzájárulnak a bőr egészségének megőrzéséhez

A spirulina felpörgeti a sejtcserét, ami gyorsíthatja a szervezet regenerálódását, ráadásul megakadályozhatja a candida túlszaporodását is. Így segíti a bőr regenerációját is, és gyorsabban gyógyulnak a hegek a pattanások, kiütések után. 

 

A chlorella ráadásul olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek létfontosságúak a kollagénszintézishez. Ahogy már többször is írtunk róla, a kollagén rendkívül hasznos anyag hiszen amellett, hogy rugalmasan, fiatalon tartja a bőrt, védi az ízületeket is. 

 

#5 Segítik az emésztést 

Az algákban található rostok helyreállítják a bélműködést, valamint visszaszorítják a rossz baktériumok szaporodását, és elősegítik a jó baktériumok osztódását. 

 

A zöld színt adó klorofill ráadásul eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, és a káros hatású nehézfémeket. 

 

Vannak-e a spirulina algának és a chlorellának mellékhatásai? 

Habár általában az algáknak nincsenek mellékhatásaik, az arra érzékenyeknél előfordulhatnak allergiás reakciók, valamint puffadás, fáradtság, túlfogyasztás esetén pedig zöld színű széklet. 

 

Ugyanakkor akik vérhígítót szednek, érdemes kikérni a háziorvosuk tanácsát, hiszen mind a spirulina, mind a chlorella megnehezítheti a warfarin és más vérhígító gyógyszerek felszívódását, és csökkentik a hatásukat. 

Fittprotein - a legjobb alga kapszula

Fittprotein Alga 640

Összességében tehát egy igazi superfoodról van szó, ami számos, pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. 

 

A Fittprotein Alga 640 napi adagonként 640 mg spirulinát és 640 mg chlorellát tartalmaz, ráadásul adalékanyagok nélkül! 

Felhasznált források: 

https://thebeet.com/the-health-benefits-of-algae-why-you-should-give-spirulina-and-chlorella-a-shot/

https://nutritionstripped.com/algae-nutrition-health-benefits/