Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termékajánló
Szimpatikusak vagyunk?
Iratkozz fel.
Fittprotein blog
2019.12.31 15:31

Mit együnk cukor helyett?

A cukorhelyettesítők kérdése sok esetben felmerülhet, akár fogyókúra miatt, akár valamilyen sajnálatos, egészségügyi okból (például cukorbetegség, vagy inzulinrezisztencia). Amikor aztán az interneten keresgélni kezdesz, mintegy egészséges alternatívák után kutatva, valóságos információ-cunami zúdul rád.

Nehéz lehet feldolgozni ezt a rengeteg infót, és nem egyszerű eldönteni, hogy mi egészséges és mi nem. Mit szabad fogyasztania annak, aki cukorbetegséggel, vagy rezisztenciával küzd, és milyen lehetőségei vannak egy fogyókúrázónak?

Azonban mielőtt mélyebben is belevetnénk magunkat a témába, vessünk egy pillantást a glikémiás indexre.

Mit együnk cukor helyett

A glikémiás index

 

Biztosan tudod már, mi az a glikémiás index, hiszen a diétázók, testépítők és sportolók körében is ismert mértékegységről van szó. A glikémiás index (röviden GI) ugyanis azt mutatja meg, hogy egy adott étel mennyire növeli meg a vércukorszintet, egy százalékos 1-100-ig terjedő skálán.

Értelemszerűen minél magasabb ez az érték, annál jobban megemeli a vércukorszintet. Épp ezért ajánlott az alacsonyabb GI értékű ételek fogyasztása, hiszen ezek számos jótékony hatással bírhatnak. Többek között csökken a koleszterinszint-, valamit a testzsírszázalék, ezen kívül megelőzhető az inzulinrezisztencia, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása is.

Természetes cukorhelyettesítők inzulinrezisztenciával (IR) és cukorbetegséggel küzdőknek

 

Először is nézzük meg azokat a természetes/mesterséges cukorhelyettesítőket, amelyeket használhatnak a speciális étrendre kényszerülők is. Ezek általában 0-ás glikémiás indexű édesítők, szintén 0 kalóriával, így az itt felsorolt szereket a fogyókúrázók is bátran alkalmazhatják.

Jó tudni: A cukoralkohol egy lassú felszívódású szénhidrát (egyébként nem cukor, és nem is alkohol), amely jól beilleszthető az IR-, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők étrendjébe.

Eritritol

 

Az eritritol egy olyan cukoralkohol, amely kb. 70%-ban a répacukoréhoz hasonló édességtartalommal bír. Teljesen kalóriamentes, így a cukorbetegek mellett fogyókúrázók is fogyaszthatják. Mivel egy nagyon jól felszívódó cukorról van szó (90%), sokkal kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, ezért nem okoz puffadást, és émelygést sem.

Nem emeli meg a vércukorszintet, mivel 0-ás a GI-je, így remekül beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Ráadásul teljesen természetes, a kukoricában lévő cukor erjesztésével készül.

Stevia

 

A sztívia egy növényből származik, amely 200-szor édesebb, mint az átlagos cukor - épp ezért a jövő édesítőjének is nevezik. Ráadásul nem tartalmaz kalóriát, ami szintén nagy plusz pont lehet azok számára is, akik diétához használnák.

Alkalmazása számos kedvező élettani hatással is járhat, mint például a vérnyomás csökkentése, vagy a 2-es típusú cukorbetegségre kifejtett pozitív hatása. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek még nem dokumentált kísérletek - tehát erőteljes feltételes módban kell őket kezelni.

Az utóíze hasonló az édesítőszerekéhez, így nem mindenki kedveli, azonban akik eddig sima, mesterséges cukorhelyettesítőt használtak, számukra az egyik legjobb, természetes alternatíva lehet.

Xilit

 

A xilit egy olyan cukoralkohol, ami szintén természetesen előfordul a zöldségekben, gyümölcsökben. Kb. 60%-ban olyan édes, mint a cukor, így kb. másfél kanálnyival több kell belőle, mint a répacukorból. Pozitívum, hogy nincs mellékíze sem, így nagyon könnyű a sima cukorról való "átszokás". A glikémiás indexe szintén alacsony, azonban nem nulla (mint az első kettő esetében), hanem 7.

Összehasonlításképpen: a méz glikémiás indexe 55, az asztali cukoré pedig 68. 1 evőkanál xilit kb. 22 kalóriát tartalmaz.

Cukor helyett

Természetes cukorhelyettesítők fogyókúrázóknak

 

A fentieken túl van még két jó alternatíva, amely - egy kis odafigyeléssel jó - lehet azoknak, akik éppen diétáznak.

Méz

 

A méz ugyan nem egy kimondottan diétás édesítő, azonban rendkívül egészséges, és kellő odafigyeléssel alkalmazva nem hízlal. Kalóriatartalma nagyjából megfelel a cukorénak - 1 teáskanál 30 kcal-t tartalmaz - azonban a glikémiás indexe 50. (Ami persze még mindig sokkal több, mint a fent említett sztíviáé, vagy eritrité.)

Cserébe remek immunerősítő, kiváló a csont-, vagy gyomorproblémákra is. Azonban fogyókúrához tényleg kellő odafigyeléssel használjuk csak - és számítsuk bele a napi kalóriába is.

Glycyrrhizin édesgyökér-kivonat

 

Az édesgyökér kivonata nagyon jó cukorhelyettesítő lehet. Mintegy 50x édesebb a hagyományos, asztali cukornál, 0 kalóriatartalommal bír, valamint a glikémiás indexe is szintén nulla.

Ahogyan te is láthatod, számtalan természetes, egészséges alternatívája van a cukornak, így van élet a répacukor után is. Némely édesítő esetében ugyan szokni kell az utóízt, vagy épp az állagot, azonban ezeket idővel könnyű megszeretni.

Webshopunkban mindenkire igyekszünk gondolni, így nálunk is találhatsz egészséges cukorhelyettesítőket. A részletekért tekintsd meg kínálatunkat!