Fittprotein blog

Mit [t]egyél a gyors izom regenerálódásért?

Tomi
Tomi
2019.10.29 15:00
Mit [t]egyél a gyors izom regenerálódásért?

A korábbi durva edzéstől mindened fáj, és sajog. Rossz a közérzeted, nincs erőd sportolni, mégis tudod, hogy muszáj. Azonban a tested ellenkezik. De mit csináltál rosszul? Túlhajszoltad magad? Nem pihented ki rendesen a fáradalmakat? Nem vittél be elegendő ásványi anyagot? Megmutatjuk, hogy mi az a néhány dolog, amivel meggyorsíthatod az izom regenerálódást, hogy újra hamar formába jöhess!

Az izom akkor nő, ha az ember képes túllépni a fájdalomküszöbön. Hiába érzi a fájdalmat, csak megy tovább előre. Ez különbözteti meg a bajnokokat a többiektől – a bajnokoknak van tökük túllépni a fájdalomküszöbön.”

/Arnold Schwarzenegger/

Mitől fájnak az izmaid?

 

Egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy mitől alakul ki az izomláz. Ha részletesen is szeretnéd áttanulmányozni, illetve tudni akarod, hogyan előzheted meg, mindenképpen javasoljuk az elolvasását.

Röviden a lényege, hogy az izmok folyamatosan dolgoznak, miközben sportolsz: elernyednek, majd összehúzódnak, elernyednek majd összehúzódnak… és így tovább, egészen az erősítés végéig.

Ehhez - az edzés intenzitásától függően - különböző mennyiségű ásványi anyagokat, és nyomelemeket használ fel. Ha ezekből valamilyen okból kifolyólag nincs elegendő, görcs alakul ki.

Mi az az izomláz?

 

Az izomláz - ahogyan a nevéből is kiderül - egy gyulladásos folyamat, amit az izomrostban keletkező mikrorepedések okoznak. A kiváltó oka sok minden lehet, többek között:

  • nem megfelelő bemelegítés
  • az izmok oxigén hiánya
  • tápanyag hiánya
  • savas környezet
  • túl kevés folyadék fogyasztása

Amennyiben már fennáll az izomláz, ahhoz, hogy ezt megszüntesd, gyulladáscsökkentő ételeket, vagy étrendkiegészítőket kell fogyasztanod.

A gyömbér például erre a célra kiválóan alkalmas, ugyanis gyulladáscsökkentő hatása mellett rengeteg nyomelemet, és ásványi anyagot tartalmaz: többek között A-, B-, C-, E-vitamint, valamint foszfort, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat is.

Mivel gyorsíthatod fel az izom regenerálódását?

 

#1 Pihend ki magad

 

Nem szoktunk közhelyeket puffogtatni, de ebben az esetben kénytelenek vagyunk kivételt tenni. A pihenés ugyanis a regeneráció egyik legfontosabb része. Ha túl kevés időt hagysz az izom regenerálódására (általánosságban 48 óránál kevesebbet), akkor könnyen sérülés lehet a vége.

Ugyanakkor az sem jó, ha túl sok időt hagysz ki, ilyenkor ugyanis visszaállsz “alap állapotba”. Ez azt jelenti, hogy nem fejlődik az izomzatod és adott esetben ugyanannyi edzéstől is ugyanolyan izomlázad lesz, mint előtte. Az izmok fejlődésével ugyanis folyamatosan szoktatod “őket” a terheléshez - ezáltal megnő a toleranciaküszöb is.

A pihenés alatt pedig nem csak tévézést értünk, hanem az alvást is. Ne egyél nehezet, cukrosat lefekvés előtt, lehetőleg folyadékot se fogyassz az alvást megelőző egy órában. Ha pedig még ezek ellenére sem alszol jól, akkor egy nagyobb teáskanál glicin biztosan kiüt majd, és jóval kipihentebben ébredsz. (Habár rendkívül édes, ne félj, ez az aminosav ugyanis nem repíti az egekbe a vércukrodat.)

#2 Figyelj oda az edzés során

 

Fontos, hogy az edzés előtt és alatt sok folyadékot fogyassz, ellenkező esetben ugyanis savassá válhat a szervezeted, ami izomláz kialakulásához vezethet.

Ezenkívül áldozz elég időt a bemelegítésre: mozgasd át az izomcsoportot, amelyet megterhelsz, hiszen ha hirtelen sokkolod, akkor nem csak izomláz, de rosszabb esetben sérülés is előfordulhat.

A levezetést szintén sokan alulbecsülik, mégis legalább annyira fontos, mint a bemelegítés. Egy negyed órás könnyed kocogás, vagy bármilyen egyszerű kardio ugyanis szépen, lassan leviszi a pulzusodat, és nyugalmi állapotba hozza a szervezetet.

#3 A táplálkozás sem utolsó szempont

 

Végül, de nem utolsó sorban figyelj oda a megfelelő táplálkozásra. Itt különösen az optimális fehérjebevitel fontos. Mielőtt sportolnál - a bőséges folyadékon kívül - fogyassz BCAA-t.

Nutriversum FLOW BCCA+Gluta

BCAA + Gluta

A BCAA ugyanis elegendő energiát biztosít számodra az edzés során, így kisebb valószínűséggel lesz izomlázad, és az izmod is gyorsabban regenerálódik. A Nutriversum terméke többek között L-Glutamint is tartalmaz, ami az egyik leghatásosabb izom regenerálók közé tartozik.

A glutamin ugyanis visszatölti a glikogénraktárakat, és visszaállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Tehát - mint oly sok esetben - a kulcsszó itt is a tudatosságon van. Ha ugyanis odafigyelsz magadra, a tápanyagbevitelre és a testedre, akkor elejét veheted a hosszú szenvedésnek.