Fittprotein blog

Fokozzuk a nyirokkeringést, győzzük le a narancsbőrt!

Tomi
Tomi
2020.08.27 19:31
Fokozzuk a nyirokkeringést, győzzük le a narancsbőrt!

A narancsbőrt, mint fókusztémát már többször is körbejártuk itt, a Fittproteinen, most azonban egy picit más szemszögből közelítjük meg; mégpedig a nyirokkeringés fokozásával. 

 

Ehhez először is nézzük meg, mi is az a nyirokkeringés, és milyen különböző tünetei vannak, ha rosszul működik - valamint azt is, mit tehetsz ez ellen.

 

 

 

 

Mi az a nyirokrendszer és hogyan áramlik a nyirok?

 

Az immunrendszer szerves részét képezi a nyirokrendszer, ami a különböző zsírokat és vitaminokat továbbítja a szervezetben. Maga az egész nyirokrendszer egyébként erekből és nyirokcsomókból áll, amik a nyirokfolyadékot szállítják. A nyirokcsomók tisztogató funkciót látnak el, kiszűrik a kórokozókat és a baktériumokat, amelyek a különböző gyulladásokért felelősek.

 

Ha a nyiroknedv nem tud megfelelően visszaáramolni az érrendszerbe, az ödémát, vizesedést is okozhat. 

 

A nyirokzavarok és a narancsbőr

 

A nyirokrendszer funkcionális zavarai azonban nem csak ödémát okozhatnak, hanem többek között narancsbőrt is. Cellulit (vagyis narancsbőr) pedig akkor alakul ki, amikor az erekből több folyadék szivárog a sejtek közé.

 

Ha pedig ehhez még ülőmunka, szénhidrátdús táplálkozás, és kevés (vagy nulla) mozgás társul, akkor szinte biztos, hogy előbb-utóbb te is “boldog” narancsbőr-tulajdonos leszel.

 

Ha már kialakult, sajnos elég nehéz megszabadulni tőle, de nem lehetetlen. Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes elolvasnod a kifejezetten erre összeállított haditervünket. 

 

Miután elolvastad, érdemes kiegészíteni az alábbi instrukciókkal is.

 

Hogyan fokozd a nyirokkeringést és hogyan tüntesd el a cellulitot? 

 

A nyirokkeringés gyorsításával elérheted, hogy ne “pangjon” benned a nyirokfolyadék, így kevesebb áramlik ki a sejtek közé. Ezzel pedig nem csak a narancsbőrt, de a már említett ödémát is megelőzheted.

 

#1 Méregtelenítés 

 

Sajnos a nyirokrendszert nem lehet egyik napról a másikra méregteleníteni: ez egy hosszú, akár több hónapos folyamat. A tisztítókúra során kerüld az alkoholt, a cukros-, gyorséttermi- ételeket és a tartósított élelmiszereket. Helyette egyél minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt.

 

Jó ötlet lehet, ha szuperételeket is fogyasztasz, amik meggyorsítják a méreganyagok távozását. Ilyenek például a spirulina alga, a cékla vagy a macha (porított és/vagy tea formájában).

 

#2 Rengeteg folyadék 

 

A méregtelenítő kúra részeként rengeteg folyadékot kell innod, körülbelül napi 3-3,5 litert (nyáron, vagy edzésnapokon még többet). A legjobb, ha sima csapvizet iszol - vagy tisztított vizet-, és nem ásványvizet. A cukros italok persze ebben az esetben is tiltólisán vannak. 

A mozgással sokat tehetünk a narancsbőr ellen.

 

#3 Mozgás

 

Mivel a fő cél az, hogy minél több méreganyag távozzon, így sportolással is izzasztanod kell magad. Ráadásul a mozgás fokozza az oxigén áramlását a testben, így frissen, fitten tart, és erősíti az immunrendszert. 

 

Ha valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem tudsz futni vagy csapatsportot végezni, akkor sem kell elkeresedned. Az úszás szintén minden izmot átmozgat, és fokozza a keringést. Ugyanakkor kipróbálhatod a jógázást, és annak különböző formáit - például a bikramot - is.

 

#4 Ne csak télen járj szaunába

 

Hol izzadna jobban az ember, mint egy szaunában? A magas hőmérséklettől a nyirokerek is kitágulnak, ami fokozza a nyirokfolyadék áramlását. Ráadásul a nagyfokú izzadás segít megszabadulni a méreganyagoktól is.

 

Egy héten egyszer érdemes szaunába menni, azonban ha valamiért otthon kell maradnod, akkor házi praktikákat is alkalmazhatsz, például testtekerő fóliát. Ehhez elég, ha körbetekered a végtagjaidat a fóliával, és hagyod, hogy tegye a dolgát. 

 

#5 Használj váltózuhanyt

 

A hideg-melegvizes váltózuhany összehúzza, majd kitágítja az ereket - ezzel fokozva a vér-, és a nyirokfolyadék áramlását. Érdemes az esti fürdőzésbe beiktatni egy néhány perces zuhanyt.

 

#6 Mondj búcsút a szoros ruháknak

 

A szoros ruhák elszorítják a keringést, és fokozhatják a folyadékpangást, ezáltal ödémát és narancsbőrt okozhatnak. Próbálj minél lazábban öltözni - ezzel is rengeteget tehetsz az egészséged megőrzése érdekében.

 

#7 Használj speciális krémeket

 

A hőt nem csak külsőleg, de belsőleg is a saját javadra fordíthatod. Léteznek olyan krémek, amelyek serkentik a vérkeringést, és segíthetnek megszabadulni a letapadt méreganyagoktól.

#8 Masszírozd a fáradt végtagokat

 

Szintén fokozhatod a keringést úgy, ha egy kefével hetente néhány alkalommal végigdörzsölöd a tested. Ehhez érdemes puhább sörtéjű kefét választani, ami nem sérti fel a bőrödet. Ha mégis túl érzékeny lenne a bőröd, vagy kipattognál tőle, jó alternatíva a masszázskesztyű. 

 

A kesztyűt, a gélt és a fóliát egyébként kombinálhatod is, így még jobban fokozhatod a keringést, és felgyorsíthatod a méreganyagok távozását.

 

Ezeket a tippeket akkor is érdemes megfogadnod, ha még nincs narancsbőröd, hiszen sokkal könnyebb megelőzni, mint a már meglévő cellulittól megszabadulni. Egy kis odafigyeléssel tehát rendkívül sima lesz a bőröd, és bátran vághatsz bele a következő bikini-szezonba.