Fittprotein blog

Mit tehetsz a narancsbőr ellen? Ezeket a tippeket fogadd meg a nyárra!

Tomi
Tomi
2020.07.24 20:20
Mit tehetsz a narancsbőr ellen? Ezeket a tippeket fogadd meg a nyárra!

Javában tombol a nyár, és ezzel együtt itt a narancsbőr is, ami sajnos nők millióinak életét keseríti meg. Sokan bíznak abban, hogy elég, ha csak spéci kenőcsöket használnak, és majd eltűnik, de sajnos el kell őket keserítenünk: ennyitől nem fog. Sőt, a kiiktatásához valóságos haditervre van szükség.

 

Sportolnod és diétáznod kell majd, ugyanakkor meg kell találnod a megfelelő krémet is. 

 

A jó hír tehát az, hogy nem lehetetlen megszabadulni a narancsbőrtől (aminek egyébként semmi köze a cellulitiszhez). A rossz azonban, hogy nem egyik napról a másikra fog eltűnni, és bizony meg kell dolgoznod érte.

 

Maga a haditerv azonban készen áll - és lejjebbt olvashatod. Az már csak rajtad áll, hogy pontról pontra teljesíted-e, vagy hagyod az egészet a fenébe.

1. A haditerv első lépése: mozogni, mozogni, mozogni

 

Fontos, hogy megértsd, miért is alakul ki maga a narancsbőr. Ezt most külön nem fejtjük ki hiszen már megtettük ebben a cikkben. Az írásban csak arra koncentrálunk, hogyan szabadulhatsz meg tőle.

 

A mozgás az egyik legfontosabb tényező, hiszen többek között a rostokban felgyülemlett zsírsejtek is közrejátszanak a cellulit kialakulásában. Tehát minél kevesebb a felgyülemlett zsír, annál kevésbé látványos a narancsbőr.

 

Szerencsére vannak olyan célzott mozgásformák, amelyeknek a segítségével kifejezetten erről a területről tüntetheted el a felesleges zsírt. 

#1 Hátrafelé lépcsőzés

Keress egy lépcsőt, padot, vagy bármilyen olyan felületet, amelyre fel tudsz lépni. Ezután állj tőle kb. két lépés távolságra.

 

Ezután pedig kövesd a következő mozdulatsort:

Hátrafelé lépcsőzéssel sokat tehetsz a narancsbőr ellen.

 

Ebből 3 sorozatot és 10 ismétlést érdemes elvégezni.

#2 Oldalirányú nyújtás

 

Állj terpeszbe, és kulcsold össze a kezed a mellkasod előtt. A gyakorlat közben figyelj arra, hogy mindkét lábad nyújtva legyen. 

 

Az egyik hatékony módja a narancsbőr eltüntetésének a nyújtás.

 

Csinálj ebből oldalanként 10-10 ismétlést.

#3 Guggolás

 

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy sámlira, vagy egy babaszékre, esetleg zsámolyra. Állj neki háttal, majd tedd fel rá a bal lábfejed. A kezeidet kulcsold össze a mellkasod előtt. 

 

Guggolj le úgy, hogy a térded a földhöz érjen, majd gyere vissza az alap pozícióba.

Guggolás eltüntetheted a cellulitot.

 

12 ismétlés után cseréld a lábaidat. 

+1 Ugrás guggolásból 

 

Állj terpeszállásban, és az előző gyakorlatokhoz hasonlóan, kulcsold össze a kezeidet a mellkasod előtt. Guggolj le, majd ugorj a levegőbe.

Az egyik leghatékonyabb naracsbőr elleni gyakorlat a guggolásból felurgás.

2. lépés; a diéta

 

A zsírsejtek csökkenését (nem túl meglepő módon ugye) a sport és a diéta kombinációjával érheted el. A diéta során érdemes kiküszöbölni, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a só, cukor és a különböző finomított szénhidrátok fogyasztását.

 

Nyáron egyébként is jól esik a fanyar íz, így érdemes különböző bogyós gyümölcsöket enned. A csipkebogyóban, a temérdek C-vitamin mellett, A-, B-1, B-2, és K-vitamin is található.

 

A narancs, a citrom, vagy a grapefruit rengeteg bioflavonoidot, és szintén sok C-vitamint tartalmaz, ami segít a méregtelenítésben, ráadásul megköti a káros szabadgyököket is.

 

A zöld színű zöldségek, mint a spenót, az avokádó, vagy épp az uborka szintén rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, ugyanakkor kellően laktatóak is.

 

Ugyanakkor diéta elején az egyik legnehezebb az, hogy össze szűkítsd a tág gyomrod. 

 

Ilyenkor ugyanis, ha kisebb adagot eszel, úgy érzed, hogy éhes maradsz. Ez azonban csak az első 1-2 hétben okoz problémát, utána már a gyomrod összeszűkül annyira, hogy tökéletesen elég legyen ez az adag is. 

 

Ha napközben törne rád az éhség, érdemes zabot enni és vizet inni, hogy csillapítsd a farkaséhséged. Ez ugyanis elsősorban a szénhidrát-megvonás és az ingadozó vércukor miatt alakul ki. A zab azonban segít stabilizálni, így tartósan is elmúlik az éhségérzet.

Tüntesd el a narancsbőrt krémekkel!

3. Segítenek a táplálékkiegészítők, és a kenőcsök is

 

Továbbra sem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a kenőcsök és a tabletták önmagában nem elégségesek ahhoz, hogy megszabadulj a cellulittól. Azonban ha mindhárom fronton támadsz, akkor jó eséllyel el fog tűnni.

 

Utolsóként tehát mindenképp jó, ha használsz valamilyen gélt vagy táplálékkiegészítőt, ami segít a cellulit elleni harcban. 

 

Erre belsőleg az egyik legjobb táplálékkiegészítő a kollagén. Ez ugyanis megfeszíti a kötőszövetet, ezáltal nem tudnak olyan mély árkok kialakulni, amelyben össze tud gyűlni a zsírszövet.

 

Külsőleg pedig használhatsz különböző krémeket, és feszesítő kenőcsöket, amik egyúttal a vérkeringést is serkentik.

 

Ha elég kitartóan edzel, betartod a diétát, és használod a géleket is, akkor búcsút mondhatsz a narancsbőrnek, és szuper feszes lehet a bőröd nyáron, és télen is.