Fittprotein blog

Minden amit a pyruvate hatóanyagról tudni érdemes

Tomi
Tomi
2023.01.05 18:26
Minden amit a pyruvate hatóanyagról tudni érdemes

A pyruvate (piruvát) nevű hatóanyagról még viszonylag keveset hallhattál-olvashattál, pedig egy igencsak szuper kis hatóanyagról van szó. Hogy mindjárt az elején lelőjük a poént, segíthet többek között a fogyásban, egyes tanulmányok szerint csökkentheti a gyulladást, valamint lassíthatja a bőr öregedését. 

 

Most, hogy kellőképp feltüzeltünk, nézzük is meg, hogy miben rejlik ennek a hatóanyagnak a "jósága", mennyit kell belőle szedni, és miben segítheti ezeken kívül a szervezetedet.

Mi az a pyruvate?

A piruvát egy három szénatomos sav, amely a természetben a glikolízis során keletkezik, amely során a szervezet lebontja a cukrot (glükózt). A pyruvate tehát egy természetes módon is előforduló vegyület a szervezetedben. 

 

A piruvát épp ezért fokozhatja a zsírbontást, ami javíthatja a fogyást; ennek pedig a pontos mechanizmusáról, úgy mint a Krebs-ciklusról, már írtunk bővebben egy másik cikkünkben, amit a linkre kattintva tudsz elolvasni.

 

Ebben a bejegyzésben leginkább a pyruvate előnyeiről és mellékhatásairól fogunk írni. Elöljáróban érdemes tudnod, hogy a piruváttal kapcsolatban sajnos nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre. Ám a potenciális előnyök nagyon is figyelemre méltóak (ezért is írunk róla cikket). 

 

A piruvát előnyei

Nézzük is meg először a vegyület előnyeit, hiszen van belőle jó pár. 

 

Piruvat használata a diéta alatt

 

Segítheti a fogyást

A kalcium-piruvát segítheti a fogyást azáltal, hogy fokozza a zsírbontást a szervezetben.

 

A piruvát részt vesz az anyagcsere-ciklusban, hogy energiát termeljen a szervezetben, így elméletileg van értelme annak, hogy a kiegészítőként való szedése növelheti az energia és a zsírégetés mennyiségét.

 

Egy régebbi kutatásban túlsúlyos nőket vizsgáltak, akik 21 napon át 1000 kalóriás étrendet tartottak, egy csoportjuk pedig nagy dózisban napi 6 teáskanál (30 gramm) kalcium-piruvátot is szedett. Az ebben a csoportban lévő nők 48%-kal nagyobb zsírvesztést tapasztaltak, ami azért nem kis mennyiség.

 

Persze vegyük figyelembe azt is, hogy a napi 1000 kalóriabevitel marha alacsony, és a legtöbb ember számára nem megfelelő vagy fenntartható. Míg a fent említett vizsgálatban súlycsökkenés volt tapasztalható, az még egyelőre nem világos, hogy a piruvátnak van-e bármilyen hatása, ha egy normál kalóriatartalmú étrenddel párosul.

 

Pyruvat hatásai

 

Gyulladáscsökkentő hatású lehet

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a kalcium-piruvát gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet, és mint olyan, jótékony hatással lehet a gyomor-bélrendszer és a csontok egészségére.

 

Egy állatkísérletben olyan patkányoknál alkalmaztak kalcium-piruvátot 7 napon át, ahol gyógyszerek által kiváltott vastagbélgyulladás lépett fel - és sikerrel alkalmazták.

 

Egy másik állatkísérletben a kutatók megállapították, hogy a kalcium-piruvát kiegészítése nemcsak a gyulladást, hanem az immunstátuszt is javította olyan patkányok esetében, amelyeknél gyógyszer okozta krónikus gyulladás utáni fájdalom lépett fel, amely az irritábilis bél szindrómához nagyban hasonlít.

 

A gyulladásos állapotokkal gyakran együtt jár a csontritkulás is, a kalcium-piruvát adása pedig a kutatók szerint jót tesz ebben az esetben (ez nem is csoda, hiszen kalciumot tartalmaz).

 

A pyruvate előnyei

 

Tovább potenciális előnyök

A kalcium-piruvát állítólag számos más potenciális előnnyel is rendelkezik, bár ezek alátámasztására nincs sok bizonyíték.

 

  • Védheti a látást: Néhány régebbi állatkísérlet szerint a kalcium-piruvát segíthet megelőzni vagy késleltetni a szürkehályog kialakulását.
  • Immunerősítő hatású lehet: A kutatók megfigyelték, hogy a kalcium-piruvát étrend-kiegészítők jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére olyan patkányok esetében, akiknél gyógyszerek által kiváltott irritábilis bélbetegség (IBD) lépett fel.
  • Támogathatja a szív egészségét: Egy, a kardiopulmonális bypass műtét után lábadozó, malacokon végzett kísérletben a piruvát jótékonyan hatott a szívműködésre.
  • Javíthatja az állóképességet: Bár vannak beszámolók arról, hogy a kalcium-piruvát javítja az energiaszintet és csökkenti a fáradtságérzetet, a bizonyítékok meglehetősen vegyesek, így ezt érdemes fenntartásokkal kezelni. 
  • Csökkentheti a bőr öregedését: arcmaszkon használva a piruvát egy kutatás szerint jelentősen csökkentette a ráncok számát, illetve a hiperpigmentáció mértékét. Ezt leginkább az antioxidáns hatásának tulajdonítják a kutatók.

 

Ahogy láthatod, sajnos nagyon kevés konkrét kutatás van jelenleg a piruváttal kapcsolatban. Ahhoz pedig, hogy konkrétan ki tudjuk jelenteni, milyen előnyei vannak, sokkal több kísérletre lenne szükség. 

 

Van-e mellékhatása a piruvátnak?

Amennyiben betartod a napi ajánlott mennyiséget (ezt lejjebb megmutatjuk), szinte biztosan nem tapasztalsz mellékhatást. 

 

Azonban a nagyobb adagok szedése esetén jelentkezhetnek olyan, nemkívánatos mellékhatások, mint: 

  • a hasmenés, 
  • a puffadás, 
  • és az alhasi diszkomfort-érzet. 

 

Ilyenkor ajánlott abbahagyni a kalcium-piruvát szedését, és később kisebb adagokkal folytatni. 

 

A terhes nőknek a kutatások hiányában nem javasolt a szedése, ahogy azoknak sem, akik rendszeresen szednek gyógyszert, hiszen nem tudhatjuk, hogy kölcsönhatásba lép-e valamelyikkel. 

 

A Fittprotein pyruvat tablettája segíthet a fogyásban

 

A pyruvate szedése

A kalcium-piruvátot szájon át, porított vagy kapszula formájában is lehet szedni. A napi ajánlott mennyiség széles skálán mozog: napi 0,5-6 teáskanál (2-30 gramm) közötti szedése javasolt. Érdemes azért kisebb, 2 grammos adagokkal kezdeni, hogy elkerüld a kellemetlen mellékhatásokat. 

 

A Fittprotein pyruvate kapszulája 900 mg hatóanyagot tartalmaz kapszulánként, így a napi 2 kapszulás adaggal biztonságosan beviheted a szükséges mennyiséget, és élvezheted a piruvát áldásos hatásait. 

 

Forrás: 

https://www.healthline.com/nutrition/calcium-pyruvate