Fittprotein blog

Minden, amit a tejsavó fehérjéről tudni akartál

Tomi
Tomi
2019.05.31 14:43
Minden, amit a tejsavó fehérjéről tudni akartál

Ahogyan az ember belép a sport, az edzések és az izomépítés világába, hirtelen annyi új, idegen étellel, itallal és étrendkiegészítővel találkozik, hogy azt se tudja, mihez kezdjen a sok információval.

Az egyik ilyen, "hétköznapi” emberek számára talán ismeretlennek ható ital a tejsavó. Mivel mostanában egyre többen fedezik fel maguknak ezt a múltban egyébként méltatlanul alulértékelt táplálékkiegészítőt, úgy gondoltuk, érdemes egy cikkben részletesen is ismertetni.

Éppen ezért összegyűjtöttük, hogy tulajdonképpen mi is ez, mire jó a tejsavó fehérje és milyen hatásai vannak.

Kezdjük is mindjárt a legfontosabb kérdéssel:

Mi az a tejsavó fehérje?

 

Hogy a közelmúltban a tejsavó alulértékelt ital volt, részben annak köszönhető, hogy egy ipari melléktermék, amely a tejtermékek - azon belül is a sajt - gyártása során keletkezik.

Azonban nem becsülték le mindig ennyire, a történészek szerint ugyanis már az ókori egyiptomiak - sőt Kleopátra is - használta. Nem is véletlen, hiszen rengeteg hasznos aminosav található benne, aminek köszönhetően nemcsak a test, a bőr is megőrzi szépségét.

Mire jó a tejsavó fehérje?

 

A sportolók, testépítők leginkább azért kedvelik, mert természetes módon tartalmaz nagyobb mennyiségű fehérjét és az izomépítéshez - és annak megtartásához - szükséges aminosavakat.

Ugyanakkor kiválóan alkalmas az emésztési panaszok, a bőrproblémák esetén, antikarcinogén hatása révén pedig hatékony segítség lehet az inzulinrezisztenciában szenvedőknek is.

Mint tehát láthatod, nem csupán a sportolók, de az egészségtudatos emberek is előszeretettel alkalmazzák.

Hogyan készül?

 

Bár az ipari melléktermék elég riasztó kifejezés lehet, azonban semmi ok a pánikra.

Amit mindenképp érdemes tudni, hogy a tejsavó lehet édes vagy savanyú - ez attól függ, milyen eljárással készítik. Az édes ízű savó a sajtkészítés mellékterméke - ebben az esetben a tejbe enzimes oltóanyagot tesznek. A savanyú a lágysajtok készítése során keletkezik - amely savanykás ízét az erjedésben résztvevő baktériumoknak köszönheti.

Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz?

 

Többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket és rezet is tartalmaz, mindemellett pedig kiváló A-, C-, B1-, B2-, B6- és B12-vitaminforrás.

Alkalmazása a fogyókúra során

 

Jó hír a fogyókúrázók számára, hogy a tejsavó fehérje a fogyókúra során is kiválóan alkalmazható, hiszen elősegíti az emésztőrendszer működését és a gyors anyagcserét.

Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaz.

Kik fogyaszthatják?

 

A tejsavót egyaránt fogyaszthatják sportolók, egészséges életmódot folytatók vagy épp fogyókúrázók.

Bárki, aki nem allergiás a tejfehérjére és nem érzékeny a tejcukorra.

Hogyan találkozhatsz vele?

 

A boltokban, webshopokban leggyakrabban ízesített, koncentrátum formában árusítják.

Azonban, ha a legjobban hasznosuló tejsavó fehérjét szeretnéd megvásárolni, mindenképp azt ajánljuk, hogy izolátumot (a csomagoláson iso, illetve isolate felirattal jelölik) vagy hidrolizátumot (jelölése: hydro) válassz.