Fittprotein blog

Újévi fogyókúra, avagy tippek a karácsony utáni diétára

Tomi
Tomi
2019.11.25 08:54
Újévi fogyókúra, avagy tippek a karácsony utáni diétára

Ha összeállítanánk egy toplistát az újévi fogadalmakról, az első helyen biztosan a fogyókúra szerepelne. Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól sokan szeretnének már év elején megszabadulni.

A cikkünkkel szeretnénk segítséget nyújtani mindenkinek, aki már most tervezi a karácsony utáni diétáját. Utánajárunk, mi a leghatékonyabb módja a fogyásnak, és mennyi idő alatt tudsz megszabadulni a plusz kilóktól - mindezt éhségérzet nélkül.

A megelőzés fontossága

 

Talán közhelynek tűnik, de a legjobb az, ha már az ünnepek előtt felkészíted magad lelkileg arra, hogy nemet mondj. Az ember ugyanis vendégségben, sokszor pusztán udvariasságból, tömi magába süteményt, vagy a töltött káposztát.

A tudatos tervezés sokat segíthet a megelőzésben: adj magadnak elég időt a látogatások között, amennyiben van rá lehetőséged. Így a gyomrod pihenhet, és kevésbé tágul majd ki.

Ha pedig tudod, hogy a dolog elkerülhetetlen, akkor igyál emésztést segítő teákat - köménymagot, citromfüvet -, amelyekkel gyorsabb lesz az anyagcseréd.

Persze olykor hiába minden igyekezet, és ott állsz a mérlegen, január másodikán, kétségbeesetten, plusz 5 kilóval.

Mi ilyenkor a teendő?

Miről szól az újévi fogadalom?

 

A karácsony előtti formádat szeretnéd visszaszerezni? Vagy eleve fogyni szeretnél? Míg az előbbi viszonylag könnyen megvalósítható, az utóbbi picit több türelmet, és kitartást igényel. (Utóbbival kapcsolatban egyébként ajánljuk olvasásra egy korábbi írásunkat.)

Nézzük is az előbbi esetet!

Az ünnepek alatt minden bizonnyal te is számtalan töltött káposztát, halászlét, kalácsot, süteményt és szaloncukrot tömsz magadba. A karácsony utáni diéta lényege pedig az, hogy ezeket a megterhelő ételeket könnyed ennivalóval ellensúlyozd.

Tehát egy “mini-életmódváltásnak” megfelelő módszert kell találnod: olyat, amely nem jár koplalással, mégis segít megszabadulni a felesleges zsírtól.

Ehhez elsősorban ugyebár a táplálkozásodon kell változtatni.

karácsony utáni diéta

 

Újévi fogyókúrás mintaétrend

 

Lássunk is egy mintaétrendet, amely jó támpontot jelenthet a karácsony utáni diétára.

1. nap

Reggeli: zab, némi fehérjével keverve, cukormentesen

Tízórai: Néhány szem szilva (nem aszalt)

Ebéd: 25 dkg natúr csirkemell, egy kisebb bögre bulgurral és salátával

Uzsonna: egy alma

Vacsora: fél bögre bulgur és csirkemell, joghurttal

2. nap

Reggeli: alma és banán, fehérje turmix-szal

Tízórai: natúr joghurt

Ebéd: pulykamell, jázmin rizzsel, vegyes salátával

Uzsonna: egy körte

Vacsora: fél adag jázmin rizs, pulykamell, kis ecetes uborkával

3. nap

Reggeli: Granola, natúr joghurttal

Tízórai: egy alma (vagy bármilyen, alacsony glikémiás indexű gyümölcs)

Ebéd: brokkoli krémleves, tejszín nélkül

Uzsonna: egy kis grapefruit

Vacsora: hajdina, párolt zöldséggel

4. nap

Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér, salátával, paradicsommal és egy szelet, alacsony zsírtartalmú sajttal

Tízórai: natúr joghurt, zabbal

Ebéd: 15 dkg grillezett hal citrommal, basmati rizzsel

Uzsonna: egy kefir

Vacsora: főtt burgonya, grillezett hallal

5. nap

Reggeli: tejberizs fahéjjal, nagyon kevés édesítővel

Tízórai: egy alma

Ebéd: párolt zöldség (pl. karfiol, sárgarépa), grillezett csirkemellel

Uzsonna: natúr joghurt

Vacsora: fél bögre jázmin rizs, kevert salátával

A mintaétrendet tartva az első néhány nap rendkívül megterhelő lesz, azonban igyekeztünk olyan hozzávalókat összeválogatni, amely alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Ezekkel ugyanis elkerülhető a hirtelen fellépő farkaséhség, amely a nagy karácsonyi evészetek után mindenképp fellép majd. Csupán a mértéke nem mindegy.

Tipp: A saját mintaétrended összeállításában sokat segíthet ez a táblázat. Minél alacsonyabb egy-egy étel glikémiás indexe, annál kevésbé növeli meg a vércukrot, és annál kisebb eséllyel tör rád a farkaséhség. Ezeket a falási rohamokat ugyanis jellemzően a hirtelen csökkenő vércukorszint okozza.

Fontos tehát, hogy sok rostosat egyél, valamint sokszor, kisebb adagokat, hogy kevésbé terheld meg a szervezetedet. Mindazonáltal nem árt számolni a kalóriákat is: férfiként napi 1800-, nőként pedig napi 1500 az optimális szint (ez persze a mozgástól, illetve az életmódtól is függ).

Jó, ha tudod, hogy egy kiló leadásához 7000 kalóriától kell megszabadulnod. Ehhez pedig nem csak az étkezési szokásaidon kell változtatni, de mozognod is kell.

Az újévi fogyókúra során a mozgás is elengedhetetlen

 

A sporttal ugyanis meggyorsíthatod a fogyás folyamatát. Egy átlagos, négy kilométeres futással 250 kalóriát égetsz el. Azonban a szervezeted még ezután is tovább dolgozik, hogy felhasználja a szükséges energiát az izom regenerálásához és építéséhez, ami kb. további 2-300 kalóriát jelent.

Ha egy héten 3 futással számolsz, akkor 1500 kalóriát égetsz el, ami azt jelenti, hogy csak futással, egy hónap alatt egy kilótól szabadulhatsz meg.

A megváltoztatott étrenddel együtt reálisan havi másfél-, két kilótól szabadulhatsz így meg - tehát kora tavaszra újra formába lendülhetsz.

Ehhez persze következetesség kell, kitartás, és türelem.

Már most tudod, melyik barátod, ismerősöd, családtagod fog túlsúllyal küzdeni az új évben? Segíts neki, és oszd meg vele a cikket!