Fittprotein blog

Vágyfokozás nőknél és férfiaknál

Tomi
Tomi
2021.01.21 15:41
Vágyfokozás nőknél és férfiaknál

Az embereket már ősidők óta érdekli, hogyan tudják még jobban felpörgetni a libidójukat. Volt idő, amikor a mandragóra gyökerét természetes vágyfokozóként tartották számon, de olyanról is olvasni, hogy elefántok, orrszarvúk agyarát fogyasztották porrá őrölve - várva a hatást. (Ami persze elmaradt, hiszen ez nettó hülyeség). 

 

Az emberiség persze nem sokat változott: szeretjük két végén égetni a gyertyát, és kihozni a legtöbbet az együttlétekből. Azonban ma már sokkal többet tudunk a merevedésről, és a testben végbe menő biokémiai folyamatokról, mint régen.

 

A cikkben most megmutatjuk azokat a természetes alapú vágyfokozókat, amelyek segíthetnek az ágyban - nemcsak férfiaknak, de nőknek is!

Egyáltalán miért van szüksége valakinek vágyfokozóra?

 

Először is bontsuk szét a problémát, hiszen a nő és a férfi is picit másképp működik ebből a szempontból, hiszen alapvetően más és más izgatja fel őket. Míg a férfiakat leginkább a testiség érdekli - hogyan néz ki a nő, mennyire jól van felöltözve -, addig a nőket leginkább az érzelmek és az érzékiség csigázza fel.

 

A férfiak sokkal inkább a testiségen keresztül élik meg az orgazmust, a nőknek pedig nagyjából fele-fele arányban dől el agyban, és testben.

Férfi vágyfokozók, ilbidónövelők

 

A férfi (im)potencia

 

Amikor a férfi felizgul, merevedése lesz - ez eddig tiszta sor. Ez az izgalom viszont indulhat az agyból; előidézheti például flörtölés, vagy pornó is, de érintés, súrlódás útján is - még akkor is, ha egyébként nincs különösebb agyi stimuláció. Azonban van, amikor nem jön össze a "haptákba állás" - ezeket nevezik potenciazavaroknak.

 

Ahhoz azonban, hogy megtudd, mitől is alakul ki a merevedési zavar, először is meg kell érteni, mitől alakul ki a merevedés.

 

Nagyon egyszerűen: a péniszben találhatóak az úgynevezett barlangos testek, amibe az izgalomba kerüléskor több vér áramlik. Az izmok összehúzódása pedig szabályozza, hogy mennyi vér tóduljon a barlangos testekbe, és mennyi áramoljon ki onnét. 

 

Ha ebbe az egész folyamatba valami hiba csúszik (zavar lesz az erőben), akkor a merevedés 

  1. nem alakul ki
  2. nem alakul ki tartósan, ami megnehezíti az együttlétet. 

 

Ha ez a zavar tartósan fennáll, és teljes egészében megszűnik miatta a szexuális élet, azt pedig már impotenciának nevezik. 

Potenciazavar több okból is kialakulhat: lehetséges, hogy valamilyen gyulladás, betegség áll a háttérben. 

 

Ilyenek lehetnek klasszikusan például:

  • a prosztata-megnagyobbodás
  • a krónikus-, vagy akut prosztatagyulladás
  • különböző bakteriális fertőzések.

 

Ilyenkor általában nem csak a merevedés válik nehézkessé, hanem diszkomfort-érzet is kialakul a lágyék környékén, de gyakran előfordul akadozó vizelet is. 

 

Ha ilyet tapasztalsz, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy urológus szakorvost, aki kenetet vesz és célzott megoldást nyújt (általában antibiotikumot). 

 

Van azonban, hogy a merevedési zavar pszichológiai eredetű: ilyenkor a beszélgetés, a türelem a legfontosabb. (Egyébként, ha van reggeli merevedés, és nincsenek más, kellemetlen tünetek, valószínűleg ezzel állsz szemben.) 

 

Ilyen esetekben pedig jó lehet az is, ha természetes vágyfokozókkal növeled a potenciádat.

 

Természetes vágyfokozók férfiaknak

 

Maca gyökér

 

A maca gyökér foszfort, B-vitaminokat (köztük niacint és B6-vitamint) C-vitamint, valamint vasat jódot fehérjét és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Nem csak szexuális-, hanem általános teljesítménynövelő szerként, immunjavítóként is ismert. 

 

Persze a libidó növelése az egyik fő szempont, amiért leginkább használják, ami nem is csoda, hiszen növeli a potenciát, és növeli a spermiumok számát.

 

Szabalpálma/fűrészpálma

 

A szabal-, vagy más néven fűrészpálma elősegíti a prosztata egészségét, valamint jótékony hatású prosztata megnagyobbodás (jóindulatú prosztata hipertrófia) esetén is - ráadásul növeli a libidót. 

 

A fűrészpálma ezenkívül segíthet megelőzni a hajhullást és szinten tartja a tesztoszteron hormon termelődését is.

 

Ginzeng (ginseng)

 

A ginzeng erős stimuláns és gyulladáscsökkentő hatással bír, ráadásul csökkenti a stresszt - pont ezen tulajdonságai miatt szuper (és nékülözhetetlen) összetevője a vágyfokozóknak. Ezenkívül fokozza a tesztoszteron-termelődését is, valamint befolyásolja az erekcióért felelős izmok összehúzódását és elernyedését. 


Természetes női vágyfokozók

 

Vágyfokozás és vágy csökkenése nőknél

 

Sajnos a nőket sem kerülik el a nemi zavarok - esetükben viszont ugye jóval kevésbé látható jelei vannak. Sőt, a tengerentúli kutatások szerint az USA-ban élő nők 40(!) százaléka küzd különböző szexuális eredetű gondokkal.

 

Gyakori, hogy a csökkent nemi vágyat csak a változó korhoz kötik, pedig nem csak ekkor fordulhat elő. Okozhatja a vágy csökkenést a rosszul kiválasztott fogamzásgátló szer, gyógyszerek és különböző, nőgyógyászati betegségek is.

 

Azonban, ahogy a férfiaknál, úgy itt is előfordulhat, hogy pszichológiai eredetű a probléma, ezeket nevezik HSDD-nek, vagyis hipoaktív szexuális vágy rendellenességeknek. 

 

Ez tuldajdonképpen összefoglaló neve azoknak a pszichológiai hatásoknak, ami miatt kialakulhat a probléma. Ilyen többek között a stressz, a magánéleti gondok, az enyhe depresszió, alacsony önbecsülés.

 

Épp ezért, ha például érzed, hogy magánéleti gondjaitok vannak, akkor érdemes azt inkább megbeszélni, mint egyből a vágyserkentőkhöz fordulni. 

 

Ezekre inkább úgy lehet tekinteni mint segédeszközökre (nem, nem azokra gondolok), amik segítenek a gátak leküzdésében. Viszont ezeknél sokkal fontosabb, hogy nyíltan kommunikáljatok egymással. 

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan növények, amelyek fokozzák a női vágyat, sőt!

 

Természetes vágyfokozók nőknek



Fenyőkéreg

 

A fenyőkéreg gyakori összetevője a férfi-, és női vágyfokozóknak, hiszen fokozza a vérkeringést és az erek véráteresztő-képessségét. Ez a vérbőség érzékenyebbé teszi a hüvelyt és a klitoriszt, így könnyebb eljutni az orgazmusig.

 

Görögszéna

 

A görögszéna segít elpusztítani a mikrobákat és csökkenti a gyulladást, így hozzájárul az egészséges hüvely flórához. Ráadásul fájdalom-, és gyulladáscsökkentő hatású, így menstruációs görcsök esetén is hasznos lehet. 

 

Gránátalma

 

A gránátalma és az abból készült kivonat fitoösztrogént is tartalmaz. Ezek nagyon hasonlóak a női nemi hormonként ismert ösztrogénekhez, és a hatásuk is hasonló. Ezek segíthetnek a változókorral járó tünetekben, mint a hőhullámok, kedélyingadozás - vagy épp a csökkent nemi vágy. 

Összegzés

 

A vágycsökkenést tehát érdemes komolyan venni, hiszen rengeteg betegség előjele, velejárója lehet. Ha egyéb kellemetlen tünetet is tapasztaltok a “fejfájáson” túl, akkor érdemes meglátogatni egy szakembert, hogy biztosan kiszűrjétek az urológiai és egyéb gondokat. 

 

Amennyiben pedig a tesztek negatívak lesznek, és mégis pszichológiai eredetű a dolog, akkor érdemes nyíltan kommunikálni, vagy kipróbálni különféle játékszereket, vágyfokozókat hogy feldobjátok a szexuális életeteket.