Fittprotein blog

A vér oxigénszint jelentősége az izmok számára

Tomi
Tomi
2021.04.06 18:50
A vér oxigénszint jelentősége az izmok számára

Vegyél egy mély levegőt.

Tarts bent, amíg tudod.

Hány percig bírtad?

 

A szervezet egész egyszerűen nem tud oxigén nélkül létezni. Minden porcikánknak, minden egyes sejtünknek szüksége van rá; így az izmoknak is. 

 

Azonban a levegő szennyezettsége miatt a vér oxigénszintje jelentősen csökkent, így a szerepe mindinkább felértékelődik. Főleg akkor érdemes mérni, ha nagyvárosban és/vagy nagyforgalmú út mellett sportolunk, vagy már valamilyen meglévő betegségünk van. 

 

No de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg, hogy egyáltalán mi az a "vér oxigén-szint" és miért olyan fontos!

 

Miért fontos a vér oxigénszintjének mérése? És egyáltalán mi ez?

A szervezetben nagyságrendileg 4,5-5,5 liternyi vér van, ami az erekben található - ez eddig stimm. Azt már talán picit kevesebben tudják, hogy a vörösvértestekben található haemoglobin-molekulák szállítják az oxigént a szerveink (tüdő, máj, szív) számára. (Hogy egészen pontosak legyünk: a “körútra” egy haemoglobin molekula 4 oxigén molekulát visz magával.) 

 

Logikus, hogy minél magasabb valakinek a vér oxigén szintje, annál jobb.

 

Általánosságban elmondható, hogy nagyjából 98% feletti érték számít optimálisnak, 100% pedig a teljes kapacitásnak. 

 

Már a 96% feletti érték is jónak számít, azonban az ez alatti, 90-95%-os érték csökkent oxigén ellátásnak számít.

 

88% alatti érték esetén azonban azonnal fel kell keresni a háziorvost, ugyanis komoly bajt jelezhet.

 

Régen minden jobb volt... a levegő oxigéntartalma is

A kutatások szerint nagyjából 100 éve még 22% körüli volt a levegő oxigéntartalma. Ma már ez, a nagyobb, szmogosabb városokban mintegy 4%-kal csökkent. Sajnos ez az alacsony vér oxigén tartalom egy meglehetősen abnormális helyzetet idéz elő: valósággal fuldoklik a szervezet, mégsem érezzük közvetlenül a hatását. (Csak közvetetten). 

 

A kóros oxigénhiány tünetei: 

 

  • Fejfájás,
  • Depresszió,
  • Migrén,
  • Ízületi panaszok,
  • Érrendszeri panaszok,
  • Tüdőbetegség
  • Cukorbetegség,
  • Látásromlás,
  • Asztma,
  • Csökkent agyi funkciók (ködös agy).

 

Feljebb már pedzegettük, hogy a környezeti hatások mennyiben befolyásolják a szervezet természetes oxigén-ellátását. Ehhez még súlyosbító, szintén külső körülményként hozzájöhet a poros munkahely, az alacsony zöldterületek száma, a kevés szellőztetés, és persze a dohányzás is.

 

Ezek mellett azonban belső problémát, súlyos betegségeket is előre jelezhet.

 

Mi okozhat alacsony véroxigén szintet?

 

Mi okozhat alacsony oxigénszintet a környezetszennyezésen kívül?

Tipikusan légzőszervi betegségek esetén (például asztma, COPD, allergia, tüdőgyulladás, daganat) érdemes rendszeresen ellenőrizni a vér oxigénszintjének mennyiségét.

 

Ezenkívül okozhatja szívbetegség (szívelégtelenség, kardiomiopátia) valamint a vörösvértestek betegsége (alacsony száma, működési zavara) is.

 

Hogyan lehet mérni a vér oxigén szintjét?

A vér oxigénszintjét egy speciális készülékkel, ún. pulzoximéterrel lehet mérni. Ezek már 10-20 ezer forintos áron is kaphatóak bármelyik patikában. A használatuk egyszerű; elég csak felcsiptetni az ujjra és nyugalmi állapotban bekapcsolni - hasonlóan, mint például egy vérnyomásmérő esetén.

 

Most, hogy már képbe kerültél milyen jelentősége van a vér oxigénszintjének általánosságban, nézzük meg, hogy mit jelent ez az izmoknak!

 

Milyen jelentősége van a véroxigénnek az edzések során?

 

A vér oxigénszint jelentősége az izmok számára

A fent kifejtett SpO2 a vér (vagyis az artériák) oxigéntelítettségére utal, és inkább általános egészségügyi állapotfelméréshez használják. Azonban az edzések szempontjából kevésbé értékes információ, hiszen nem utal arra, hogy a rendelkezésre álló oxigént az izmod hogyan használja fel.

 

Erre van egy sokkal jobb számolási metrika, az SmO2, vagyis az izom oxigén telítettsége.



SmO2 -vagyis az izom oxigénszintje

Az izmok oxigén telítettsége (SmO2) viszont jelzi az oxigénszállítás és az izmok közötti egyensúlyt. Az erre használatos készülékeket épp ezért mozgás közben kell hordani, hiszen így kapunk egy “pillanatfelvételt” arról, hogyan is működik az izomzatunk mozgás közben.



Ez tulajdonképpen tehát egy lokalizált pillanatfelvétel arról, hogy az izmok miképp használják fel valós időben az oxigént. Így segíthet minket az edzés közbeni tempó helyes meghatározásában, ezenkívül tudhatjuk, mikor melegedtünk be kellőképpen ahhoz, hogy elkezdhessük az edzést - elkerülve ezzel az esetleges sérüléseket.

 

Az SmO2-mérő készülékek azonban nem csak az izom oxigénszintjét mutatják, hanem a tHb-t is, vagyis a teljes haemoglobint és a watt számot is le lehet olvasni egy-egy készülékről,. Ez pedig remekül használható a magas intenzitású intervallum edzésekhez (ismertebb nevén HIIT, angolul pedig High-Intensity Interval Training) ha meg szeretnénk határozni a tökéletes szakaszokat. 

 

Azonban használható csapatsportokhoz is, erőedzésekhez, valamint kerékpározáshoz is: itt már teljesen a fantáziánkra van bízva a dolog. A lényeg, hogy meg kell tanulnunk olvasni és értelmezni a számokat, így teljes egészében kimaxolhatjuk a testünkben lévő potenciált. (Magyarul 100%-on pöröghetünk az aktuális erőnléti állapotunkhoz képest.)

 

Most azonban a cikk végére, preventív jelleggel, térjünk picit vissza az SpO2-re is.

A vér oxigénszintjének (SpO2) jelentősége COVID idején

Most, a koronavírus-járvány idején különösen fontos, hogy rendszeresen megmérjük az oxigén szintünket. Ugyanis a COVID-19 egyik tipikus tünete a tüdőgyulladás, aminek nem feltétlenül vannak látható jelei (pl fulladás, köhögés). 

 

Viszont a kapott érték nem helyettesíti az orvosi konzultációt, hiszen gyakran félrevezető lehet.

 

Például az idősebb, COPD-s betegek esetében a 80%-os érték normálnak számíthat, azonban egy fiatalabb, sportosabb embernek már komoly problémái lehetnek - akár hypoxia is előfordulhat.

 

Összegzés

 

Amennyiben tehát az edzésekhez szeretnél készüléket vásárolni, úgy SmO2-mérésre alkalmas eszköz kell, amennyiben pedig a szervezeted véroxigént szintjét szeretnéd ellenőrizni, úgy SpO2-es mérőre van szükséged. Mindkettő fontos, azonban mindkettő másért az: épp ezért érdemes őket nem összekeverni. :)

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, olvasd a rendszeresen frissülő blogunkat, ahol jobbnál jobb tartalmakat találsz. Azt például tudod, hogy miért szeretik annyian a pyruvatot