• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

CLA és HCA

 

Mire jó a CLA kapszula?

 

A Conjugated Linoleic Acids (CLA, vagyis a konjugált linolsav) egy igazán hatékony testsúlycsökkentő. Megfelelően alkalmazva és adagolva akár 15-20%-kal is csökkentheti a testzsírt, szabályozza az anyagcserét, illetve segíti a táplálékok hatékonyabb felszívódását.

Mi is tulajdonképpen a CLA?

 

A telített és a telítetlen zsírsavak közti legfontosabb különbség, hogy míg az előbbit "a rossz", addig utóbbit "a jó" zsírsavként aposztrofálják. Dióhéjban tehát ez az egyik legfontosabb tudnivaló. A CLA is egy jó zsírsav, úgynevezett többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav, az omega-6 egyik formája.

Nagymértékben megtalálható a különböző kérődző állatok húsában - például a kecskében, vagy a szarvasmarhában. A kutatók pedig megfigyelték, hogy a szabadtartású állatok húsa sokkal nagyobb - 400%-kal több! - arányban tartalmaz linolsavat, mint a takarmánnyal etetett kérődzők.

Azonban - ahogyan például a megfelelő mennyiségű C-vitamint - ezt is lehetetlen természetes forrásból fedezni. Ehhez ugyanis rengeteg húst kellene fogyasztani, ami jelentős plusz kalóriákkal terhelné a testünket. Ez mellett pedig nyilvánvalóan eltörpül a CLA zsírégető hatása, így épp az ellenkezőjét érnénk el vele.

Azonban kapszula formájában rendkívül hatékony zsírégető lehet - megfelelően alkalmazva.

A linolsav adagolása

 

Több táplálékkiegészítővel ellentétben a CLA-t túl lehet adagolni, amelyek káros következményekkel járnak. Éppen ezért az ajánlott fogyasztási mennyiséget (kb. 3-6 gramm) semmiképp se lépjük túl, és csak kúraszerűen alkalmazzuk.

A CLA pozitív tulajdonságai

 

  • A linolsav zsírégető hatását azzal éri el, hogy lassítja a zsír felvételét - miközben annak elégetését gyorsítja. Ezáltal kialakul egyfajta pozitív egyensúlytalanság, ami jelentős fogyáshoz vezet.

  • Diéta közben a szervezet nem csak a zsírraktárakhoz nyúl, hanem az izmot is lebontja. A CLA azonban diéta közben is segít megtartani - sőt minimálisan növelni is az izomzatot. Épp ezért súlyzós edzésekkel, megfelelő diéta mellett, szálkás izomzatot érhetünk el.

  • A linolsav bizonyítottan pozitív hatással van a szellemi munkára, illetve az ideg- és immunrendszerre.

  • Csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet, ami hasznos lehet IR (inzulinrezisztencia), valamint 2-es típusú cukorbetegség esetén is.

  • Mindezek mellett gátolja a káros szabadgyökök kialakulását is.

Ahogyan a táplálékkiegészítők, úgy a CLA sem csodaszer. Pusztán ennek szedésével nem fogunk lefogyni, sem pedig felesleges kilóktól megszabadulni. Azonban a segítségével - megfelelő mozgás, és diéta mellett - a fogyás gyorsabb, és látványosabb lehet.