• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

E vitamin

 

Mi az az E-vitamin és mire jó?

 

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amit a szervezet sajnos nem képes magától előállítani. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy védi a sejteket a káros szabadgyökökkel szemben. 

 

A káros szabadgyökről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy a sejtek károsodását okozza, ami hosszú távon különféle betegségekhez, kóros elváltozásokhoz vezet. Azonban az antioxidánsokkal és az E-vitaminnal felvehetjük a harcot ezek ellen. 

 

A E-vitamin többek között védi a sejtmembránt, így a szabadgyök kevésbé tudja kifejteni a kártékony hatását. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint amikor a Halálcsillag körül egy láthatatlan védőpajzs van. 

 

Mivel védi a sejteket, ezáltal rengeteg hasznos tulajdonsága is van. Szép lesz tőle a bőröd, fényesebb lesz a hajad, a stressz kevésbé károsítja az idegeidet, védi az izmokat a mikrosérülések ellen, fokozza a vörösvértestek képződését és a vérkeringést, valamint jó hatással van a szívre.

 

Az E-vitamin hatása a hormonokra

 

Azok a nők, akik rendszeresen E-vitamint fogyasztanak (vagy olyan ételeket esznek, amiben sok E-vitamin található), bizonyítottan javult a progeszteronszintje.

Ebben persze nincs semmi meglepő, hiszen ez is a fent már említett sejtvédő hatásnak köszönhető - ugyanis védi a progeszteront az ösztrogén káros hatásaitól. Épp ezért nem csak progeszteron-hiány esetén érdemes magasabb dózisban szedni, de a PCOS-kezelésében is hiánypótló lehet. 

 

Segít a menstruációs görcsök enyhítésében

 

Mivel megfelelően szabályozza a szervezet prosztaglandin-szintjét, ezért enyhíti az alhasi görcsöket. Ugyanis a menstruáció előtt a legmagasabb a prosztaglandin-szintje, ami többek között a görcsökért is felel. (Ez egyébként egy teljesen természetes anyag, hiszen a méh termeli.)

 

Az E-vitamin és a terhesség

 

Terhesség esetén kifejezetten ajánlott az E-vitamin fogyasztása. Ugyanis súlyos vitaminhiány esetén rendkívül lecsökken a sejtek védekezőképessége, ami azzal járhat, hogy a magzat elhal a méhen belül.

Miben található? 

 

E-vitamin leginkább a növényi olajokban, és csírákban, valamint bizonyos zöldségekben található. Jó forrásai tehát:

 

  • a spenót, 
  • a dió,
  • a mogyoró,
  • a mandula,
  • a hüvelyesek,
  • az oliva-, a tökmag-, és a lenmagolaj,
  • az édesburgonya.

 

Túladagolható-e? Mennyit kell belőle fogyasztani?

 

Nem túladagolható vitaminról van szó, épp ezért nincs maximális mennyiség. A napi ajánlott megelőzésre kb. 20-40 mg, a hiánya esetén azonban 200-300 mg-ot is érdemes fogyasztani naponta.