Erő és teljesítményfokozók

 

Tulajdonképpen mik is a teljesítményfokozó szerek? 

 

Amikor valaki teljesítményfokozó szereket emleget, gyakran az amfetaminok és egyéb - nem legális - stimulánsok jutnak az eszébe. Pedig legtöbbször olyan legális teljesítményfokozókra gondolunk, amik az izomtömeget, a teljesítményt és az izomerőt fokozzák. 

 

Ilyenek például: 

 

A különböző EAA-, BCAA-aminosavak,

az edzés előtti bedurrantó formulák, 

a kreatin,

az l-karnitin,

a béta-alanin,

a tesztoszteron-fokozók,

a HMB-t (Ca-béta-hidroxi-béta-metilbutirátot) tartalmazó tabletták, illetve porok.

 

Talán ez utóbbiról kevesebb szó esik, pedig egy rendkívül hasznos vegyületről van szó. Erős antikatabol (izomleépítést gátló) hatása révén megőrzi az izomtömeget edzés után. 

 

Az egyik legismertebb stimulánst pedig naponta több milliárdan fogyasztják - ez pedig nem más, mint a koffein. (Ami egyébként a legtöbb teljesítményfokozóban is megtalálható.)

 

Milyen fajtái vannak? 

 

A fokozókat alapvetően vitaminokra, ásványi anyagokra, és táplálékkiegészítőkre csoportosíthatjuk. Ezeket persze tovább lehet bontani, hiszen több különböző vitamin (A-vitamin, B-vitaminok, C-, D-, E- K- stb.) létezik, ahogyan az ásványi anyagokat is tovább bonthatjuk az elektrolitokra, és így tovább.

 

Minden olyan anyag, kémiai vegyület teljesítményfokozónak számít, ami valamilyen módon hozzájárul ahhoz, hogy az átlagnál jobban teljesíts.

 

Mikor érdemes szedni? 

 

Ezzel kapcsolatban mindig figyelni kell a felhasználási javaslatot. Egyébként a legtöbb teljesítményfokozót közvetlenül edzés előtt, illetve edzés után érdemes fogyasztani.

 

Milyen sporthoz milyen teljesítményfokozó ajánlott?

 

Általánosságban elmondható, hogy az izomépítéshez leginkább fehérjére és kreatinra van szükség. Ugyanakkor, az aminosavak, mint a BCAA, az állóképességet fejlesztik.