• Ingyenes Szállítás! Kosárértéktől függetlenül 2024.05.31 péntek 13:00-ig!

L-Glutamin termékek

 

Mi az a glutamin? 

Az izmok megfelelő építéséhez és regenerációjához fehérjékre van szükség, amik aminosavakból épülnek fel. 3 különféle aminosavat különböztetünk meg: esszenciális, nem esszenciális, és feltételesen esszenciális aminosavak. 

 

Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem képes önmaga előállítani, ezért ezeket külső forrásokból (ételből vagy táplálékkiegészítő formájában) kell fedezni. 

 

A nem esszenciális aminosavakat a szervezet magától is elő tudja állítani.

 

A feltételesen esszenciális aminosavakat a szervezet ugyan képes előállítani, de csak bizonyos szituációkban (például stressz hatására) és/vagy csak csekély mennyiségben. Ez utóbbi csoportba tartozik a glutamin is. 

Mikor érdemes fogyasztanod?

Ha stresszhatás éri az embert, nagy mennyiségű glutaminra van szüksége - így ha nincs elég a testben, a szervezet kénytelen azt az izmokból pótolni. Így egyfajta izomleépítő folyamat, tehát katabolizmus indul el.

 

Azonban az edzés során szintén “stresszelünk” - még ha ez a stressz jótékony is - így már az edzés során is beindul a folyamat. Persze csak akkor, ha nincs elég glutamin a szervezetedben, ami meggátolja azt.

 

Glutamint tehát akkor érdemes fogyasztanod, ha magas intenzitású edzést végzel, és szeretnéd elkerülni az izomleépülést - valamint a szokásosnál stresszesebb időszakon mész keresztül (például vizsga satöbbi).

Mire jó a glutamin?

Bélregeneráció

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a bélrendszerre gyakorolt, pozitív hatásai mellett sem. Ugyanis a “jó” bélbaktériumok egyik legfontosabb tápanyagforrása - így segíti a jó baktérium szaporodását, míg a rosszakét visszaszorítja. Így az IBS gyógyításában, és a bélrendszer regenerációjában is fontos szerepet játszik, mivel regenerálja a bélnyálkahártyát.

Segít a szellemi munkában

A glutamin képes arra, hogy átjusson a vér-agy gáton, ezáltal “kisöpörje” az ammóniát az agyból. Tehát javítja az agy anyagcseréjét, így a fogyasztása során jobban tudsz koncentrálni, és képes leszel arra, hogy huzamosabb ideig, fáradtságérzet nélkül végezz szellemi munkát. 

Szerepet játszik az izomépítésben

A glutamin nem csupán a szellemi-, de a fizikai munkát is segíti, hiszen részt vesz a fehérje szintézisben. Továbbá - ahogy feljebb is említettük - még azelőtt megakadályozza az izomleépítés folyamatát, mielőtt az elkezdődne.

Segít a fertőzések, betegségek ellen

Mindazonáltal erősíti az immunrendszert, és segít a metabolikus (anyagcsere), illetve immunológiai folyamatokban.