Magnézium

 

Miért van szükségünk magnéziumra? 

A magnézium talán az egyik legfontosabb ásványianyag; szinte az egész szervezetünknek szüksége van rá. Segíti az idegrendszer működését, a megfelelő izomregenerációt, a D-vitamin felszívódását, valamint felel a bél egészségéért.

Mik a magnézium hatásai?

  • Megnyugtatja az idegeket és segíti az alvást

 

A magnézium elősegíti az ingerületátvitelt a szervezetben és stimulálja a GABÁ-t, ami nyugtató hatással van az agyra, és a testre.

 

  • Segíti az izmok regenerációját és csökkenti az izomlázat

 

A magnézium hozzájárul az izomépítéshez - ezért is olyan kedvelt ásványianyag a sportolók körében. Ugyanakkor ellazítja az izmokat, így csökkenti a görcsöket és a fájdalmat.

 

  • Részt vesz az anyagcsere-folyamatokban

 

Bélproblémák esetében a szervezetnek több magnéziumra van szüksége, ezért sikeresen használható például IBS (irritábilis bél szindróma) esetén. Azonban az egészséges bélrendszert is támogatja: segíti a vitaminok felszívódását, valamint katalizátorként hat az anyagcsere-folyamatok során.

 

  • Segíti a vérellátást

 

Nem csak az izmokat, de a szívet és az ereket is ellazítja. Így az erek könnyebben húzódnak össze és ernyednek el, ami csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

 

  • Fontos a csontok épségének megőrzése érdekében

 

Segíti a D-vitamin felszívódását, és hatással van a mellékpajzsmirigy hormonjaira is - így stimulálja a csontképző sejtek működését.

 

  • Enyhíti a migrént

 

A magnézium hiánya során gyakran találkozhatunk migrénnel. Azonban napi 500-1000 mg magnézium orotát vagy citrát (ezek a legjobban felszívódó magnéziumok) segítik leküzdeni a fejfájást.

 

 

Miben van magnézium? Hogyan vehetjük magunkhoz? 

A legtöbb magnézium az olajos magvakban (dió, földimogyoró, kesudió) található - átlagosan 100-250 mg 100 grammonként. A hüveselyekben, mint a bab, lencse borsó, kisebb mértékben ugyan, de szintén van körülbelül 30-100 mg magnézium. 

Mennyi a napi magnéziumszükséglet?

A magnéziumszükséglet kisgyermek esetén 100-250 mg, tinédzser és felnőttkorban pedig legalább 350 mg. Nehéz fizikai aktivitás, és túlzott stressz mellett napi 500-700 mg magnéziumra is szükségünk lehet.

Hogy érdemes szedni magnéziumot?

Rohanó, stresszes életet élünk, így a táplálék nem mindig fedezi a napi szükséges magnézium mennyiségét. Por vagy tabletta formájában azonban szedhetünk jól felszívódó magnéziumokat, mint például a már említett magnézium citrát vagy magnézium orotát. 

Milyen tüneteket okoz a magnézium hiánya?

Magnézium hiánya esetén előfordulhat idegesség, rossz alvás, izomfájdalom, illetve izomgörcsök is. Súlyos esetben anorexia és hányinger, hányás is jelentkezhet.