Méregtelenítés

 

Mire jó a méregtelenítés, és mit is jelent tulajdonképpen? 

 

A méregtelenítés szempontjából két pólusú lett a társadalom: van, aki lelkesen támogatja, valaki szerint pedig egy nagy átverés az egész. 

 

Azonban tény, hogy már a felmenőink is böjtöltek; hol vallási meggyőződésből, hol azért, mert érezték a pozitív hatásait.

 

Mindenesetre a méregtelenítés nem csupán a salakanyagok eltávolítását jelenti a szervezetből - sokan tévesen ugyanis csak erre asszociálnak.

 

Egy-egy kúra alkalmával a veséket, érdemes a májat is tisztítani és támogatni, azaz meg kell szabadítani a káros méreganyagoktól, és biztosítani kell a működésükhöz szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

 

Hogyan tudok méregteleníteni?

 

Habár egy-egy kúra is hatásos lehet, érdemes "hosszabb távra" tervezni. Ehhez globálisan átgondolni az étkezésünket, az életmódunkat és úgy általában a testünkhöz, szervezetünkhöz való viszonyunkat.

 

A méregtelenítő kúra csak egy jó kezdet, vagy ha úgy tetszik egy kezdő lökés, kell hogy legyen a tudatosabb élet felé. 

 

De mire is gondolunk, amikor a "tudatosabb életet" emlegetjük?

 

A táplálkozásban például több rostot, zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani - és érdemes minimalizálni a bevitt alkohol mennyiségét.

 

Mozogjunk hetente kétszer, háromszor; válasszunk olyan sportot, ami feltölt minket, amitől beindul az endorfin-, és szerotonin- (vagyis a boldogsághormon-) termelődésünk.

 

A böjtnek azért is van pozitív hatása, mert az ember igyekszik kizárni a külvilág zaját, és befelé fókuszál, magára figyel. Ez pedig, egyfajta placebo-hatásként, a pozitív változások egész hullámát indítja el.

 

Ahogyan tehát fent is említettük, a léböjtkúrák mellett érdemes támogatni a kiválasztó szerveinket, a májat és a vesét, hogy minél hatékonyabban tudják végezni a dolgukat.

 

Méregtelenítést elősegítő termékek

 

A máj tisztításához érdemes máriatövisből, csalánból, vagy a népszerű spirulinából származó étrendkiegészítőket választani. Ezenkívül biztosítanunk kell a máj számára szükséges vitaminokat; például a C-, D-, és K1-vitamint.

 

A vese méregtelenítése céljából pedig a legfontosabb, hogy fogyasszunk minél több folyadékot; lehetőleg minimum napi két liter vizet.