Növényi fehérje

Növényi fehérje, vegan fehérje, ha kerülöd az állati eredetű termékeket.

A növényi fehérje készítmények általában borsó, rizs és szója felhasználásával készülnek. Ha érzékeny vagy a tejre, puffadsz a tejsavótól, esetleg kipattog az arcod, akkor jó megoldás lehet a növényi fehérje fogyasztása. A növényi fehérjék előnye, hogy rostban gazdagok így jótékony hatással vannak az emésztésre.

Biotech Vegan Protein 500g
6 990 Ft
Egységár: 13 980 Ft/kg
Nutriversum Vegan Pro 500g
4 890 Ft
Egységár: 9 780 Ft/kg
 

Mikor érdemes növényi fehérjét fogyasztani? 

 

A tévhitekkel ellentétben a növényi fehérjét nem csupán vegetáriánusoknak vagy vegánoknak ajánlják - a fogyasztásuk mindenki számára jót tesz.

A fehérje mindenkinek fontos

Fehérje nélkül nincs izomnövekedés - de még élet sem. Épp ezért nélkülözhetetlen a fogyasztásuk, függetlenül attól, hogy sportolsz-e vagy sem.

 

Természetesen a testmozgás során az izmok alapvető működéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen a fehérje, így azoknak, akik edzenek, sportolnak, a szervezetüknek sokkal több fehérjére van szüksége, mint egy átlag embernek.

De miben más a növényi fehérje, mint az állati eredetű?

A gyakori állati eredetű fehérje fogyasztása - legyen az hús, vagy tejtermék - megterhelő a szervezet számára. A legyengült, rosszul működő bélrendszer például nehezebben, lassabban dolgozza fel. Így rosszabb esetben akár gyulladásokat is okozhat, amelyek különböző problémákhoz vezethetnek. 

 

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a túl sok vörös hús (marha) fogyasztása elhízáshoz, szív-, és érrendszeri betegségekhez és magas koleszterinszinthez vezethet. Épp ezért jó, ha néha tartasz egy “kis szünetet” és állati eredetű fehérje helyett a növényi fehérje formulát választod.

A növényi fehérjék komplettálása

Léteznek teljes értékű-, és korlátozott fehérjék. A teljes értékű fehérjék az összes szükséges, esszenciális aminosavat tartalmazzák, a korlátozottak pedig értelemszerűen nem.

 

A komplettálás során úgy kell kombinálni a fehérjéket, hogy teljes értékű, komplett fehérjét adjon. Mivel az egész napra vonatkozóan kell ennek “érvényesülnie”, így a legegyszerűbb, ha:

 

  • gabonát hüvelyessel,
  • zöldséget magvakkal vegyítesz,
  • vagy ezek bármely kombinációját alkalmazod a nap során.

     

A növényi fehérjeporok

Mivel - a C-vitaminhoz hasonlóan - nehéz a növényi fehérjéből megfelelő, természetes forrásból származó mennyiséget bevinni a szervezetbe jó, ha kiegészíted növényi fehérjeporokkal. Ezek az étrend kiegészítők nagyon jól felszívódnak, így hozzájárulnak az izomnövekedéshez, és az alapvető élettani funkciókhoz is.