Sport vitamin

Sport vitamin kifejezetten sportolóknak kifejlesztve

A sportolóknak a vitamin és ásványi anyag szükséglete megnő, akár többszöröse is lehet egy átlagemberének. Az alábbi sportolóknak szánt vitaminokkal feltöltheted a tested a fárasztó edzések után és megelőzheted a hiánybetegségek kialakulását.

Milyen vitamint szedjek, ha sportolok?

 

Ha aktívan sportolsz, minden bizonnyal te is érezted már azt az érzést, amikor a határaidat feszegeted. Minél inkább kitágítod ezeket a határokat, annál többre leszel képes a következő, és az azt követő alkalommal.

Azonban ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsd, a testednek is megfelelő vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Hiszen üzemanyag nélkül az autó sem megy, nem igaz?

És hogy mitől tudod a legjobbat nyújtani? Nézzük!

Milyen vitaminokat szedjek, ha sportolok?

 

Ábécé sorrendben haladva, az egyik legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű, komplex B-vitaminhoz juttasd a szervezeted. A tiamin, a riboflavin, valamint a niacin, a B-12 vitamin és a folát ugyanis hatalmas szerepet játszik az energiatermelésben és a szövetek regenerációjában.

A C-vitamin akkor is fontos, ha nem sportolsz aktívan, hiszen remek antioxidáns, megköti a káros szabadgyököket, és erősíti az immunrendszert. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy fokozott fizikai teljesítmény esetén a szervezetnek több C-vitaminra van szüksége. Ebben az esetben akár 3000 mg is javallott.

A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, ezáltal részt vesz a csontok egészségének megőrzésében. Nyáron, a napsütéssel kellő D-vitamin jut az ember szervezetébe, azonban az őszi, téli hónapokban oda kell figyelni ennek pótlására. A D-vitamin hiánya egyébként fáradtsághoz, levertséghez, súlyosabb esetben akár depresszióhoz is vezethet.

Az E-vitamin remek gyulladáscsökkentő hatással bír, így ha gyakran küzdesz izomlázzal, izomfájdalommal, akkor hatékony segítséget nyújthat.

Ajánlott ásványi anyagok

 

A cink, főképp C-vitaminnal együtt fogyasztva, hatékonyan védi az immunrendszert, valamint segít a herpesz visszaszorításában is. Ezen túlmenően remek izomépítő és regeneráló hatással is bír, így a fogyasztása minden sportolónak ajánlott.

A kalcium a csontok, a köröm, és a haj felépítésében játszik jelentős szerepet - ahogyan említettük, D-vitaminnal vegyítve remekül felszívódik.

A magnézium pedig talán az egyik legismertebb ásványi anyag a sportolók körében, nem is véletlenül. Remek izomregeneráló és gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez - főleg a B-6 vitaminnal kombinálva. Amennyiben az utóbbi időben feszültebb vagy, lehet hogy csupán megnövekedett a szervezeted magnézium igénye.

A vas vérképző szerepe szintén köztudott tény. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy segít az oxigénszállításban is, így az izmok oxigén ellátottságáért is felel.

A fent felsorolt vitaminokat multivitamin formájában is bejuttathatod a szervezetedbe. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok mellett fontos a megfelelő fehérjebevitel, illetve az is, hogy milyen aminosavakat fogyasztasz.