Fittprotein blog

Miért mondják, hogy hízlal a kollagén?

Tomi
Tomi
2020.05.26 13:35
Miért mondják, hogy hízlal a kollagén?

Gyakori tévhit, hogy a kollagén hizlal - pedig ez egyáltalán nincs így. De miért gondolják ezt az emberek? Egy hihetetlenül banális okból kifolyólag.

Miért mondják, hogy a kollagén hizlal?

Szinte nem létezik olyan kozmetikum, ami valamilyen formában ne tartalmazna kollagént. Mivel a bőrünk 75%-a ebből a fehérjéből áll, így ez persze érthető is - hiszen, főleg 50 év felett a test veszít ruganyosságából - ezt pedig kollagénnel lehet pótolni.

 

Azonban ez a fehérje nem csupán a bőrben található meg, hanem kis túlzással az egész testben: a bélrendszerben, a csontokban, a fogakban és az izmokban is.

 

Hogy védjék az ízületüket a sporttól és a megerőltetéstől, sokan választják a kollagént táplálékkiegészítő formájában is. Azonban egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a tévhittel, hogy a kollagén hizlal. De mi állhat ennek a hátterében?

Többféle kollagén létezik

Ahogyan írtuk, a kollagén szinte mindenben megtalálható. Épp ezért nem csupán egyetlen típusa létezik, hiszen más és más fajta kollagén gondoskodik a csontok vagy épp az izom egészségéről. Összesen 28, különféle típus található meg a testben, azonban a legnagyobb arányban 3 csoportot különböztetünk meg.

I-es típusú kollagén 

A test mintegy 90%-a I-es típusú kollagénből áll, így leggyakrabban ezzel a fajtával futhatunk össze a boltok (vagy épp a képernyő online) polcain. Ez a típus szinte az egész testben (izmokban, csontokban, inakban, fogakban, hajban stb.) megtalálható. 

 

Az I-es kollagén jótékony hatással van a bőrre, segíti sebgyógyulást, illetve a megelőzheti a narancsbőr kialakulását is.

 

Rendszerint állati bőrből, csontokból, halpikkelyekből vonják ki, majd hidrolizálják.

II-es típusú kollagén

A II-es típus porcokban található, és “megolajozza” az ízületeket. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egyfajta kocsonyás anyagot képez a porcok között, késleltetve a kopásukat. Épp ezért, ha ízületi bántalmakkal küzdesz, ezt a fajtát érdemes választanod.

A III-as típus

Rendkívül hasonló az I-es típushoz, a májban, illetve a csontvelőben található.

 

Miért mondják, hogy hízlal a kollagén?

Miért hiszik azt, hogy hizlal a kollagén?

A cikk elején utaltunk rá, hogy az évek előrehaladtával csökken a test természetes kollagénszintje. Mivel a kollagén többek között a csontokban is megtalálható, ezért a kiürülése során csontritkulás léphet fel - és a mérleg akár 5 kilogrammal is kevesebbet mutathat a valós súlyunknál.

 

A táplálékkiegészítő fogyasztása segíti helyreállítani a csont kollagén-egyensúlyát, ami megakadályozza a csontritkulást. A sűrűbb csontok pedig értelemszerűen nehezebbek - ezért is hihetik azt a fogyasztók, hogy híztak tőle.

 

Kollagén vagy zselatin? Mi a különbség?

Egy másik gyakori tévhit, hogy a kollagén ugyanaz, mint a bolti zselatin. Így, leginkább azért, hogy spóroljanak, inkább a zselatint választják a kollagén helyett. A helyzet azonban az, hogy teljesen más módokon állítják elő őket. 

 

A kollagén esetében ahhoz, hogy elérjék a hidrolizált formát, a kollagént intenzív eljárásnak vetik alá, így az azt alkotó fehérjék sokkal kisebb részekre bomlanak le. Ezt a hidrolizált formát a test sokkal könnyebben emészti meg, és építi be a szervezetbe, mint a zselatint.

 

A zselatinhoz a kollagént ugyanis felforralják. Ez azonban csak részlegesen bontja le a kollagén molekulákat, így a test számára sem olyan hasznos, mint a teljesen hidrolizált kollagén peptid.

Nem csak a bőrre és az ízületekre jó 

A kollagén a bélrendszerben is megtalálható, és csökkenti a lyukas bél szindróma tüneteit is. A szivárgó bél akkor alakul ki, amikor sérül a bél védelmi rendszere, az a gát (epitel), amely megakadályozza, hogy a szervezetbe káros anyagok jussanak el. 

 

Ezt valahogy úgy érdemes elképzelni, mint egy szűrőt, amiben a teafüvet áztatod. Ha a szűrő elég sűrű, akkor nem kerülnek bele a teafüvek az italba, ellenkező esetben viszont ott úszkálnak majd a felszínén.

 

A kollagén segít “betömni” ezeket a lyukakat, így megszünteti a bél kóros gyulladását. 

 

(Fontos azonban, hogy csak a gyulladást szünteti meg, magát a kiváltó okot nem. Tehát nem segít coeliakia, ételérzékenység, vagy allergia esetén.)


Amennyiben tehát eddig csupán azért nem szerettél volna kollagént fogyasztani, mert hizlal, akkor jó hírünk van: nyugodtan szedheted, és rendkívül jót teszel vele a szervezeted számára!