Fittprotein blog

Ezeket a kiegészítőket használd az edzésekhez

Tomi
Tomi
2020.06.05 17:52
Ezeket a kiegészítőket használd az edzésekhez

Már rengeteget írtunk arról, hogy az izomnövekedéshez, az edzéshez mik azok az étrendkiegészítők, amiket érdemes fogyasztanod. Most azonban teljesen más vizekre evezünk, és a kütyü-vonal partjainál kötünk ki. 

 

Az edzés ugyanis nem csak arról szól, hogy mennyire tudsz formába lendülni, és kipattintani magad a nyárra, hanem arról, mennyire tudsz átszellemülni.

Zene és edzés: avagy zen-e a zene?

Először is elnézést a gyenge szójátékért, de olyan magas labda volt, amelyet kár lett volna kihagyni.

 

Visszatérve a fő témára: számos kutatás (például ez is) kimutatta, hogy a zene bizony jelentős hatást gyakorol a teljesítményre. A nem reprezentatív felmérés alapján a következő számok jöttek ki. 


Az emberek: 

  • 27,7%-a hiphopot,
  • 24%-a rockot, 
  • 20,3%-a popot, 
  • és 12,7%-a countryt hallgat edzés közben. (A felmérés amerikában készült.)

 

Stílustól függően egyébként a zene ellazíthat, és segítheti a nyugodt alvást is. Ez főképp a természetes hangokra, zörejekre, vagy a halk, monoton muzsikákra igaz. Jó arányszám erre a bpm (beats per minutes), ami a leütések percenkénti számát jelenti. Minél kisebb a bpm száma egy zenében, annál inkább nyugtató hatással bír.

 

Az elalváshoz a kutatások szerint 60-80 bpm a leginkább megfelelő, az erősítéshez 110-130 közötti, míg a futáshoz és egyéb kardio edzéshez 120-140 bpm.

 

Egyébként érdemes jól összeválogatni a zenelistát, hiszen azok a zenék, amik felpörgetnek, akár 15%-kal is megnövelhetik a teljesítményt.

 

Éppen ezért célszerű a futáshoz, vagy más edzéshez is saját listával készülni, és nem arra hagyatkozni, ami az edzőtermi rádióból (vagy épp az utcáról) szól.

A futás teljesítményét 15%-kal is megnövelheted, ha jó zenét választasz. Ehhez kell kiegészítőként a fülhallgató.

Kiegészítők futáshoz és fitness edzéshez

Ahogyan látod, a fülhallgató tehát egy olyan kütyü, ami szintén elengedhetetlen a hatékony edzéshez - éppúgy, akár a fehérje, vagy a BCAA-aminosav.

 

Azonban nem mindegy, milyet veszel, ugyanis a hangzás, a praktikum és az ár között kell megfelelően lavíroznod.

 

Éppen ezért összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet a kiválasztásban.

Graceful vezetéknélküli bluetoothos fülhallgató: kiváló a futáshoz, edzéshez

Hogyan válaszd ki a megfelelő fülhallgatót a futáshoz?

Ár

Kár szépíteni: az egyik legfőbb szempont a termék ára. Ha túl drága és meghaladja a költségvetésedet, akkor biztosan nem fogod megvásárolni. Viszont ha néhány száz forintért adják el, az pedig gyanús - hiszen túl olcsó. Az ár tehát meglehetősen fiktív dolog, de érdemes legalább 1500-3000 forintot rászánni egy futós fülesre.

 

Praktikum

Sok futó küzd azzal, hogy össze-vissza gabalyodik a vezeték futás közben, vagy épp egy hirtelen mozdulattal kirántja a jacket a telefonból. Szerencsére már léteznek ún. félig vezetéknélküli fülhallgatók

 

Ezek bluetooth-on keresztül csatlakoznak a telefonhoz, és egy mini akkumulátorral működnek. Típustól függően 3-6 órát is bírnak, így akár egy maratonra is magaddal viheted őket.

 

A másik fontos dolog, hogy a hallójáratodnak megfelelő terméket válaszd ki. Van, akinek az “agybadugós” fülhallgatók is simán, gond nélkül bent maradnak a fülükben futás közben, másnak pedig minden második lépésnél kiesik a füléből. Ezért érdemes kitapasztalni, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb.

Az M4 okoskarkötő piros színben is kapható.

Az okoskarkötők és az okosórák szinte már mindent mérnek

A fülhallgató mellett a másik fontos kiegészítő az edzéshez az okosarkötők (vagyis a bandek), valamint az okosórák. Ezekkel a kütyükkel tulajdonképpen hónapról-hónapra végigkövetheted a teljesítményed és a fejlődésed is.

Mire valók az okoskarkötők és az okosórák?

A nálunk is kapható termékek segítségével:

 

  • lehet pulzust mérni,
  • tartalmaz lépésszámláló funkciót,
  • tudod kezelni a közösségi oldalakat, 
  • kalóriát is lehet vele számolni,
  • ezen kívül hívást is egyszerűen, egyetlen gombnyomással tudsz fogadni futás közben.

 

A karkötő és az okosóra kiválasztásának fő szempontjai

A futás, és úgy unblock bármilyen, intenzív edzés izzadással jár - ez eddig tiszta sor. Éppen ezért fontos, hogy olyan készüléket válassz, ami vízálló, így elkerülheted azt a kellemetlen szituációt, hogy egy kiadós futás után ki kell dobnod az okoskarkötődet, mert tönkrement.

 

Amennyiben a kütyüt a szabadban is használod - például terepfutáshoz, túrázáshoz - úgy érdemes porálló készüléket választani. 

 

Szerencsére ezek a termékek kompatibilisek az összes okostelefonnal, hiszen szintén bluetoothon keresztül kapcsolódnak hozzájuk. Ezenkívül nem kell különösebb figyelmet fordítanod az oprendszerre sem, hiszen mind az Androidos, mind az iOs-es telefonokkal képesek kommunikálni.

 

A feltöltési idő termékenként változik, azonban általában 2-4 óra alatt teljesen feltöltenek, és ezután 5-7 napig is használhatod őket. (Ez szintén attól függ, hogy mennyit nyüstölöd majd az adott termékeket.)

Összegzés

A digitalizációnak egy csomó pozitív és negatív hatása is van - mint ahogyan az életben minden, úgy ez sem fekete vagy fehér. Tetszik vagy sem, ezek a kütyük már életünk szerves részét képezik, és ha okosan használjuk őket, akkor hozzájárulnak a fejlődésünkhöz, és ahhoz, hogy minél többet hozhassunk ki magunkból. 


A Fittprotein webshopjában a táplálékkiegészítők mellett számos hasznos terméket is találsz. Nézd meg te is az okosórákat és a füleseket - és válogass kedvedre!